11.7 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatateÎntrebări despre gripa porcină

Întrebări despre gripa porcină

Gripa porcină este o afecţiune respiratorie acută a porcilor, cauzată de unul dintre numeroşii viruşi gripali de tip A. Boala este foarte contagioasă, cu mortalitate mică, de 1-4%. Se transmite prin aer sau prin contact direct cu animalul infectat. Îmbolnăvirea în masă are loc pe tot parcursul anului, dar mai ales toamna şi iarna. În multe ţări sunt vaccinaţi porcii pentru a fi prevenită boala.
Viruşii gripei porcine aparţin de obicei subtipului H1N1. Porcii se pot infecta însă şi cu viruşi ai gripei aviare sau umane. Uneori, porcii se infectează cu mai mulţi viruşi odată, ceea ce permite genelor acestor viruşi să se combine, rezultând un virus cu gene de la mai multe surse.
Deşi viruşii gripei porcine afectează de obicei porcii, pot depăşi uneori bariera speciei şi pot îmbolnăvi oameni.

Care este diferenţa între gripa sezonieră, cea aviară, porcină?
Gripa umană este produsă de viruşi adaptaţi să se răspândească în populaţia umană. Oamenii au imunitate naturală împotriva gripei umane, dar îşi pot mări imunitatea prin vaccinare. Gripa aviară şi cea porcină sunt cauzate de viruşi adaptaţi pentru infecţia la păsări, respectiv porci. Uneori, oamenii şi animalele pot schimba între ei tulpini de virus gripal. Astfel apar persoane infectate cu virus aviar sau porcin, în mod uzual după contact direct cu animalele bolnave.
Amestecarea viruşilor gripali poate duce însă la dezvoltarea unui virus gripal schimbat, care are abilitatea de a se transmite de la om la om. Oamenii pot să nu aibă deloc imunitate, pentru a fi protejaţi de acest virus nou.

Care sunt implicaţiile pentru sănătate?
Simptomele sunt similare cu ale gripei umane (febră, oboseală, lipsa poftei de mâncare, tuse, durere în gât), însă nu este o regulă. Tabloul clinic poate varia de la infecţie fără simptome la pneumonie severă, urmată de deces. Unele persoane infectate cu gripă porcină au avut stări de vomă şi diaree.
Majoritatea cazurilor au fost depistate întâmplător. Adevărata extindere a bolii în rândul oamenilor este necunoscută din cauză că puteau să rămână nedepistate cazurile uşoare sau fără simptome.

Este sigur să mâncăm carne sau produse din carne de porc?
Da. Nu există evidenţe ale transmiterii gripei porcine la om prin consum de carne de porc sau alte produse pe bază de carne de porc, corect prelucrate termic. Virusul gripei porcine este distrus prin preparare la temperatura de 70 de grade Celsius.

Este acest virus contagios?
S-a dovedit că virusul este contagios şi se transmite de la om la om, deci poate provoca pandemie (epidemie globală). Totuşi, în acest moment nu se ştie cât de uşor se răspândeşte în populaţiile umane.

Care este riscul pandemic?
Majoritatea oamenilor, în special cei care nu au contact cu porcii în mod obişnuit, nu au imunitate împotriva gripei porcine. Este greu de prevăzut impactul unei pandemii cauzate de acest tip de virus: aceasta depinde de virulenţa virusului, de imunitatea populaţiei, protecţia dată de anticorpii dezvoltaţi în urma gripei sezoniere etc.

Există vaccin care să protejeze împotriva gripei porcine la om?
Nu există vaccin împotriva virusului gripei porcine la om, dar se lucrează la fabricarea lui. Nu se cunoaşte dacă vaccinul împotriva gripei umane asigură protecţie. Viruşii gripali se modifică foarte repede.

Ce medicamente sunt disponibile pentru tratament?
Viruşii gripei porcine sunt sensibili la medicaţia antivirală ca, de exemplu, inhibitorii de neuraminidază.

Ce măsuri de igienă sunt recomandate pentru prevenirea îmbolnăvirii?
Răspândirea virusului poate fi prevenită prin măsuri de igienă. Acoperiţi gura şi nasul cu o batistă atunci când tuşiţi sau strănutaţi şi aruncaţi batista la gunoi după folosire. Spălaţi mâinile cu apă şi săpun (sau alcool), în special după ce strănutaţi sau tuşiţi. Evitaţi atingerea ochilor, a nasului şi a gurii pentru că virusul se poate răspândi pe această cale. Dacă vă îmbolnăviţi de gripă, nu mergeţi la serviciu. Adresaţi-vă celui mai apropiat spital care are secţie de boli infecţioase.

Acest material conţine informaţii de pe site-ul Ministerului Sănătăţii

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII