11.4 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinAloea - o planta ideala de apartament

Aloea – o planta ideala de apartament

Aloea, binecunoscuta in industria cosmeticii si cea a medicamentelor, poate face parte din evantaiul plantelor noastre de apartament.


Aloea face parte din familia Liliaceae. Potrivit specialistilor, sunt cunoscute aproximativ 200 de specii de aloe. Planta provine din Africa, Madagascar si Arabia, s-a raspândit in regiunile tropicale si nu supravietuieste la temperaturi de inghet. Inaltimea ei poate varia de la 10 la 100 cm. Sunt plante suculente care contin 95% apa si sunt caracterizate prin frunzele groase, acoperite cu un strat ceros care le impiedica sa piarda apa prin transpiratie, cu marginile dintate. Florile cresc anual primavara, pe tulpini drepte si variaza in culori de rosu, galben si purpuriu. Se cultiva si se inmultesc usor. Aceasta familie de plante este rezistenta la boli si daunatori.


Spre deosebire de alte plante, aloea are mare nevoie de lumina, de aceea este indicat sa fie asezata la fereastra, preferabil in partea sudica a locuintei. Vara este bine sa o tinem in balcon, direct sub lumina soarelui si la caldura. Iarna poate sa fie racoare in camera in care tinem planta, dar sa fie neaparat multa lumina.


Excesul de apa dauneaza plantei


Plantele rezista la seceta, dar spre binele lor este indicat sa fie udate. In timpul verii este recomandat ca planta sa fie udata foarte bine. Pamântul din ghiveci, intre udari, poate fi lasat sa se usuce. Udarea trebuie facuta doar atunci când pamântul de la radacina este uscat. Excesul de apa, mai ales in sezonul rece, poate duce la distrugerea plantei. Aerisirea spatiului in care este tinuta planta este foarte importanta, dar, mare atentie, in anotimpul rece sa nu fie supusa unor curenti de aer care ii pot fi foarte daunatori. Combinatia ideala de pamânt din ghiveci este aceea de pamânt de frunze, turba fibroasa si nisip. Este recomandat ca ghiveciul sa fie prevazut cu gauri de scurgere pentru apa suplimentara.


Aloea se poate inmulti prin mladite. Acestea cresc la baza plantei mature. Când depasesc inaltimea de 5 cm, se pot planta separat. Plantarea se face doar in perioada mai-iunie si trebuie facuta imediat, la 2 cm adâncime in pamânt nisipos. Pentru a-i ajuta cresterea, planta trebuie tinuta la caldura si umbra timp de câteva zile. Mutarea in ghivece trebuie facuta dupa aparitia radacinilor.


Material realizat in colaborare cu Gradina Botanica din Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS