16.7 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSe strâng semnături pentru redeschiderea Transalpinei pe 1 mai

Se strâng semnături pentru redeschiderea Transalpinei pe 1 mai

Cabanierii din Rânca strâng semnături pentru ca Transalpina să fie redeschisă mai devreme în acest an. S-a trecut de 100 de semnături pe site-ul petitieonline. Inițiativa aparține Asociației Cabanierilor și Concesionarilor din Rânca. Proprietarii de pensiuni, cabane și hoteluri spun că redeschiderea rapidă a șoselei montane va revigora turismul în zonă.

„Petiția noastră își propune să sensibilizeze autoritățile și comunitatea în legătură cu importanța deschiderii Drumului Transalpina începând cu data de 1 Mai. Acest traseu montan iconic este o bijuterie a naturii, oferind o experiență unică turiștilor și susținând economia locală prin turismul ecologic și aventura în aer liber.

Solicităm cu respect deschiderea acestui drum la începutul sezonului turistic pentru a permite turiștilor să descopere frumusețea și să se bucure de potențialul său într-un mod responsabil și sustenabil. Semnând această petiție, susții inițiativa noastră de a aduce beneficii comunității locale, de a promova turismul montan și de a oferi oportunități de recreere și conectare cu natura pentru toți cei care vizitează acest colț minunat al lumii noastre.”, conform petiției. Aceasta este disponibilă la adresa: https://www.petitieonline.com/solicitm_deschiderea_drumului_transalpina_de_la_1_mai_sprijiniti_turismul_montan?utm_source=whatsapp

Pe podium, alături de Transfăgărășan

Transalpina (DN 67C) este un drum național din Munții Parâng, în Carpații Meridionali. Este cea mai înaltă șosea din România. Punctul cel mai înalt este în Pasul Urdele (la 2.145 m). Drumul face legătura între orașele Novaci din județul Gorj și Sebeș din județul Alba. Fiind un drum montan, este închis pe perioada iernii.

Transalpina străbate patru județe – Gorj, Vâlcea, Sibiu, Alba – traversând Munții Parâng de la sud la nord. Altitudinea cea mai mare având-o pe o porțiune de aproximativ 20 de km, în județele Gorj și Vâlcea. Aici se prezintă ca o „șosea de creastă”, trecând la mică distanță de vârfurile:

  • Dengheru (2.084 m),
  • Păpușa (2.136 m),
  • Urdele (2.228 m),
  • Iezer (2.157 m),
  • Muntinu (2.062 m).

Transalpina este un drum spectaculos care trece prin nori. Rivalizează cu Transfăgărășanul în ceea ce privește peisajele. Transalpina găzduiește an de an etape ale Campionatului Național de Viteză în Coastă sau ale Campionatului Național de Drift, dar și ale Turului Ciclist al României. Sute de mii de mașini tranzitează șoseaua an de an. Localnicii din zona submontană a Gorjului profită și ei din plin de existența drumului montan și își vând produsele tradiționale pe marginea șoselei.

Citește și: Avarie la o conductă de gaze din Târgu Jiu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS