11.7 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăSport„Craiova a ajuns un loc comic in fotbalul romanesc!“

„Craiova a ajuns un loc comic in fotbalul romanesc!“

Traian Ungureanu (T.R.U., cum este cunoscut in lumea publicisticii romanesti) si-a lansat si in Craiova volumul aparut la inceputul acestui an la „Humanitas“, „Manifestul fotbalist“ (redactor – Radu Paraschivescu).

Textele din manifest („mitocani, din toate tarile, mindriti-va!“, zice Traian Ungureanu intr-un fel de argument al cartii) au aparut in revistele Fotbal Plus, 22, ProSport, Gazeta Sporturilor si Secolul 21, iar coautorul moral al volumului este considerat de T.R.U. ca fiind H.R. Patapievici. In exclusivitate pentru GdS, T.R.U. a acordat interviul de mai jos.

– Un autor incomod a scris o carte incomoda, „Manifestul fotbalist“. Ce injuraturi ati primit pina acum?

– Am primit, dar putine… Si prin ziare, si pe e-mail, si site-uri de Internet. De ce putine? Cei vizati, de obicei, tac. Se simt foarte puternici, de fapt si sint… Nu se mai simt obligati sa raspunda unor amariti de ziaristi. Mi se par mult mai importante semnalele de simpatie din partea unui public foarte larg care a tacut, a cricnit… Pardon, n-a cricnit! Mi s-a parut ca acest public a gasit de citeva ori in articolele pe care le-am scris si publicat in aceasta carte lucruri pe care ar fi vrut sa le auda, sa le spuna de multa vreme.

Asa ca, desi i-a mers duhul ca „Manifestul fotbalist“ este o carte polemica, eu cred ca mai degraba este un volum care incearca sa (re)stabileasca comunicarea intre publicul larg si sport si cei ce se ocupa de sport.

– „Manifestul fotbalist“ este totusi o altfel de carte de sport, adica este vorba si de o altfel de comunicare…

– Da, fara clisee, intr-o limba mult mai normala si mai directa. Si mai bogata deoarece cronica de sport este scrisa de multe ori intr-una din cele mai proaste limbi romanesti.

– Cenzura comunista de dinainte de ’90 a interzis „vocea“ lui Traian Ungureanu. Acum, in 2003, ati fost indepartat de la BBC. Care cenzura v-a interzis?

– Inainte de ’89, lucrurile erau simple. Fiindca am indraznit sa ma iau de Flacara Moreni, Victoria, Dinamo si Steaua, am patit-o…

– Si Universitatea Craiova a patit-o atunci tot din cauza echipelor departamentale!

– Craiova a patit-o mult mai mult decit mine!

– Sa revenim la intrebarea propriu-zisa, aceea in legatura cu indepartarea de la BBC?

– Lucrurile sint mult mai complicate. Nu pot insa sa vorbesc foarte mult deoarece sint legat de BBC prin obligatiile contractuale pina la 31 martie. Dupa 31 martie pot oferi detalii. Ce pot acum sa spun? S-a intimplat la BBC o ciocnire de idei, de principii intre persoana mea, ca ziarist, si cei ce inca administreaza treburile romanesti ale BBC, in urma unor modificari nefericite pe care ei le-au initiat.

– T.R.U. a scris despre Universitatea Craiova de dinainte de ’90, atunci cind echipa noastra de suflet era invinsa deseori de puternicii zilei, Postelnicu et comp…

– Da, prin presiune, santaj, violenta. N-am fost singurul ziarist care am scris atunci despre astea, dar, intr-adevar, am scris mai mult. Am fost – si sint – un simpatizant al Universitatii.

– Cum se vede in prezent Universitatea?

– Craiova este intr-un declin prelungit, iar, pe termen scurt, nu se vede solutia. Cred ca, din pacate, Craiova a ajuns sa fie cel mai grotesc loc al fotbalului romanesc.

– Chiar asa, grotesc?!

– Da. Si afirm asta pentru ca nu cred ca un club de fotbal cu traditia Universitatii este normal sa fie condus de oamenii care conduc acum Universitatea! De asemenea, este si un loc comic. De ce? Craiova ramine locul unei mari traditii in fotbalul nostru si probabil a celei mai bune echipe romanesti pe care am vazut-o eu cel putin si momentul de fata. Moment, care e aproape… vid. Au existat demagogi care au numit Craiova „Campioana unei mari iubiri“. Cred ca Universitatea Craiova nu avea nevoie sa fie botezata si „legitimata“ de asemenea oameni… Am putea numi acum „Craiova, campioana unei mari umiliri“. Asta-i distanta!

– De ce ati lansat cartea si la Craiova?

– Aveam de mult o datorie fata de cei de aici. M-am bucurat mult cind Mircea Cantar m-a invitat s-o lansez in Banie. Craiova este un loc foarte special pentru mine. Macar asa pot sa las o urma oficiala a pasiunii mele pentru ceea ce a fost si ceea ce poate va fi din nou Universitatea Craiova!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS