17.8 C
Craiova
sâmbătă, 26 octombrie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaMacron a spus că cedează avioane de vânătoare de tip Mirage-2000 Ucrainei

Macron a spus că cedează avioane de vânătoare de tip Mirage-2000 Ucrainei

Preşedintele francez Emmanuel Macron a spus, aseară, că cedează avioane de vânătoare de tip Mirage-2000 Ucrainei.

În interviul televizat Macron a spus că avioanele de vânătoare tip Mirage-2000, fabricate de Dassault vor lupta împotriva Rusiei.

”Avem în continuare aceeaşi filosofie: ajutăm Ucraina să lupte”, a anunţat şeful statului francez, potrivit France 24.

„Mâine vom lansa o nouă cooperare și vom anunța transferul în Ucraina a avioanelor de luptă Mirage 2000-5” fabricate de producătorul francez Dassault. Vom pregăti piloții ucraineni în Franța“, a declarat Macron pentru televiziunea franceză.

Macron a spus că îi va oferi președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky când cei doi se vor întâlni vineri la Palatul Elysee din Paris, ca piloții să fie antrenați din această vară.

„În mod normal, aveți nevoie de cinci-șase luni. Deci până la sfârșitul anului vor fi piloți. Piloții vor fi instruiți în Franța”, a spus el.

El nu a precizat câte dintre avioanele de luptă vor fi livrate. Contactat de AFP, Ministerul Apărării nu a dat detalii.

Răspunsul Rusiei

În prezent, patru ţări s-au angajat să trimită avioane de luptă americane de tip F-16 Ucrainei – Belgia, Danemarca, Norvegia şi Olanda.

”Dorinţa noastră este să formăm o brigadă. Propunem să formăm 4.500 de militari ucraineni, să-i echipăm şi să-i antrenăm”, a continuat el.

Şeful statului francez a anunţat că trimiterea unor instructori militari francezi în Ucraina nu se află pe ordinea de zi, în pofida faptului că această problemă ”nu este tabu”, în opinia sa.

Franţa susţine un plan al unui Coaliţiei europene de instructori militari care să foemeze trupe ucrainene în Ucraina.

Însă acest proiect pare departe de a fi fost finalizat, deoarece numeroase ţări se întrebă care sunt consecinţele în privinţa Moscovei.

Kremlinul a ameninţat Franţa cu represalii la începutul acestei săptămâni în acest subiect.

”Niciun instructor care se ocupă de formarea unor militari ucraineni nu are imunitate. Nu contează dacă ei sunt francezi sau nu”, a ameninţat marţi un purtătror de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

”Să te duci să formezi pe cineva în vestul Ucrainei, în zona liberă, nu este un factor de escaladare”, îi replică joi Emmanuel Macron.

El subliniază că ”formarea în Ucraina este cerută de către ucraineni”.

Citește și: Spitalul de Infecţioase a inaugurat… parţial două corpuri reabilitate

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS