19.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăSportAgassi isi va lua adio de la tenis

Agassi isi va lua adio de la tenis

Câstigator a opt turnee de Mare Slem in cariera, jucatorul american Andre Agassi a ajuns pe ultima suta de metri a carierei, „cap de linie“ urmând sa fie pentru el US Open. Românul Andrei Pavel are sansa, in cazul unui succes in fata lui Agassi, sa ramâna in istorie ca ultimul adversar al „Pustiului din Las Vegas“.


Turneul de la US Open va fi ultimul din lunga si fructuoasa cariera a tenismanului american Andre Agassi (foto). Informatia era vehiculata de presa din toata lumea de mai mult timp, mai ales ca jucatorul de 36 de ani si-a luat ramas bun in luna iulie de la publicul de la Wimbledon si de la celelalte turnee la care a mai participat in 2006. Dar, la New York, fostul numar 1 mondial, in prezent pe pozitia a 37-a, finalist anul trecut la US Open, doreste cu adevarat sa dea totul pentru a reusi cel putin o performanta similara cu cea din 2005, pentru a saluta in stil de mare campion publicul de la el de acasa. El si-a motivat decizia de a pune capat carierei prin faptul ca doreste sa petreaca mai mult timp alaturi de sotia sa, fosta jucatoare germana Steffi Graff, si de cei doi copii, Jaden Gil si Jaz Elle.


„Abia astept sa fiu liber. Vreau sa ma trezesc dimineata si sa fiu alaturi de familia mea“, a spus Agassi.


Americanul vine la Flushing Meadow dupa un sezon 2006 nu foarte reusit, in care si-a adjudecat doar opt din cele 15 partide disputate. Dupa turneul de la Wimbledon, Andre Agassi nu a mai participat decât la doua competitii: a ajuns in sferturi la Los Angeles, unde a fost eliminat de chilianul Fernando Gonzalez, si nu a reusit sa treaca de primul tur la Washington, unde a fost scos din competitie de tânarul italian Andrea Stoppini.


Agassi va parasi sportul alb cu 60 de titluri in palmares, opt dintre ele de Mare Slem: Openul Australiei (1995, 2000, 2001, 2003), Roland Garros (1999), US Open (1994,1999) si Wimbledon (1992). Practicând tenisul, el a adunat de-a lungul carierei 31.110.975 de dolari, doar 114.700 de dolari fiind câstigati in acest an.


Agassi vs Pavel


Presa americana sustine ca sortii nu i-au fost tocmai favorabili lui Agassi la editia din acest an a US Openului. Daca alti jucatori de top evolueaza in primul tur in compania unor cvasinecunoscuti, americanul este nevoit sa dea piept cu românul Andrei Pavel, un jucator incomod. Cei doi tenismani s-au mai intâlnit de cinci ori pâna acum, Agassi adjudecându-si patru dintre confruntari. Singura victorie inregistrata de Pavel in fata americanului a fost cea de la turneul indoor de la Stuttgart, in 2000, când constanteanul s-a impus cu 6-3, 6-4. Ultimul meci intre Andre Agassi si Andrei Pavel s-a jucat in anul 2005, la Indian Wells, si s-a incheiat cu scorul de 6-3, 6-4, in favoarea fostului lider ATP.


„Nu-mi va fi deloc usor sa pot sa gasesc acea concentrare de care am nevoie“, a spus Agassi cu doua zile inaintea startului turneului. „Nu stiu la ce sa ma astept de la acest ultim turneu. Cum ar fi un final ideal pentru mine? Indiferent cum se va sfârsi, acest ultim turneu al meu va fi, fara dubii, fantastic“, a mai spus americanul.


Cu siguranta, multi americani vor regreta retragerea „Pustiului din Las Vegas“, pentru ca, o data cu iesirea lui din circuit, tenisul american il pierde pe ultimul reprezentant al „generatiei de aur“ a Statelor Unite, care i-a mai cuprins pe Pete Sampras, Jim Courier, Michael Chang si Todd Martin.


Principala problema in tenisul din SUA este ca nu au mai aparut jucatori de mare valoare care sa ramâna la un nivel inalt o lunga perioada de timp, principalii reprezentanti ai yankeilor in sportul alb la nivelul anului 2006, Andy Roddick si James Blake, fiind departe de a egala performantele predecesorilor sai. Andre Agassi nu crede insa ca tenisul american traverseaza o perioada de criza: „Nu cred ca exista o problema in tenisul american. De fapt, in ultimul timp, Federer si Nadal au dominat circuitul ATP si era greu pentru oricine sa le faca fata. Nu se poate vorbi despre o criza. Statele Unite sunt o tara cu 290 de milioane de locuitori si cred ca daca vom reusi sa punem racheta in mâinile potrivite, totul se va schimba repede“, a spus Agassi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS