39.8 C
Craiova
sâmbătă, 13 iulie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNATO discută despre desfăşurarea mai multor arme nucleare şi punerea lor în stare de prealertă

NATO discută despre desfăşurarea mai multor arme nucleare şi punerea lor în stare de prealertă

Secretarul general al alianţei, Jens Stoltenberg, a precizat că NATO discută despre desfăşurarea mai multor arme nucleare, scoaterea lor din depozite şi punerea lor în stare de prealertă. Discuțiile vin în contextul ameninţărilor în creştere din partea Rusiei şi Chinei, a declarat Jens Stoltenberg, cotidianului britanic Telegraph preluat luni de Reuters, potrivit Agerpres. 

În prezent au loc consultări între statele membre privind transparenţa legată de arsenalul nuclear al NATO, ca metodă de descurajare, conform șefului NATO.

„Nu voi intra în detalii operaţionale privind numărul de ogive nucleare care ar trebui să fie operaţionale şi care ar trebui depozitate, dar trebuie să ne consultăm în privinţa acestor probleme. Exact asta facem”, a arătat el. Stoltenberg a apreciat că „transparenţa ajută la comunicarea mesajului direct că suntem, desigur, o alianţă nucleară”.

Obiectivul NATO este o lume fără arme nucleare

El a adăugat că obiectivul NATO este o lume fără arme nucleare, „dar atâta vreme cât există arme nucleare, vom rămâne o alianţă nucleară, deoarece o lume în care Rusia, China şi Coreea de Nord au arme nucleare, iar NATO nu, este o lume mai periculoasă”.

Armele nucleare sunt „garanţia finală de securitate” a NATO

Secretarul general a afirmat săptămâna trecută că armele nucleare sunt „garanţia finală de securitate” a NATO şi o modalitate de menţinere a păcii. Reuters reaminteşte de avertismentele repetate ale preşedintelui rus Vladimir Putin că Moscova ar putea recurge la arme nucleare pentru autoapărare în situaţii extreme.

Liderul de la Kremlin acuză Statele Unite şi aliaţii europeni ai acestora că împing lumea în pragul unei confruntări nucleare prin dotarea Ucrainei cu armament în valoare de miliarde de dolari, o parte din aceste arme fiind utilizate împotriva unor obiective de pe teritoriul Rusiei. NATO, care şi-a asumat un rol mai important în coordonarea furnizării de arme pentru forţele ucrainene, nu discută frecvent în mod public subiectul armamentului, însă se ştie că SUA au desfăşurat arme nucleare în mai multe locuri din Europa. 

Citește şi: Gorj: Peste 2.800 de candidați participă la Examenul de Bacalaureat

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS