22.3 C
Craiova
marți, 11 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazinServiciul mamei, fericirea copilului

Serviciul mamei, fericirea copilului

Cercetătorii americani au demontat una dintre prejudecăţile la modă, conform căreia copiii ale căror mame dedică mult timp carierei ar fi nefericiţi.

Doborâte de remuşcări şi convinse de ani întregi de diferite studii că viaţa propriilor lor copii ar fi fost mult mai fericită dacă ele ar fi renunţat la muncă şi şi-ar fi petrecut mai mult timp cu odraslele, mamele din toată lumea descoperă acum că lucrurile stau cu totul altfel. Cel puţin aceasta este concluzia cercetătorilor de la Columbia University School of Social Work, care au realizat un studiu pe un eşantion de 1.000 de copii. În opinia specialiştilor americani, cariera mamei nu influenţează în nici un fel creşterea sănătoasă a odraslelor. Noua teorie dezminte studiile din 2008 ale UNICEF, care recomanda părinţilor să petreacă mai mult timp cu copiii cel puţin în primele 12 luni din viaţă pentru a nu le pune în pericol creşterea. De asemenea, sunt dezminţite şi concluziile specialiştilor de la Institutul pentru Studii Sociale şi Economice din cadrul Universităţii din Essex, conform cărora o mamă obsedată de carieră în primii trei ani de viaţă ai copilului influenţează randamentul şcolar al odraslei, care va întâmpina dificultăţi de învăţare.

Avantaje şi dezavantaje

„Studiul nostru este unic, nu doar din punct de vedere al aprofundării, dar şi pentru că, în trecut, punctul de plecare a fost mereu acelaşi: în cazul în care  celelalte condiţii rămân neschimbate, cât resimte un copil absenţa unei mame plecate la muncă? Bineînţeles, însă, dacă o mamă lucrează, condiţiile se schimbă radical. Scade numărul ieşirilor în familie şi riscul pentru sănătatea mentală a părinţilor creşte. Noi am ţinut seama de fiecare factor. Rezultatele au fost clare. Avantajele şi dezavantajele sunt în echilibru. Diferenţa constă în atenţia acordată de părinţi copilului, chiar dacă ei lucrează mai mult de 30 de ore pe săptămână“, a explicat Jane Waldfogel, profesoară la Columbia University şi totodată coordonatoare a studiului.

Reacţii

Blogurile unor site-uri precum „Netmums“ şi „Mumandworking“ au fost luate imediat cu asalt de mame tinere care au dorit să îşi exprime şi ele o părere. De exemplu, Anne Lou Morgan a decis să îşi spună povestea, încărcând pe site o fotografie din vremea când fiul său, Nicholas, avea trei luni. De la distanţă, părea mai degrabă că în poză erau un prizonier şi jandarmul său, chiar dacă jandarmul era mic, iar mama sa, prizonierul, l-a scos la o plimbare cu căruţul. Ea are o faţă epuizată şi fără nici o expresie. „Am avut nişte luni de coşmar. Apoi, soţul meu mi-a spus clar: «Ori te duci la serviciu, ori te iau la şuturi». Acum am renăscut, mă simţeam vinovată. Acest studiu m-a scăpat de remuşcări“, a povestit femeia. În plus, potrivit datelor Institutului de Statistică din Marea Britanie, pentru creşterea unui copil, părinţii scot din buzunar 800 de lire sterline, iar o familie din cinci nu este capabilă să suporte cheltuielile. Alt site, altă mamă. Julie Wilson, o mamă de 40 de ani, angajată într-o bancă, s-a temut dintotdeauna că fiica sa va avea rezultate proaste la şcoală doar pentru că ea a vrut să meargă la serviciu. „Când s-a născut Anna m-am gândit: pentru mine, nu se schimbă nimic. S-a schimbat tot, nu însă şi munca, nu am vrut să renunţ la serviciu. Chiar dacă mama îmi spunea să renunţ şi să stau cu fata. M-am gândit bine şi trei luni am stat în aşteptare. Simţeam că o iau razna. În fond, şi viaţa mea conta, nu? Eu nu aveam nevoie de o dovadă ştiinţifică. Am ştiut dintotdeauna că fiica mea va creşte mai bine dacă şi eu mă voi simţi bine“, spune Julie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS