16.7 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăOpiniiPiaţa imobiliară din România, între haos şi realitate

Piaţa imobiliară din România, între haos şi realitate

Asistăm în fiecare zi cum preţurile la imobile şi metrul pătrat de pământ explodează în ţara noastră. Există oare o logică în toată această creştere nebună? Noi spunem că nu. Cum este posibil ca, în anul 2008, un metru pătrat de teren în oraşul Bucureşti să fie mai scump decât unul în inima Parisului? La fel putem să ne întrebăm cum preţul unui apartament cu două sau trei camere în România este mult mai mare decât în alte ţări precum Franţa, Germania, Italia, Ungaria, Cehia, Polonia, Bulgaria etc.? Toate aceste aspecte crude ale realităţii au în spate un singur motiv – specula cu terenuri şi imobile.
Cine sunt cei care contribuie la această speculă? Instituţiile statului împreună cu dezvoltatorii imobiliari şi-au dat mâna şi preţurile au luat-o razna. Observăm cum oraşele din România (mai ales cele mari) se dezvoltă haotic, şi-au întins teritoriul peste zeci şi zeci de hectare de la margine, desfiinţând terenuri care altădată erau cultivate cu cereale, pomi fructiferi, viţă-de-vie, culturi tehnice. Putem spune, fără teama de a greşi, că nu s-a respectat planul de dezvoltare a oraşelor, încât fiecare comunitate s-a întins atât cât a dorit. Rămâi stupefiat când vezi că aproape toate comunele limitrofe oraşelor mari au fost înghiţite de acestea în goana nebună pentru terenuri cumpărate ieftin, care apoi să fie revândute la preţuri exorbitante. Considerăm că un oraş nu se poate întinde aşa cum doresc dezvoltatorii imobiliari, după bunul lor plac, ci trebuie să se întindă, să se dezvolte după un plan bine stabilit de cei în măsură să facă acest lucru. Dacă nu vom interveni la timp, riscăm să transformăm teritoriul din jurul marilor oraşe numai în cartiere rezidenţiale fără parcuri, fără spaţii verzi, fără spaţii de agrement, într-un cuvânt, fără viaţă. În prezent, comune întregi riscă să rămână numai cu o stradă principală, pentru că aproape tot terenul este vândut de cele mai multe ori la preţuri foarte mari pentru aşa-zisele cartiere rezidenţiale. A trebuit să apară criza economică pentru a tempera preţurile exagerate de pe piaţa imobiliară, iar viitorul este destul de sumbru în acest domeniu. Deja putem vorbi de o prăbuşire a pieţei imobiliare pentru o perioadă de cel puţin doi ani, după care, probabil, preţurile se vor aşeza din nou, dar, spunem noi, în matca lor normală. În această perioadă de total haos au avut de câştigat cei care au cumpărat pe piaţa imobiliară, iar apoi după un an sau doi ani au vândut la preţuri ameţitoare.
Aşa s-a ajuns la o degringoladă totală, în care dezvoltatorii imobiliari puternici fixau practic preţurile. Cine sunt     cei care au pierdut? Ca de obicei, cei care au salarii modeste, care au fost nevoiţi să se împrumute de la bănci, luând credite în lei sau euro, iar astăzi apasă pe umerii lor povara ratelor şi a dobânzilor, care au crescut vertiginos. Devalorizarea continuă a leului face ca majoritatea celor care au împrumuturi la bănci să nu îşi mai poată plăti datoriile, care cresc de la o zi la alta.
Ce este de făcut pentru perioada imediat următoare? Suntem de părere că trebuie mare prudenţă pentru cei care doresc să-şi achiziţioneze o locuinţă de pe piaţa imobiliară. Cu siguranţă, preţurile vor continua să scadă până către sfârşitul anului. Poate că atunci va fi momentul achiziţionării unei locuinţe la un preţ aproape de realitatea din economia românească. Deci, multă grijă şi mare atenţie la mutaţiile care vor apărea în domeniul imobiliar. Socotim că şi băncile va trebui să-şi micşoreze dobânzile pentru a reîncepe să acorde credite cât mai suportabile pentru populaţie.
Delimitarea cu precizie a zonelor metropolitane este o prioritate care nu mai poate întârzia prea mult, pentru că altfel riscăm să avem oraşe fără un viitor, fără un contur bine stabilit, pentru care generaţiile viitoare ne vor judeca aspru. Este momentul ca autorităţile să intervină pentru a se stabili zonele construibile din fiecare oraş şi judeţ, iar acest moment considerăm că a sosit. Dacă nu vom ţine seama de aceste realităţi, s-ar putea să spunem că mâine este prea târziu.

Prof. univ. dr.
Ilie BUDICĂ
Drd. Bogdan BUDICĂ

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII