15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatateUn bronz frumos fără arsuri

Un bronz frumos fără arsuri

Ce puteţi face pentru a preveni arsurile solare? Dar dacă aţi stat prea mult timp la plajă şi v-aţi ales cu usturimi şi aveţi pielea înroşită? Există soluţii pentru toate situaţiile, trebuie doar să ştiţi cum să le folosiţi.

Despre arsurile solare se ştie că afectează, cel mai adesea, persoanele cu tenul deschis, a căror piele produce cantităţi mici din pigmentul protector melamină. Cu toate acestea, oricine se expune în mod excesiv la razele ultraviolete se poate alege cu arsuri solare.
Razele ultraviolete acţionează negativ asupra tegumentului: ele provoacă ridarea prematură şi cresc riscul de cancer de piele şi, în plus, pot genera arsuri la nivelul stratului superior al pielii (în acest caz, inflamarea şi sensibilitatea cresc şi leziunile pot dura până la o săptămână).
 
Cum prevenim
 
Prima regulă şi cea mai importantă este limitarea expunerii la soare, pentru început la 15 minute pe zi, apoi măriţi treptat timpul.
Foarte important pentru a evita arsurile este ca, înainte de expunerea la soare şi în funcţie de tipul de piele, să folosiţi creme cu factor de protecţie. Crema se aplică din două în două ore, chiar şi după ieşirea din apă.
Altă măsură de protecţie împotriva radiaţiilor ultraviolete şi, implicit, a arsurilor solare este folosirea hainelor din ţesături dese şi delicate (bumbac, mătase ori in) de culoare deschisă. Evitaţi expunerea la soare între orele „de vârf“, 10.00 şi 15.00, iar dacă trebuie să ieşiţi din casă în acest interval orar, purtaţi o pălărie cu boruri largi şi beţi multă apă pentru a va hidrata.
 
Cum tratăm
 
În cazul în care aţi suferit o arsură solară, prima măsură este să tamponaţi zona afectată cu o bucată de pânză înmuiată în apă rece sau să vă ungeţi cu gel de aloe ori iaurt proaspăt.
Pentru a scăpa de efectele arsurilor solare, grecii preparau o loţiune din petale de trandafir şi oţet, despre acesta din urmă ştiindu-se că are efect răcoritor, în timp ce petalele de trandafir au rol calmant.  
Alt sfat dat de medicii dermatologi este să nu cojiţi pielea arsă şi să nu spargeţi băşicile, pentru că va puteţi infecta.
Dacă aveţi arsuri puternice, consultaţi un medic sau mergeţi la o farmacie, de unde să cumpăraţi spray sau cremă specială, ori apelaţi la remediile homeopate.
Şi, nu în ultimul rând, luaţi zilnic antioxidanţi: beta-caroten, vitaminele C şi E şi seleniu.

Ce facem în caz de insolaţie sau arsură solară

Este foarte important să acţionaţi imediat ce aţi constatat că aţi exagerat cu expunerea la soare:
1. Vă retrageţi în locuri cu umbră, nu vă mai expuneţi la soare! Multe persoane cred că, dacă au deja arsuri, nu mai contează dacă mai stau sau nu la soare. Aceasta este o părere falsă. Cu cât expunerea se prelungeşte, cu atât efectele vor fi mai grave. Arsurile se pot mări şi starea generală a organismului se poate înrăutăţi.
2. Faceţi un duş răcoritor! Pielea se va calma pe moment, dar pentru timp scurt!
3. Calmaţi-vă pielea cu creme speciale pentru arsuri sau cu produse naturale preparate în casă, în acelaşi scop: comprese cu ceaiuri reci, cu iaurt etc.
4. Hidrataţi-vă! Pielea arsă are nevoie de hidratare permanentă: duşuri frecvente ori creme hidratante!
5. Alinaţi-vă durerea cu o pastilă calmantă, ţinând cont că medicul este singurul în măsură să vă recomande, în funcţie de nevoi!
6. Vizitaţi medicul dacă apar complicaţii: dacă durerile se intensifică, dacă se schimbă aspectul pielii şi apar multe băşicuţe albe, mergeţi imediat la cabinetul medical!
7. Precizaţi medicului dacă există factori de risc asociaţi ori dacă urmaţi un tratament de fond pentru boli cronice!

Remedii cu gălbenele
Pentru calmarea arsurilor solare se poate folosi Calendula (gălbenele) unguent – pentru pielea care ustură, dar nu are băşici sau Calendula (gălbenele) tinctură (o parte diluată cu zece părţi de apă) – pentru orice arsuri solare. Se aplică pe piele imediat şi din abundenţă. 

Dr. Mariana PĂSĂRESCU, consilier superior DSP Dolj

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU