25.1 C
Craiova
vineri, 7 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazinAdolescenţa - vârsta provocărilor extreme

Adolescenţa – vârsta provocărilor extreme

Tot mai mulţi adolescenţi se lansează în aventuri extreme, indiferent că e vorba să navigheze în jurul pământului sau să escaladeze Everestul.

Un adolescent de 15 ani, pe numele său Parker Liautaud, a pornit, în urmă cu câteva zile, într-un proiect foarte ambiţios: să ajungă la Polul Nord, folosindu-se doar de o pereche de schiuri. El este însoţit în aventura sa de un ghid alpin, care îl va ajuta să nu se rătăcească. Parker va trebui să reziste în faţa unor vânturi extrem de puternice, care vor face ca temperatura să coboare până la -50 de grade Celsius. Atunci când în faţa lui vor apărea crevase, unde se întrezăresc părţi de mare, va trebui să se îmbrace într-o geacă impermeabilă, să se arunce în apă şi să înoate până la următoarea bucată de gheaţă. „Când te afli în regiunea Arctică, este suficient un fleac ca să îţi anuleze toate visurile“, a declarat Liautaud, înainte de plecare. În cazul în care îşi va duce la bun sfârşit aventura, Parker va deveni cel mai tânăr temerar care a ajuns la Polul Nord pe jos.
Această aventură, care la prima vedere pare aproape imposibilă, nu este unica unde protagonişti sunt adolescenţi. La nivel mondial, există cel puţin 12 adolescenţi care sunt pe punctul să ducă la îndeplinire provocări similare. De exemplu, în aceste zile, Hector Turner, de 16 ani, a fost probabil cel mai tânăr participant la Marathon des Sables, unde trebuie să străbată 240 km în Deşertul Sahara. Tot recent, Geordie Stewart, student de la St. Andrews University din Scoţia, a plecat să îşi ducă la îndeplinire unul dintre cele mai mari visuri ale sale: să îşi aniverseze cea de-a 21-a zi de naştere escaladând Everestul. Visul său este să cucerească toate cele şapte vârfuri din circuitul „Seven Summits“, care include cei mai înalţi şapte munţi din lume  (Kilimanjaro, Denali, Elbrus, Aconcagua, Carstensz Pyramid, Vinson şi Everest), aventură începută încă de când avea 18 ani. În 2006, Rob Gauntlett a escaladat Everestul pe când avea doar 18 ani. În anul următor, el a fost primul care a realizat traversarea de la un pol la celălalt, străbătând Americile şi utilizând doar „forţa umană“. Din păcate, Gauntlet şi-a găsit sfârşitul în ianuarie, anul trecut, în timpul unei căţărări. În noiembrie anul trecut, Calum Macintyre, un scoţian de 16 ani, a fost cel mai tânăr aventurier ajuns în vârful Ama Dablan (6.856 m), apreciat de exploratori şi alpinişti ca fiind unul dintre cei mai frumoşi munţi ai lumii.

Aventuri pe Ocean

Nu doar muntele reprezintă o provocare pentru tinerii temerari, ci şi oceanele. Două adolescente de 16 ani, una din Statele Unite, Abby Sunderland, iar cealaltă de la Antipozi, Jessica Watson, încearcă, separat, să devină cei mai tineri navigatori care au făcut înconjurul lumii şi să doboare recordul stabilit de Mike Perham, care a reuşit această performanţă anul trecut şi care la 14 ani a reuşit să traverseze Oceanul Atlantic. Între timp, olandeza Laura Dekker, de 14 ani, doreşte să pornească şi ea într-o nouă aventură şi speră ca de această dată autorităţile să îi permită. În urmă cu un an, Laura a fost oprită de o decizie a Tribunalului pentru minori.
Judecătorii au ajuns însă la concluzia că planul ar fi expus-o unor riscuri mentale şi fizice prea mari în timpul celor doi ani pe care ar urma să îi petreacă singură pe mare. De asemenea, părinţii săi ceruseră şcolii să îi permită întreruperea pentru 2 ani a studiilor, dar s-au lovit de refuzul profesorilor. Reprezentanţii autorităţii pentru protecţia copilului din Olanda nu sunt siguri că adolescenta a luat de una singură hotărârea de a pleca în jurul lumii sau a fost de fapt ideea părinţilor. Prin urmare, judecătorii din  Utrecht au decis ca Laura Dekker să treacă în grija statului, în timp ce părinţii ei, care îi sprijină planurile, au fost decăzuţi temporar din drepturile părinteşti, pentru a nu o lăsa să plece singură pe mare.

Progrese tehnologice

Însă ce se poate spune despre aceste experienţe extreme trăite de nişte adolescenţi? Unele voci vorbesc despre o inversiune a culturii actuale, care încearcă să protejeze până la sufocare tinere. Oricum ar fi, aceste experienţe nu mai par chiar atât de imposibile având în vedere tehnologia din zilele noastre. Sir Robin Knox-Johnston, primul şi cel mai vârstnic explorator care a făcut înconjurul pământului la 67 de ani, afirmă că „în ziua de azi, manevrarea unei ambarcaţiuni este mult mai simplă decât pe vremuri. Pe atunci nu existau sateliţi pentru comunicaţii şi nici servicii de urgenţă mereu în alertă, te puteai baza mai mult pe noroc. Azi, în doar trei secunde ştii unde te afli cu exactitate, în orice parte a lumii“.

Când te afli în regiunea Arctică, este suficient un fleac ca să îţi anuleze toate visurile“.

 Parker Liautaud, adolescentul plecat să cucerească Polul Nord

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS