19.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăSportSilviu Bogdan: A fost un an bun pentru fotbalul doljean

Silviu Bogdan: A fost un an bun pentru fotbalul doljean

_DSC0001

Preşedintele AJF Dolj şi totodată managerul centrului de copii şi juniori al CS Universitatea Craiova, Silviu Bogdan (foto), a vorbit în cadrul emisiunii „Repriza de Sud“ de la Alege TV şi Radio Sud despre anul competiţional abia încheiat. Acesta a făcut bilanţul campionatului judeţean, a vorbit despre promovarea meritată a „satelitului“ CSU, lăudându-se cu faptul că Doljul are patru reprezentante în Liga a III-a. Din discuţie nu a lipsit nici fotbalul juvenil, care sezonul acesta a cunoscut un mare plus faţă de precedentul campionat şi a dezvăluit noile obiective ale copiilor.
– „Satelitul“ CSU a obţinut o promovare clară, a trecut cu 12-0 la „general“ de campioana Mehedințiului, Pandurii Cerneţi. Vă aşteptaţi la o misiune atât de facilă?
– Da! Mehedinţiul, din păcate, nu stă prea bine la capitolul fotbal. Am întâlnit un adversar modest, care nu ne-a pus prea multe probleme, chiar dacă am utilizat foarte mulţi juniori în retur, când am câştigat cu 8-0. Asta înseamnă că din spate vin copii buni, care or să asigure la un moment dat viitorul echipei CS Universitatea.
– Avem patru formații în Liga a III-a şi suntem printre puţinele judeţe care se pot lăuda cu aşa ceva. Este întâmplător acest reviriment?
– Nu şi este foarte important că judeţul Dolj revine în prim-plan şi începe să se pună la punct fotbalistic. În primul rând este meritul echipelor, apoi al consiliilor locale, ale primarilor care au investit de-a lungul anilor în bazele sportive. Suntem mulţumiţi că reprezentăm o forţă în fotbalul românesc şi, bineînţeles, nu o să ne oprim aici. Trebuie ca în următorii doi-trei ani măcar una dintre cele patru echipe care ne reprezintă să urce în Liga a II-a, ca să formăm acea piramidă de care vorbim de ceva vreme.
– Aveți „mână“ bună, în mandatul dumneavoastră s-au reuşit trei promovări: CS Podari, CSO Filiaşi şi acum CSU II Craiova.
– Nu le-am promovat eu, dar am ţinut legătura cu oamenii care s-au ocupat de destinele cluburilor respective şi i-am ajutat cu sfaturi. Avem în continuare echipe bune în Liga a IV-a, Viitorul Cârcea, Dunărea Bistreţ, Dunărea Calafat, ordinea nu contează şi fiecare dintre acestea pot să reprezinte în viitoarele sezoane Doljul în Liga a III-a. Dar este important ce îşi doresc oamenii de acolo și ce bugete au.
– În prezent sunt mai puţine echipe în fotbalul judeţean decât în trecut. Cum va fi în viitorul sezon?
– Atâta timp cât echipele din Dolj promovează în Liga a III-a, iar din eşalonul cinci sunt formaţii care termină pe primul loc, dar nu-şi doresc să participe în campionatul judeţean atunci vor fi probleme. Sper să convingem conducătorii echipelor respective să investească un pic mai mult şi să evolueze în Liga a IV-a. Le voi propune o variantă mai puţin costisitoare din punct de vedere al deplasării privind campionatul de juniori. La Liga a IV-a, seniorii vor avea o singură serie, dar la juniori vom încerca să creăm un campionat pe zone.

E linişte în judeţ

– Arbitrajul la județ a fost mai bun decât în anii trecuți?
– Suntem mulţumiţi de activitatea Comisiei Judeţene de Arbitri, dar ne confruntăm cu problema cooptării a noi tineri în arbitraj. Colegii mei fac eforturi în acest sens, însă din cei care vin la cursuri mulţi se gândesc doar la baremul de arbitraj şi puţini vor să ajungă acolo sus. Avem exemple să le oferim, Colţescu, Găman, Iliescu, Popescu, Mitruți, care arbitrează în Liga I şi trebuie să înţeleagă fiecare că şanse sunt să activeze în eşaloanele superioare ale ţării, dar trebuie să se pregătească foarte bine.
– Cum ați stat la capitolul violenţă pe stadioane?
– Au fost probleme izolate în ultimii ani, dar mi-aş dori să nu mai fie deloc. Cazuri mai grave au fost cam unul pe an, maximum două, dar într-o astfel de activitate, când ai mulţi arbitri tineri delegaţi, nu toată lumea este fair-play şi înţelegătoare. S-au mai îmbunătăţit şi condiţiile de protecție de la stadioane şi aici este meritul edililor. Unde au fost meciuri de risc ridicat am apelat la Jandarmerie şi Poliţie şi am colaborat foarte bine.
– Când începe Liga a IV-a?
– Pe 15 august. Menționez că în ultima şedinţă a Comitetului Executiv al AJF Dolj s-a stabilit ca toate echipele să-şi plătească datoriile la zi. Dacă nu, nu vor mai fi înscrise în campionat.

„Ne-a mers bine şi la juniori“

– Am stat bine la sectorul juvenil în acest an.
– Da, toată lumea a fost preocupată de juniori. În ceea ce priveşte CS Universitatea, unde mă ocup de management, sunt foarte mulţi care pot să facă pasul către echipa mare. Îi pregătim, încercăm să-i aducem pas cu pas către performanţă şi de asta ne bucurăm de promovarea în Liga a III-a. Vom avea multe de sărbătorit în momentul în care va fi construită acea bază sportivă de la aeroport, pentru că în momentul actual este o situaţie critică la Craiova şi toate şcolile de fotbal suferă din cauza lipsei terenurilor. Mă bucur că şi Academia de Fotbal „Gică Popescu“ o să se înscrie în competiţie, pentru că oamenii de acolo au muncit bine de-a lungul anilor. Sunt de lăudat toţi cei care vor să realizeze ceva în fotbalul juvenil, pentru că juniorii reprezintă viitorul.
– În ultimul timp se pune mare accent pe fotbalul juvenil, dar dumneavoastră aţi fost implicat în fenomen cu mult timp în urmă. Aţi creat Casa Bogdan, apoi aţi făcut trecerea la CS Universitatea și cred că nu regretaţi că aţi investit în copii.
– Am avut inspiraţia ca acum patru ani şi jumătate să înfiinţez şcoala mea de fotbal, bine apreciată în România, pentru că a participat la turnee semifinale, s-au jucat două finale pe ţară cu grupa de 2000 și am fost prezenţi la marile turnee din România. Totul a pornit dintr-o ambiţie. Se produsese un gol atunci la nivel de copii şi juniori şi am gândit că va veni într-o zi cineva să investească într-o echipă a Craiovei care va discuta şi cu mine dacă am juniori de valoare (…). Printr-o discuţie scurtă cu cei care investesc acum la Craiova ne-am înţeles asupra trecerii juniorilor mei la CS Universitatea şi să continui totodată şi proiectul meu. Când am venit la CSU, nu aveam nici un jucător legitimat definitiv, toţi erau împrumutaţi conform protocolului cu CSJ Ştiinţa U Craiova. Am găsit o situaţie dificilă, cu echipa a doua care terminase pe nu ştiu ce loc în Liga a IV-a, cu jucători cu salarii nejustificat de mari şi a trebuit să reorganizez toată această activitate.
– Se pare că merge bine proiectul CSU privind juniorii.
– Eram obligaţi să avem cinci grupe de juniori ca să întocmim dosarul de licenţiere, fiecare a câte 22 de jucători, 18 definitivi, nu mai mult pe grupă, cu patru împrumutaţi. Venirea acestor copii de la Casa Bogdan a adus valoare clubului, s-a creat un nucleu foarte puternic şi de aici a plecat munca mea şi a colaboratorilor mei. Am adus şi câţiva jucători buni din ţară şi cred că nu m-am înşelat asupra acestora, cu mici excepţii şi îmi asum eşecurile. Am început să construiesc şi cea mai mare grupă a noastră este cea de copii născuţi în 1997. Cred în această generaţie, mai sunt încă un an juniori, şi majoritatea vor face pasul la Liga a a III-a. Echipa a doua a promovat, a cucerit şi Cupa, juniorii A puteau juca o finală pe ţară, dar a fost un „scurtcircuit“ undeva, juniorii B au luat locul trei pe ţară, juniori C au terminat pe doi. Suntem foarte mulţumiţi de ceea ce s-a realizat în general. Vom încerca să ne consolidăm poziţiile în anul următor şi să obţinem mai mult.

„Antrenorii decid cine joacă“

– Ce se întâmplă cu antrenorii de la centru, pentru că le-au expirat contractele?
– Aşa este, dar asta nu înseamnă că nu rămân la club. Vom face o analiză zilele următoare, când vor veni la Craiova toţi cei care conduc acest club. Am discutat cu managerul general, Felix Grigore, şi urmează să punem la punct toate detaliile continuării proiectului.
– Cât de mult v-au ajutat scouterii clubului, foştii fotbalişti din Craiova Maxima?
– Ne întâlnim cel puţin o dată pe săptămână, stabilim programul şi discutăm ce au văzut dânşii în teritoriu. Este o colaborare bună, un respect reciproc şi nu ne certăm niciodată, chiar dacă uneori avem opinii diferite.
– Cred că aţi avut parte şi de contestatari, de juniori care au fost nemulţumiţi că au jucat mai puțin. Cum v-aţi descurcat?
– A fost un început dificil, pentru că au fost învăţaţi să joace indiferent de forma sportivă. Am discutat cu antrenorii foarte clar şi le-am spus că decizia de a alcătui echipa este a lor. Impresia la început a fost că eu tai şi spânzur și până nu am stat de vorbă cu nemulțumiții nu au dispărut vociferările. Să fie clar, la Craiova antrenorul decide cine joacă şi cine stă pe bancă, nu Silviu Bogdan sau Felix Grigore. Nu ne permitem acest lucru. Ce analize am mai face noi asupra unui antrenor, dacă noi ne-am duce toată ziua pe capul lui?
– Ce va fi în noul sezon?
– La echipa a doua obiectivul este să se menţină în Liga a III-a. O să vedem unde va juca și sunt discuţii cu cei de la Işalniţa, pentru că în Craiova va fi foarte dificil să joci în Liga a III-a din punct de vedere al terenurilor. La grupele de copii şi juniori ne vom gândi şi la performanţa de echipă, pentru că jucătorii nu pot creşte valoare dacă nu ating rezultate ca grup. Vom reorganiza în mare parte totul, pentru că majoritatea juniorilor de la grupa de 1997 vor juca la echipa a doua. Va trebui să formăm juniorii A din grupa de 1997 şi 1998, juniorii B din 1999 şi să vedem cu grupa de 2005 ce vom face. Oricum, garantez că totul va fi bine.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS