17.8 C
Craiova
sâmbătă, 26 octombrie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternational(VIDEO) Parlamentul Canadei zguduit de acuzații de trădare

(VIDEO) Parlamentul Canadei zguduit de acuzații de trădare

-

Capitala uneia dintre cele mai stabile democrații din lume, cea canadiană, este cuprinsă de panică în legătură cu agenții străini care lucrează în funcții alese. Un raport-bombă al parlamentarilor canadieni a susținut că politicieni nenominalizați au lucrat în secret cu guverne străine.

Dezvăluirea din concluziile publicate săptămâna aceasta de un comitet de securitate națională format din toate partidele arată necesiatea unei anchete separate și în curs de desfășurare cu privire la interferența străină în alegerile din Canada din 2019 și 2021.

Guvernul canadian condus de Justin Trudeau, aflat sub presiune de câteva zile, a cedat luni cererilor opoziţiei de extindere a anchetei publice asupra ingerinţelor străine după dezvăluirile referitoare la unii deputaţi sau senatori acuzaţi de trădare.

„Ingerinţa este un subiect extrem de îngrijorător care trebuie luat în serios. Trebuie să-i asigurăm pe canadieni că ne protejăm democraţia”, a declarat premierul Justin Trudeau.

Acesta din urmă doreşte, aşadar, ca comisia „să poată efectua o urmărire atentă”, acceptând parţial cerinţele opoziţiei, potrivit Politico.

Nu a fost dezvăluit numele presupușior trădători

Noul raport al Comitetului pentru Securitate Națională și Informații a Parlamentarilor este primul care sugerează că parlamentarii din Parlamentul Canadei ar fi putut ajuta actorii străini să se amestece în campanii politice și curse de conducere. Anxietatea sporită în Ottawa cu privire la interferența străină vine în mijlocul alegerilor globale istorice, în care factori precum inteligența artificială și puterile străine încurajate testează rezistența sistemelor democratice.

Partidele au cerut să se analizeze şi această chestiune a posibilelor acte de trădare şi să „dezvăluie numele deputaţilor care şi-au trădat ţara” şi care sunt citaţi în raportul său, a declarat deputatul conservator Andrew Scheer.

Considerând că acuzaţiile „sunt cu adevărat tulburătoare”, Jagmeet Singh, liderul Noului Partid Democrat (NDP) şi aliat al lui Justin Trudeau, a subliniat că poporul canadian „are dreptul de a şti”.

Chestionat în repetate rânduri, ministrul securităţii publice, Dominic LeBlanc, a refuzat, însă, să dezvăluie identitatea aleşilor menţionaţi în raport, afirmând că acest lucru „nu este legal”.

În raport, se menţionează în special finanţarea secretă a campaniilor politice şi schimbul de informaţii confidenţiale despre munca sau opiniile parlamentarilor cu agenţii ai unor servicii de informaţii străine. 

Citește și: Oltenia – roşie de la un capăt la altul, cu o mică pată galbenă

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

80 de trenuri vor sta o oră în gări,...

Peste 80 de trenuri aparţinând tuturor operatorilor de transport...

ȘTIRI GdS