15.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăSportInvestitorii FNI au optat pentru continuarea activitatii ca fond deschis de investitii

Investitorii FNI au optat pentru continuarea activitatii ca fond deschis de investitii

Investitorii de la Fondul National de Investitii (FNI) au optat, in cadrul sondajului realizat de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare, pentru continuarea activitatii FNI ca fond deschis de investitii, a declarat ieri presedintele Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, Gabriela Anghelache.

„In cadrul celei de-a doua etape de consultare, aproape 50% din investitori au optat pentru continuarea activitatii FNI ca fond deschis de investitii. Investitorii au facut, de asemenea, noua propuneri pentru membrii Consiliului de incredere, dar nu stim inca cine va fi selectat si cine a primit cele mai multe voturi. Raportul privind rezultatul consultarii a fost certificat de cenzorul extern independent, firma Elf Expert“, a precizat Gabriela Anghelache. Continuarea activitatii FNI ca fond deschis de investitii presupune numirea unui Consiliu de incredere ale carui principale sarcini vor fi, pentru inceput, alegerea unei societati de administrare si a unei banci depozitare.

„Din cele noua propuneri pentru Consiliul de incredere, Ovidiu Mazilescu, presedintele Asociatiei Investitorilor de la FNI, a intrunit cele mai multe voturi“, a declarat ieri presedintele AVAB, Ionel Blanculescu. Conform raportului de audit intocmit anul trecut de Arthur Andersen, valoarea activului net al fondului se ridica la 107 miliarde lei, din care 85 miliarde lei reprezinta numerar, iar 22 miliarde lei este valoarea estimata de auditor ca se poate recupera, in conditii de piata, prin valorificarea actiunilor cotate si necotate din portofoliul FNI.

„Daca ar fi optat pentru fond inchis de investitii, investitorii ar fi avut mai multe sanse de reusita, pentru ca se implica AVAB prin atragerea unor institutii de investitii din strainatate. De asemenea, realizam o licitatie internationala pentru numirea unei societati de administrare“, a apreciat Blanculescu.

Fondul inchis de investitii este definit ca un organism de plasament colectiv in valori mobiliare, constituit prin plasament privat si ale carui unitati de fond nu fac obiectul unei rascumparari continue.

Titlurile de participare la un fond inchis de investitii sint nominative si transmisibile, inclusiv pe piata de capital, in conditiile stabilite prin contractul de societate civila. Fondurile inchise de investitii au avantajul ca nu se gasesc permanent sub presiunea rascumpararilor de unitati de fond din partea investitorilor, mai ales pe o piata sensibila ca aceea romaneasca, au explicat surse din piata de capital. AVAB a initiat la inceputul acestui an, conform prevederilor Legii 333/2001 privind unele masuri pentru diminuarea consecintelor incetarii rascumpararii de unitati de fond de catre FNI, un sondaj printre investitorii FNI care puteau opta pentru continuarea activitatii FNI ca fond deschis de investitii, transformarea acestuia in fond inchis de investitii sau lichidarea fondului. Solutia acceptata este obligatorie pentru toti detinatorii de titluri de participare, indiferent daca s-au abtinut de la vot sau au votat impotriva.

Investitia initiala in unitatile de fond ramase este in valoare de 4.375,7 miliarde lei, potrivit raportului Arthur Andersen. Asociatia Investitorilor de la FNI solicita intr-un proces intentat Casei de Economii si Consemnatiuni o despagubire in valoare de 3.400 miliarde lei.

Aceasta valoare nu este actualizata si nu cuprinde toti investitorii de la FNI. „Suma actualizata care trebuie rambursata la nivelul tuturor celor 300.000 de investitori, avind in vedere valoarea raportata a unitatii de fond din luna mai 2000, se ridica la 15.000 de miliarde lei. Aceste sume nu vor fi platite de la bugetul statului pentru ca Asociatia Investitorilor nu are aproape nici o sansa sa cistige procesul privind contractul de fidejusiune, atit din punct de vedere financiar, cit si tehnic si legal“, a conchis Blanculescu.

Aproximativ 40.000 de investitori la FNI, cu venituri reduse, au primit din partea guvernului un ajutor financiar in suma de maximum zece milioane de lei pentru fiecare deponent. Fondurile pentru plata acestor ajutoare au fost constituite de AVAB din contributii ale societatilor cu capital majoritar de stat. Pina in prezent, s-au realizat plati pentru 38.000 de investitori.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS