32.3 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPeperomia, o planta exotica

Peperomia, o planta exotica

Peperomia este o planta mica si compacta, in forma de tufa, a carei inaltime nu depaseste 20-30 cm.


Peperomia necesita semiumbra sau lumina indirecta. Din acest motiv, pentru aceasta planta in timpul verii este de evitat expunerea directa la razele soarelui. Temperatura medie optima pentru o crestere propice este de 20-24 de grade Celsius. Potrivit specialistilor, peperomia este o planta decorativa prin frunze, suculente sau ondulate, netede sau pufoase, de culoare ce variaza intre verde inchis si verde deschis sau chiar rosu. Unele specii prezinta striatii alb-argintii sau rosii. Florile sunt mici, de culoare alb-galbuie si cresc pe un lujer asemanator unei codite de soricel.


Deoarece radacinile plantei sunt subtiri si se formeaza la suprafata, necesita un sol bine drenat, aerat, alcatuit din turba si nisip. Transplantarea este necesara la fiecare doi-trei ani, când se vor rupe frunzele batrâne (cu timpul tufa capata un aspect dezordonat). Udarea acestei plante se face cu moderatie, asa incât, intre doua udari, sa se permita uscarea solului. Peperomia provine din padurile tropicale din America de Sud sau Africa, dar s-a adaptat si climei de la noi. Pentru o crestere armonioasa ea prefera o atmosfera umeda, iar daca aerul este foarte uscat se pulverizeaza cu apa pentru a evita deshidratarea.


Peperomia, sensibila la frig


Pentru ca sunt sensibile la frig, temperatura nu trebuie sa scada sub 12-15 grade Celsius. Excesul de apa poate determina aparitia putregaiului. Daunatorii cel mai frecvent intâlniti la aceasta planta sunt: paduchele lânos si tripsii. Peperomia este o planta usor de intretinut care se adapteaza foarte bine conditiilor de apartament. Este recomandata pentru purificarea aerului deoarece absoarbe formaldehida. In schimb, planta este toxica pentru unele animale, dar nu si pentru pisici sau câini. Ingrasamintele se administreaza moderat, doar pe parcursul verii: se aplica de doua ori pe luna din martie pâna in septembrie. Inmultirea se face prin diviziunea tufei sau prin butasi de frunze cu petiol. Inradacinarea se face direct in ghivece, pe substrat de turba sau amestec de pamânt de frunze cu nisip sau perlit. Peperomia face parte din familia Piperaceae si include peste 1.000 de specii.


Material realizat in colaborare cu Gradina Botanica din Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS