21.6 C
Craiova
marți, 28 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjTrei biserici din Cărbunești vor fi restaurate de CNI și introduse în circuitul turistic

Trei biserici din Cărbunești vor fi restaurate de CNI și introduse în circuitul turistic

Autoritățile din orașul gorjean Târgu-Cărbunești, alături de Compania Națională de Investiții(CNI), și-au propus să restaureze trei mari biserici din localitate și să le introducă în circuitul turistic.

Proiectul este finanțat de Compania Națională de Investiții și vizează consolidarea, restaurarea și valorificarea turistică a Bisericii „Sfântul Ioan”, Bisericii „Sfântul Gheorghe” și Bisericii „Sfântul Nicolae” din Târgu-Cărbunești, satul Cojani. Cele trei edificii sunt monumente istorice și fac parte din patrimoniul național.

Bugetul pentru restaurare și punere în valoare din punct de vedere turistic este de 1,86 de milioane de lei. Compania Națională de Investiții a declanșat procedurile pentru stabilirea companiei care va asigura serviciile de proiectare, lucrările și asistența tehnică pe perioada lucrărilor. Cea mai valoroasă dintre cele trei biserici este cea care poartă hramul „Sfântul Ioan”. Biserica a fost construită în anii 1824-1825, este monument istoric și este înregistrată în lista de monumente istorice din România din 2015. Face parte din ansamblul Mănăstirii „Sfântul Ioan Gură de Aur”, Cojani (Cămăreșeasca), din cartierul Cojani, orașul Târgu-Cărbunești.

Risc de prăbușire

Amplasamentul se găsește în partea de est a cartierului Cojani, aparținător al orașului Târgu-Cărbunești, având o suprafață de 2.569 metri pătrați, suprafața bisericii fiind de 71 metri pătrați. Conform analizei făcute în cadrul expertizei tehnice, clădirea se află în clasa de risc seismic RS I. Este clasa din care fac parte construcțiile cu risc ridicat de prăbușire la cutremurul de proiectare corespunzător stării limită ultime. „După implementarea soluțiilor de consolidare propuse, clădirea se va încadra în clasa de risc seismic RS III, conform P100-3/2019.”, conform documentațiilor.

De precizat că în 1920 istoricul Nicolae Iorga a vizitat această biserică şi a fost profund impresionat, apreciindu-i tezaurul artistic şi semnalând-o Comisiei Monumentelor Istorice, care a declarat-o monument istoric. În 1928 fiicele lui Toma, Ana şi Nissa Cămărăşescu au constatat degradarea monumentului şi au făcut reparaţii la acoperiş şi zidul de apărare. O altă restaurare a fost făcută în perioada anilor 1967-1969 de către preotul Solomon Moţocu, constând în acoperirea bisericii cu tablă şi repararea zidului înconjurător. După această dată biserica a rămas în părăsire până la 1 septembrie 1994, când cu încuviinţarea Sfântului Sinod s-a redeschis Mănăstirea Cămărăşeasca ca mănăstire de maici.

Mai au Muzeul Crucilor, unic în România

Tot în orașul Cărbunești, localitatea Măceșu, se află un muzeu unic în România. Este vorba de Muzeul Crucilor de pomenire. Sunt sute de cruci preluate din majoritatea localităților județului. Colecția de cruci este îmbogățită an de an. Tot la Cărbunești se află și un centru muzeal dedicat poetului Tudor Arghezi.

Pe lângă restaurarea și valorificarea turistică a celor trei biserici, autoritățile din Cărbunești au obținut, recent, o finanțare tot din partea Companiei Naționale de Investiții pentru reabilitarea și modernizarea unor sectoare de drumuri calamitate în ultimii ani. Tronsoanele de drumuri locale au fost afectate de precipitațiile abundente. Bugetul aprobat de Compania Națională de Investiții pentru refacerea drumurilor respective se apropie de un milion de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS