27.6 C
Craiova
marți, 11 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPushkar, oraşul vegetarian

Pushkar, oraşul vegetarian

India este celebră pentru restricţiile şi interdicţiile sale, care se bazează fie pe considerente religioase, fie pe tradiţii şi obiceiuri moştenite din bătrâni.

În India, din motive religioase sau pentru că aşa cere tradiţia, restricţiile şi interdicţiile sunt la ordinea zilei. Cu toate acestea, găseşti orice, oriunde. Cu un pic de efort, oricine poate face rost de carne de porc, chiar şi în zonele unde locuiesc musulmani, şi la fel de uşor se găseşte şi carne de vită. Cei care se află în fruntea castelor sunt vegetarieni, însă cei care sunt „talpa“ societăţii sau sunt „plecaţi de acasă“ mănâncă de regulă orice. Nu lipsesc ocaziile în care un grup de bărbaţi se apropie de una dintre numeroasele vaci care se plimbă nestingerite prin oraş, pe străzi, prin sate, pentru a „o însoţi“ într-un loc liniştit, pentru ca apoi să o măcelărească şi să o mănânce. Pentru cele 800 de milioane de hinduşi, acest gest este ca şi cum l-ar fi ucis pe Dumnezeu. Cu toate acestea, astfel de situaţii nu lipsesc. Există însă un loc în India, unde este imposibil să te sustragi regulilor simple ale bucătăriei vegetariene.

Interzis carnivorilor

Primul lucru care şochează în Pushkar, un oraş aflat în inima Rajahstan, este faptul că la intrarea în localitate se află un adevărat punct de control, cu bariera de rigoare. Evident, tehnologiile de ultimă oră lipsesc. În esenţă, este vorba de un grup de bărbaţi, care se adăpostesc într-o baracă şi care verifică orice autoturism care intră pe porţile oraşului. La intrare, se plăteşte o taxă simbolică de cinci rupii (13 eurocenţi), iar singura obligaţie este să nu aduci în oraş ceva impur, cum ar fi alcool, droguri, ouă şi, mai ales, carne. Aceasta este singura posibilitate de a intra sau de a ieşi din oraş. Pushkar este un oraş magic, cu case colorate în cartierele din piaţă, sau albe în cazul celor care au vedere spre lac. Potrivit legendei, lacul s-a născut dintr-o lacrimă a lui Brahma, una dintre cele mai venerate divinităţi hinduse. De altfel, aici se află singurul templu din lume ce i-a fost dedicat. Pentru hinduşii care îl venerează pe Brahma, Pushkar este un fel de Mecca şi un pelerinaj aici este obligatoriu, măcar o dată în viaţă. Orăşelul cu doar 20.000 de suflete este împânzit de mii de temple, multe dintre acestea private. Cel mai vechi dintre acestea are 800 de ani. Spre deosebire de tot ceea ce se întâmplă în celelalte oraşe indiene, la Pushkar domneşte liniştea. La câteva sute de metri de locul unde se achită taxa de intrare în oraş este obligatoriu să renunţaţi la maşină. De altfel, oraşul este rezervat pietonilor. Aici circulă doar scuterele şi motocicletele, ricşele cu pedale sau câteva tuk tuk. Însă, mijlocul de locomoţie preferat de toţi, fie că e vorba de localnici sau de turişti, este bicicleta.

Oraşul liniştii

La Pushkar, tot ce „se aude“ este liniştea, iar aceasta conferă oraşului acest mister mistic şi magic, care, chiar şi azi, continuă să-i atragă pe oamenii tentaţi să descopere India. De fapt, Pushkar este un oraş exemplar pentru ceea ce reprezintă India în imaginarul colectiv. Prăfuit şi totuşi romantic, cu canalele sub cerul liber şi, în acelaşi timp, delicat şi fermecător, oraşul al cărui nume provine de la cuvintele „floare“ (push) şi „mână“ (kar) este invadat de localnicii din satele din apropiere, care vin să-şi vândă aici legumele şi fructele. Acestea sunt expuse direct pe strada prăfuită. Inscripţiile afişate pe zidurile oraşului amintesc tuturor că aici sunt interzise drogurile, alcoolul şi mâncarea nevegetariană. Aceste comportamente sunt o dogmă în Pushkar, Oraşul Sfânt, oraşul lui Brahma. De altfel, oraşul se află la câţiva kilometri de Ajmer, care este piatra de temelie a islamismului indian. Pentru cei 150 de milioane de musulmani indieni, Ajmer este altă Mecca, un oraş ce trebuie vizitat măcar o dată în viaţă, mai ales datorită celebrului Dargah, sanctuarul musulman construit în interiorul Mausoleului lui Khwaja Moinuddin Chisti, fondatorul ordinului Sufi în India, în 1166. Cele două oraşe, Pushkar şi Ajmer, simbolurile hinduismului şi islamismului indian, convieţuiesc în perfectă armonie. Aici, vaca e sacră. Carnea, indiferent că e vorba de prânz sau de cină, este interzisă şi aşa a fost mereu. În restaurante şi hoteluri, turiştii pot servi mâncăruri tradiţionale indiene, dar şi specialităţi chinezeşti, israeliene sau chiar italiene. Însă, niciodată carne. Nici în hoteluri, nici în restaurante, nici în gospodăriile particulare. Pushkar este un oraş exclusiv vegetarian. Carnea este interzisă, iar această interdicţie este respectată cu sfinţenie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII