13.7 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjUnul din cei mai mari angajatori din Gorj renunță la zeci de salariați

Unul din cei mai mari angajatori din Gorj renunță la zeci de salariați

Vor avea loc reduceri de salariați la unul din cei mai mari angajatori din Gorj. Producătorul de benzi transportoare din cauciuc, Artego Trâgu Jiu, continuă și în acest an programul de reducere a numărului de salariați.

Anul trecut s-a ajuns de la 650 de salariați la 550 și în momentul de față se dorește să mai plece încă 50 de angajați și să se ajungă la sub 500 de muncitori. Măsura are legătură cu activitatea starea economică a companiei și cu faptul că prețurile la materiile prime și la alte tipuri de produse sunt tot mai mari.

„Este tot mai greu să acoperim costurile și din păcate apelăm în continuare la astfel de măsuri de reducere a numărului de muncitori. Avem în vedere încă 50 de salariați care să plece, dar să fie oameni care se pensionează sau care să acopere cu perioada de șomaj până să se pensioneze. Nu vrem să rămână nimeni descoperit. Le mai plătim noi perioadele în care rămân descoperiți. Anul trecut am avut profit, deși a fost foarte greu. Lucrăm pentru piața occidentală care este foarte competitivă. Concurăm cu produsele din China, dar avantajul nostru este că ne adaptăm în funcție de ce ne solicită clientul. Asta presupune și cercetare și soluții tehnice, dar ne descurăm. Avem contracte cu 70 de firme din toată Europa”, a declarat Viorel Davind, directorul Artego Târgu Jiu.

90% export în februarie

Artego a fost ani la rând cel mai mare exportator din Gorj. Cu toate acestea, activitatea firmei este strâns legată de cea a Complexului Energetic Oltenia. Compania, înființată în perioada comunistă, este singura care a rezistat după 1990. Produce în principal benzi transportoare din cauciuc și este unul dintre principalii furnizori ai Complexului Energetic Oltenia. Compania Artego, deținută de salariați, a reușit să își axeze activitatea mai mult pe exporturi. Astfel, luna februarie a acestui an a marcat o premieră în istoria societății producătoare de articole din cauciuc.

Conform conducerii Artego, pentru prima dată exporturile au totalizat 90% din încasări. Prin urmare, pentru piața internă s-a vândut restul de 10% din producția pentru luna aprilie. Societatea Artego este printre puținii producători naționali de benzi transportoare din cauciuc.

Calitatea produselor este recunoscută pe plan internațional. Cu toate acestea, Artego a fost ani de zile partener al Complexului Energetic Oltenia. Era principalul furnizor de benzi pentru circuitele care transportă cărbune și steril. În ultimii ani comenzile din partea CEO au scăzut simțitor. Alternativa în fața închiderii a fost exportul de produse din cauciuc. Astfel, orientarea a fost către piețele din Europa Centrală și de Vest. 

„Avem o premieră în istoria companiei Artego. Am încheiat cu greu situațiile pe luna februarie, dar am reușit să ne descurcăm. Avem exporturi la 90% din total producție. Este o performanță unică în istoria producătorului de benzi transportoare din cauciuc.”, a declarat Viorel David, managerul Artego Târgu Jiu.

Materie primă din China

Producătorul de benzi și articole din cauciuc Artego Târgu Jiu are probleme în ceea ce privește materia primă. Principalele state din care era realizată aprovizionarea erau Rusia și China.

Dacă în ceea ce privește importul de materii prime din Rusia nu se mai poate pune problema, războaiele din Orient au încurcat rutele de transport, principalul partener pentru materiile prime al Artegi fiind China. De acolo se importă cauciuc sintetic și negru de fum.

„Avem probleme din ce în ce mai mari cu importul de materie primă. Toată lumea aduce din China. Lucrurile s-au complicat de când au început războaie în Orient. Se transportă tot mai greu. Încercăm să găsim soluții și să avem în continuare activitate și să avem prețuri competitive”, a declarat Viorel David, managerul Artego Târgu Jiu.

Vor să rămână și după ce se închide CEO

Carierele miniere din CEO se află însă într-un proces de reorganizare și de închidere. Așadar, se va reduce și cantitatea de benzi de care va avea nevoie Complexul Energetic Oltenia.

„Măsurile de restructurare care vizează închiderea/conservarea perimetrelor miniere se află în diferite stadii de implementare: Pentru perimetrele miniere Peșteana, Lupoaia și Husnicioara există Planuri Tehnologice de Încetare a Activității înaintate la Ministerul Energiei pentru a fi aprobate în Comisia Tehnico-Economică. Pentru perimetrele miniere Jilț Sud, Tismana, Jilț Nord există în curs de derulare procedură pentru selecția serviciilor de proiectare pentru elaborarea Planurilor Tehnologice de Încetare a Activității.

Carierele CEO se închid și se ecologizează conform Planului de restructurare aprobat prin Decizia C(2022) 553, corelat cu necesarul de lignit pentru capacitățile energetice care vor asigura funcționarea sigură și stabilă a Sistemului Electroenergetic Național și în concordanță cu lucrările de punere în siguranță a extracției de lignit prevăzute în Planul de Inchidere a Activității (PIA) pentru fiecare carieră”, conform CEO.

Citește și:Gorj: Bătrână de 76 de ani, căutată de poliție și familie după ce a dispărut de acasă

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS