15.6 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatate„Nu mai suntem la nivelul la care se dădeau bileţele pe la uşă“

„Nu mai suntem la nivelul la care se dădeau bileţele pe la uşă“

http://www.youtube.com/watch?v=H4dRtd94WVQ

\n

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova, dr. Bogdan Fănuţă, spune că lucrurile au evoluat la Clinica de Terapie Intensivă şi că situaţiile în care familia contribuia zilnic la tratamentul bolnavului internat sunt tot mai rare, în timp ce pacienţilor în stare gravă medicaţia le este asigurată sută la sută.

Fenomenul reţetelor date în Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova bolnavilor internaţi este arhicunoscut. Gazeta de Sud a relatat în nenumărate rânduri cazuri de pacienţi sau aparţinători ai acestora care erau trimişi să cumpere tot felul de medicamente şi materiale sanitare necesare tratării pe perioada spitalizării, medicamente prescrise pe fel de fel de bucăţi de hârtie, fără parafa sau semnătura medicului. Un procedeu ilegal, dar greu controlabil de un sistem care avea ca principală scuză subfinanţarea. O parte din cazurile relatate de GdS vizau şi pacienţi internaţi în Clinica de Terapie Intensivă a SJU, de unde se primeau constant astfel de bileţele.
Partea de terapie intensivă a primit însă în 2013, printr-o hotărâre a Ministerului Sănătăţii, finanţare separată, într-un procent de 1% din contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate, iar aceşti bani ajung în Dolj doar la Spitalul Judeţean de Urgenţă. Numai anul trecut în această clinică au intrat aproximativ cinci milioane de lei doar pentru medicamente şi materiale sanitare, bani separaţi de bugetul spitalului. Situaţia este similară şi în 2014, iar cu această finanţare suplimentară managerul SJU Craiova, dr. Bogdan Fănuţă, speră ca problemele cu bileţelele care se dădeau de la Terapie Intensivă, pe post de reţetă pentru bolnavul internat, să dispară.
„Niciodată nu o să ajungă banii într-un spital, asta e clar, pentru că niciodată nu poţi să pui preţ pe viaţă, să te încadrezi într-un anumit buget. Dar, în principal, faţă de perioada când nu exista acest program de finanţare pe terapie intensivă, lucrurile stau mult mai bine. În sensul că, anul trecut, a fost un supliment, numai pe terapie intensivă, de circa 600.000 de lei pe lună, bani care s-au dus numai pe medicamente, materiale sanitare şi reactivi pentru câteva aparate de laborator. Este mai bine, pentru că noi nu aveam nici un milion de lei pe lună să dăm pe medicamentele şi materialele sanitare din spital, iar aceşti bani au venit în plus faţă de bugetul spitalului“, a explicat dr. Bogdan Fănuţă, în cadrul emisiunii „Ora de Sănătate“ de la alege TV.  
În ceea ce priveşte fenomenul reţetelor date pe bileţele din uşa Clinicii de Terapie Intensivă, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă a precizat că situaţia începe să se schimbe. „Din câte ştiu eu, nu mai suntem la acel nivel la care se dădea bileţelul pe la uşă cu adu-mi serul, adu-mi cutare medicament. Acum nu pot să spun nici că lumea este fericită şi acolo se stă doar să se aştepte o veste de la pacienţi, nu e cazul să ne minţim, dar lucrurile s-au schimbat în bine. În sensul că pacienţilor care intră pe programul de Terapie Intensivă, în principal, nu mai este nevoie să se achiziţioneze absolut nimic, avem de toate. Sunt perfuzoare, seruri, totul“, a spus dr. Bogdan Fănuţă.

Nu pentru toţi pacienţii din ATI se primeşte finanţare

Managerul SJU Craiova a mai precizat că sunt şi pacienţi internaţi la Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI) care nu sunt incluşi în programul pentru care se primeşte finanţare separată, iar tratarea lor se face din banii spitalului.
„Există şi pacienţi în terapie intensivă care nu beneficiază de acest program, pentru că trebuie îndeplinite nişte condiţii. Programul se referă la traumatismele severe, la insuficienţa de organe, la şocul toxico-septic, şocul hemoragic. Nu orice pacient care îţi iese din sala de operaţie şi ajunge la terapie intensivă poţi să-l bagi pe acest program, astfel încât tu să-ţi economiseşti toţi banii de pe spital. Deci, o parte din pacienţi sunt trataţi prin programul respectiv, o parte din banii spitalului. Aici mai avem ceva deficienţe, dar sperăm ca prin creşterea bugetului pe medicamente, aşa cum ne-am propus, să mai reducem din ele şi să fie mai bine. Spitalul ar trebui să meargă către un buget care să echilibreze aceste lucruri“, a explicat Fănuţă.
Acesta a spus şi ce înţelege printr-un buget echilibrat: „Adică, dacă este nevoie să cumperi pentru un bolnav medicamente de 10.000 de lei pe zi, că aşa are el nevoie, trebuie să echilibrăm celelalte lucruri. Să nu luăm cinci antiinflamatoare, să luăm doar unul, să spunem, dar acesta să existe în permanenţă în spital. Pentru pacienţii de la oncologie, de exemplu, sau cei gravi, putem să achiziţionăm medicamente scumpe, dar lucrurile scumpe nu trebuie să meargă către toate tipurile de boală. Cefaleele, sinuzitele pot fi tratate şi cu medicamente mai ieftine, nu neapărat cu cele care se fac pe venă sau cele injectabile, care sunt mult mai scumpe. În general, cam pe astfel de lucruri ar trebui să mergem, pe medicamente care să asigure cât de cât un echilibru al bolnavului, dar, în acelaşi timp, să avem medicamente şi pentru pacienţii gravi, ale căror costuri de tratament sunt extrem de mari“.

Bolnavii cu afecţiuni neurologice consumă cei mai mulţi bani

Costul unui bolnav internat în Clinica ATI depăşeşte lejer 10.000 de lei, spitalizarea pe o săptămână, iar în cazul pacienţilor cu afecţiuni neurologice cheltuielile sunt mult mai mari. „Asta, pentru că toate cazurile de bolnavi cu afecţiuni neurologice grave ajung la noi şi stau foarte mult internaţi, pentru că unii sunt intubaţi, ventilaţi mecanic. Reanimarea este ocupată cel puţin jumătate cu pacienţi cu afecţiuni neurologice, în timp ce secţia de neurologie, care are doar 15 paturi, este supraaglomerată în permanenţă. Costurile din ATI sunt foarte mari pentru că la un pacient intubat este aparatul de ventilaţie, sunt sonde care trebuie schimbate în permanenţă, tot felul de umidificatoare, plus terapia de bază, care trebuie să existe în permanenţă“, a menţionat managerul SJU Craiova.
Dr. Bogdan Fănuţă a mai dat şi exemplul pacienţilor cu boli infecţioase, care ajung în stare gravă la terapia intensivă a Spitalului Judeţean, tocmai pentru că la Spitalul de Boli Infecţioase secţia ATI stă închisă din lipsă de finanţare, fapt ce atrage noi costuri pentru SJU.
„În cazul acestora, fiecare pacient vine şi ne blochează câte un salon. Vin cu meningite, hepatite, SIDA, tuberculoză şi trebuie obligatoriu separaţi. Plus că trebuie să le asigurăm medicaţie, pe care o cumpărăm, pentru că nu reprezintă bucata noastră. La Spitalul de Boli Infecţioase medicaţia lor ar fi intrat pe diverse programe naţionale. Sistemul nu este încă bine pus la punct“, a adăugat dr. Fănuţă.
Pentru a afla ce-i aşteaptă pe pacienţii Spitalului Judeţean de Urgenţă din Craiova, urmăreşte emisiunea „Ora de Sănătate“ de la alege TV (www.gds.ro).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS