10.9 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinA murit una dintre divele cinematografiei italiene

A murit una dintre divele cinematografiei italiene

Gina Lollobrigida, una dintre divele cinematografiei italiene, sex simbol şi fotojurnalistă, a încetat din viaţă luni. Numită cândva „cea mai frumoasă femeie din lume”, ea avea 95 de ani şi era bolnavă de ceva vreme, conform presei din Peninsulă.

A colaborat cu cei mai mari regizori: de la Vittorio De Sica la Mario Monicelli, de la Pietro Germi la Mario Soldati. A lucrat cu regizorii străini faimoşi precum Burt Lancaster, Humphrey Bogart, John Huston, King Vidor. Cariera ei a fost recompensată cu numeroase premii: șapte David di Donatello, un Glob de Aur, două Nastri d’Argento și o stea pe celebrul Hollywood Walk of Fame.

Modelling şi concursuri de frumuseţe

Născută în 1927 la Subiaco, în munții de la est de Roma, a fost fiica unui producător de mobilă. În adolescență a făcut modelling și s-a înscris la concursuri de frumusețe, iar în 1947 s-a clasat pe locul trei la concursul Miss Italia. Pe formularul de înscriere pentru acea competiție a scris că are talent la actorie, dar că voia să facă ceva serios cu abilitățile ei.

Consacrarea europeană vine în 1952 cu „Fanfan la Tulipe” de Christian-Jaque. În 1953, a fost protagonista din „Pâine, dragoste și fantezie“ al lui Luigi Comencini. În 1955 a refuzat să joace în celebrul „Pane, amore e…” de Dino Risi, iar rolul îl va primi Sophia Loren. Așa a început marea rivalitate dintre cei două dive.

După o serie de roluri în filme europene, cel din „Beat the Devil“ din 1953, alături de Humphrey Bogart, i-a adus faimă internațională și milioane de admiratori.

Curtată de miliardarul Howard Hughes

„Lollo” a atras atenția și excentricului miliardar Howard Hughes, care a văzut fotografii publicitare cu ea și a invitat-o ​​la Hollywood, unde a încercat în mod repetat să o seducă, în ciuda faptului că ea era căsătorită de un an cu Milko Škofič, un medic sloven.

„I-am spus: „Dacă îți pierzi toți banii, atunci poate mă voi căsători cu tine”, a povestit Lollobrigida într-un interviu acordat pentru Vanity Fair. „Poate că a fost surprins că există o persoană care nu era interesată de banii lui”.

Apogeul ei a fost în anii 1950, când a jucat în „Solomon and Sheba“, „Cocoşatul de la Notre Dame“ și „Beautiful But Dangerous, al căror titlu original – „La donna più bella del mondo“ – o prezenta drept „cea mai frumoasă femeie din lume”.

În anii 1950 și 1960, Lollobrigida a fost una dintre cele mai râvnite actriţe din lume și a jucat în numeroase filme europene și americane, alături de cei mai de succes actori de la Hollywood.

Salată verde şi fotojurnalism

În anii 1960, numele ei a fost dat unui nou soi de salată verde cu frunze crețe, deşi nu se ştie dacă asocierea a fost făcută cu părul ei creţ sau la juponul cu volane pe care îl purtase deseori.

Lollobrigida și Škofič au divorțat în 1971 și ea s-a retras din actorie, concentrând-se pe fotografie. A fotografiat persoane celebre, precum Henry Kissinger, Yuri Gagarin şi Grace Kelly. A realizat, de asemenea, un interviu exclusiv cu liderul cubanez Fidel Castro.

În 1999, Lollobrigida a candidat fără succes la parlamentul european reprezentând democrații fostului premier italian Romano Prodi, dar nu a părut foarte încântată.

„Nu am fost niciodată implicată în politică”, a spus ea la acea vreme , „dar când am primit oferta, am spus „da” imediat… Abia după aceea m-am gândit de ce era un lucru bun. Nu știu de câte voturi am nevoie. Nu știu nimic”.

Ginei Lollobrigida îi supravieţuiesc un fiu, Milko, și un nepot, Dimitri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS