23.9 C
Craiova
marți, 18 iunie, 2024

Scurte ştiri

„Înşir-te, mărgărite“ deschide seria premierelor la Naţional

Teatrul Naţional „Marin Sorescu“ Craiova intră în 2009 cu premiera poemului feeric „Înşir-te, mărgărite“ de Victor Eftimiu, pe 12 februarie, la orele 12.00 şi 18.30. Prima producţie a acestui an, în regia lui Alexandru Boureanu, se bucură de o distribuţie valoroasă, în care se regăsesc actori aflaţi la început de carieră şi debutanţi, alături de artiştii consacraţi ai teatrului: Mirela Cioabă, Ion Colan, Gabriela Baciu, Anca Ţecu, Dragoş Măceşanu, Marian Politic, Cătălin Băicuş, Raluca Păun, Monica Ardeleanu, Iulia Colan, Petra Zurba, Ştefan Cepoi, Vlad Drăgulescu, Cosmin Rădescu, Tudorel Petrescu, Mircea Tudosă, Eugen Titu. Decorul şi costumele sunt semnate de Adrian Damian, respectiv Raluca Turliu Cobilanschi.

La aproape o sută de ani de la apariţia sa, textul îşi păstrează prospeţimea şi tinereţea vibrantă. Autorul porneşte de la mitologia populară, dând însă personajelor de basm, Făt-Frumos, Ileana Cosânzeana, Zmeul Zmeilor, o notă de nonconformism pe care montarea craioveană pune în mod deosebit accentul. Spectacolul este menit să încânte deopotrivă copii şi bunici, tineri şi adulţi.

Mirela MARINESCU

 

Concerte de excepţie la Filarmonica „Oltenia“

Filarmonica „Oltenia“ prezintă miercuri, 11 februarie, de la ora 19.00, recitalul extraordinar cu „Bijuterii muzicale“, susţinut de violonistul Gabriel Croitoru şi de pianistul Mihai Ungureanu. Cel dintâi va cânta pe celebra vioară Guarnieri

care i-a aparţinut muzicianului George Enescu. Din program fac parte „Havanaise“ în Mi major, op. 83, de Saint-Saens, „Sonata în La major, M. 8“ de Franck, „Liebesleid“, „Liebesfreud“, „Tamburina chinezească“ de Kreisler, „Zapateado“, „Melodii lăutăreşti“ de Sarasate, „Frumosul rozmarin“, „Capriciu vienez“, „Mic marş vienez“ de Kreisler. Preţul unui bilet este de zece lei, respectiv cinci lei pentru elevi, studenţi, pensionari. Melomanii vor fi invitaţi şi vineri, 13 februarie, la un concert simfonic sub bagheta dirijorului Radu Popa, de la ora 19.00. Solist va fi Doru Roman (percuţie). Din program fac parte Serenada în Mi minor pentru orchestră de coarde, op. 20, de Elgar, Simfonia a VIII-a în Si minor, D. 759, „Neterminata“ de Schubert, Concertul pentru percuţie şi orchestră (primă audiţie) de Jolivet.

Mirela MARINESCU

 

„Liliacul“, la Teatrul Liric

Teatrul Liric „Elena Teodorini“ prezintă joi, 12 februarie, de la ora 19.00, opereta de J. Strauss „Liliacul“. Conducerea muzicală este semnată de Marius Hristescu, iar scenografia, de Răsvan Drăgănescu. Din distribuţie fac parte: Marian Someşan, Anca Pârlog, Sorin Drăniceanu, Doina Sărsan, Ion Sandu Filip, Ioan Cherata, Gabriel Marciu, Diana Ţugui, Daniel Cornescu, Andreea Leonte, Valentin Iordache, soliştii de balet Floriana Ion, Eva Ştefănescu, Ionela Truşcă, Violeta Ţicu, Lelia Vais. Îşi dau concursul Corul, Orchestra şi Baletul Teatrului Liric „Elena Teodorini“ din Craiova.

Mirela MARINESCU

 

România la Târgul Internaţional de Carte de la Ierusalim

România va avea un stand la cea de-a 24-a ediţie a Târgului Internaţional de Carte de la Ierusalim, care se va desfăşura în perioada 15 – 20 februarie. La standul organizat de Institutul Cultural Român din Tel Aviv în parteneriat cu Ministerul Culturii, vor fi invitaţi scriitorii Petru Cimpoeşu, Radu Albudescu, Dan Lungu şi Gabriel Chifu, Lucia Toader, coordonator al programului „Burse pentru traducători străini“ al Centrului Naţional al Cărţii, şi Bogdan-Alexandru Stănescu, director editorial al filialei Bucureşti a Editurii Polirom.

În cadrul târgului vor avea loc dezbateri literare, lansări de carte, lecturi publice şi o expoziţie de ilustraţie de carte pentru copii. În afara evenimentelor organizate la stand şi de participarea la discuţiile din cadrul Cafenelei Literare, ICR mai organizează două evenimente dedicate publicului israelian.

NewsIn

 

Producţii cinematografice autohtone la Berlin

A 59-a ediţie a Festivalului Cinematografic de la Berlin s-a deschis joi seară cu filmul „The International“, o peliculă pe o temă la ordinea zilei: manevrele riscante ale unei instituţii bancare. Între filmele care-şi dispută trofeul Ursul de Aur se numără şi o coproducţie realizată în România. Juriul actualei ediţii este prezidat de actriţa britanică Tilda Swinton, care nu consideră că are o misiune prea dificilă. „E ca şi cum ai merge la un film, iar apoi te-ai duce la bar şi ai discuta cu prietenii despre ce ţi-a plăcut şi ce nu“, a declarat câştigătoarea premiului Oscar de anul trecut.

Alături de creaţii ale unor veterani ca Andrzej Wajda sau Costa Gavras, în competiţia oficială este înscrisă şi coproducţia româno-anglo-maghiară „Katalin Varga“, realizată în România de debutantul englez Peter Strickland. Primul film al regizorului Radu Jude a fost selecţionat în secţiunea Forum, iar programul de scurtmetraje include două producţii româneşti, „Bric-Brac“, semnat Gabriel Achim, şi „Renovare“, în regia lui Paul Negoescu.

Mirela MARINESCU

 

„Strania poveste a lui Benjamin Button“, în librării

„Strania poveste a lui Benjamin Button“, nuvela lui Scott Fitzgerald care a inspirat filmul omonim, nominalizat de 13 ori la Oscar, va apărea, în premieră, în librăriile din România pe 11 februarie, potrivit reprezentanţilor TKJ Publishing House. Nuvela a fost publicată de Fitzgerald în 1922, într-o colecţie numită „Povestiri din epoca jazzului“. „Strania poveste a lui Benjamin Button“ („The Curious Case of Benjamin Button“) a fost ecranizată anul trecut de The Kennedy/Marshall Company, Paramount Pictures şi Warner Bros. Pictures. Filmul a marcat a treia colaborare a lui Brad Pitt cu regizorul David Fincher, după „Fight Club“ şi megasuccesul „Se7en“, plasat de mulţi între primele zece thriller-uri din toate timpurile. Scenariul, adaptat de Eric Roth după nuvela lui Fitzgerald, urmăreşte destinul unui bărbat care se naşte deja bătrân şi, odată cu trecerea timpului, merge înapoi pe scara vârstei. Filmul va avea premiera în cinematografele din România pe 20 februarie. Volumul „Strania poveste a lui Benjamin Button… şi alte povestiri din epoca jazzului“ va costa 22 de lei.

NewsIn

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS