16.7 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatateCum alegem ochelarii de soare. Cei contrafăcuţi ne fac mai mult rău

Cum alegem ochelarii de soare. Cei contrafăcuţi ne fac mai mult rău

Purtarea ochelarilor cu factor de protecție solară este necesară pe timpul verii, însă ar fi indicată și în celelalte anotimpuri, mai ales iarna, când zăpada reflectă o cantitate mare de radiații ultraviolete. Radiațiile UV afectează nu doar corneea, ci și pielea pleoapelor și alte părți ale ochiului, scrie optiblu.ro. Expunerea prelungită, fără purtarea unor ochelari de soare de calitate, crește riscul unor probleme precum cataracta și degenerescența maculară. Uneori, însă, ochelarii de soare ne pot face mai mult rău decât bine. Este vorba de ochelarii contrafăcuţi.

De ce sunt periculoşi ochelarii de soare contrafăcuţi?

Pupila ochiului are un mecanism de autoăparare: la lumina puternică se contractă, iar la lumina slabă se dilată. În primul caz, pentru a bloca o parte din lumina sa intre in ochi, in al doilea, pentru a permite sa intre o cantitate mai mare de lumina. Ochelarii de soare de calitate blocheaza lumina, dar si razele nocive pentru ochi. In cazul in care nu sunt de calitate, adica nu au filtre de protectie, reduc doar luminozitatea, pupila se dilata si, de fapt, permite intrarea unei cantitati mai mari de raze nocive in ochi decat daca nu ai purta ochelarii de soare, situatie in care s-ar activa mecanismul de autoprotectie, transmit specialiştii Medicover.

Ce înseamnă categoriile de pe ochelari?

Cel mai important aspect atunci când alegi o pereche de ochelari de soare este categoria de filtru solar. Aceasta are valori cuprinse între 0 și 4, după cum urmează:
Categoria 0 (80-100%) – ochelari eficienți pe vreme cu nori, fără soare;
Categoria 1 (43-80%) – potriviți pentru vreme cu nori și puțin soare;
Categoria 2 (18-42%) – recomandați pentru vreme cu soare moderat;
Categoria 3 (8-18%) – pentru soare puternic și medii care oferă reflexii, așa cum sunt apa și nisipul;
Categoria 4 (3-7%) – potriviți pentru soare puternic și zăpadă, dar nepotriviți la condus.

Tipuri de lentile 

În ceea ce privește tipul de lentile, ai la dispoziție lentile heliomate sau fotocromice, lentile gradiente, lentile polarizate și lentile oglindă.

Lentilele heliomate (fotocromice) sunt recomandate atunci când folosești o singură pereche de ochelari în medii diferite. Acestea se întunecă la culoare în lumina soarelui și se deschid la umbră.

Lentilele gradiente sunt indicate șoferilor. Au o culoare închisă în partea de sus, iar intensitatea culorii scade spre partea de jos. Aceste lentile oferă protecție împotriva luminii, dar permit, în același timp, o vizibilitate bună.

Lentilele polarizate blochează strălucirea luminii naturale și artificiale. Pot fi folosite la pescuit sau în alte sporturi realizate lângă o întindere de apă. Polarizarea diferă de protecția UV, deci este bine să verifici dacă perechea dorită are ambele opțiuni. Aceste lentile nu permit citirea de pe monitoarele cu LED, de pe bordul mașinii sau de pe ecranul smartphone-ului;
Lentilele oglindă au, în principal, rol estetic. Blochează o cantitate importantă de lumină, însă acest lucru nu garantează protecția UV, motiv pentru care trebuie verificat acest aspect atunci când alegi o pereche de ochelari de soare cu lentile oglindă.

Alte tipuri de lentile există lentile hidrofobe, care permit scurgerea rapidă a apei. Acestea sunt utile dacă practici schi nautic. Lentilele cu funcție anti-scratch sunt rezistente la zgârieturi și suportă o utilizare intensivă. De asemenea, lentilele anti-fog reduc gradul de acoperire cu vapori de apă și sunt utile dacă practici sporturi de iarnă.

Ce culoare de lentile să alegi

Lentilele pentru ochelarii de soare vin în culori dintre cele mai diverse, iar acest lucru poate fi un avantaj. Mai jos sunt principalele efecte ale culorii asupra lentilelor: 
Lentile gri – au efect odihnitor și nu alterează percepția culorilor;
Lentile maro – oferă o mai bună protecție în fața radiațiilor UV și este preferată mai ales de către persoanele cu miopie;
Lentile verzi – sunt odihnitoare și potrivite pentru cei cu hipermetropie;
Lentile galbene – sunt potrivite pentru schi sau pentru zilele înnorate, îmbunătățind contrastul cromatic;
Lentile albastre – oferă o vedere apropiată de „alb și negru” și sunt recomandate persoanelor cu hipermetropie;
Lentile roz – au efect relaxant și sunt recomandate în corecția optică permanentă a vederii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS