17 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăOpiniiDezastrul asumarii

Dezastrul asumarii

La prezentarea in Parlament a pachetului de 16 Legi privind sanatatea, premierul Calin Popescu Tariceanu a justificat apelul la asumarea raspunderii prin nevoia de reforma radicala in domeniu.


Eludarea dezbaterii parlamentare e justificata astfel prin maretia obiectivului.


Avem insa serioase indoieli ca premierul are dreptate.


Si pentru a fi mai convingatori vom lua un exemplu din trecutul tarii, usor de sesizat astfel in efectele sale.


Legea rurala, impusa de Cuza dupa Lovitura de stat din 2 mai 1864.


N-am luat intâmplator acest exemplu. Legea rurala a fost, in sine, o necesitate istorica. Ceva in genul reformelor mult invocate de actuala Putere. Pentru a o impune impotriva Adunarii Deputatilor si a clasei politice, de esenta Conservatoare, Cuza si-a justificat punerea intre paranteze a procesului de democratizare a tarii, inceput in 1848. A dizolvat Parlamentul. A introdus un Senat compus din câtiva membri de drept si 64 de membri numiti de el, Domnitorul. Senatul era o marioneta in mâinile lui Cuza. De aceea, prin modificarea Constitutiei, Senatul a fost un factotum.


De asemenea, o data cu Proclamatia anuntând dizolvarea Parlamentului si organizarea Plebiscitului (alta formula dictatoriala), Cuza desfiinteaza libertatea presei. Drept urmare, publicatiile care-l criticau sunt suprimate.


Legea rurala e impusa prin Decret al Consiliului de Stat, un fel de CPEx al lui Cuza, la 15 august 1864.


Iesita insa doar din capul Domnitorului, fara a fi dezbatuta, Legea rurala s-a confruntat imediat cu viata. Un document croit in birou, produs al unui singur cap, s-a facut pulbere la intâlnirea cu realitatea complexa si contradictorie a Principatelor Unite.


Astfel, legea a fost impusa fara un regulament precis, amanuntit, care sa prevada modalitatile de aplicare si cazurile speciale sau controversate. Cuza nu luase in calcul o alta realitate a tarii: lipsa unui numar suficient de ingineri-topometri, care sa faca masuratorile prevazute de lege.


Mai mult, promulgata in pripa, fara o pregatire prealabila a opiniei publice, legea rurala a blocat lucrarile agricole, a dat posibilitatea ivirii unei infinitati de abuzuri, având in vedere ca administratia era in mâinile conservatorilor.


Si astfel, un obiectiv maret s-a dovedit un dezastru!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII