15.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCimitir de 2,5 milioane de euro la Craiova

Cimitir de 2,5 milioane de euro la Craiova

Construirea cimitirului Craiova Nord II este estimată la peste 2,5 milioane de euro

Consiliul Local (CL) Craiova va vota joi, în şedinţa ordinară, indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiţii „Construire cimitir Craiova Nord etapa a II-a, strada Aleea 4 Şimnic, nr. 26“. Potrivit Studiului de Fezabilitate (SF) supus aprobării, valoarea totală a investiției (inclusiv TVA) se va ridica la 11.954.617,25 lei, adică peste 2,5 milioane de euro, din care construcţii şi montaj în sumă de 9.843.817,21 lei. Construirea cimitirului Craiova Nord II se va realiza pe terenul liber de construcții adiacent străzii Aleea 1 Şimnic (domeniu public), teren de 19.330 mp amplasat la nord de strada Aleea 4 Șimnic, din care se va face atât accesul pietonal, cât și cel auto, după cum se menţionează în raportul municipalităţii.
„Având în vedere că rata mortalităţii este în creştere şi că două dintre cele patru lăcaşuri specifice înhumării de pe raza municipiului Craiova şi-au atins capacitatea maximă de funcţionare, este necesară suplimentarea acestor servicii. Cererea de locuri de veci este în creştere permanentă, astfel că este justificată înfiinţarea cimitirului Craiova Nord, etapa a II-a“, se mai explică în raportul din spatele proiectului de hotărâre de CL. Potrivit acestuia, cimitirele Sineasca și Ungureni sunt practic „închise“, pentru că aici nu mai există suprafețe de teren neconstruite care ar putea fi concesionate, iar cimitirul Craiova Nord, înființat în anul 2000, s-a mai extins cu o suprafață de aproximativ un hectar, dar şi aşa, locurile sunt insuficiente comparativ cu cererea.

Cum va arăta noul cimitir

Proiectantul a prezentat primăriei două variante de realizare a investiţiei, autorităţile alegând scenariul II. Conform acestuia, cimitirul va avea şase alei principale: cinci transversale și una perimetrală, care va direcționa circulația spre zonele laterale. „În axul central, perpendicular pe accesul principal, se vor amenaja o serie de spații verzi, care delimitează o zonă de piațetă pietonală aflată la o cotă mai joasă față de nivelul aleilor de circulație. Piațeta va avea ca element central o fântână decorativă cu locuri de odihnă perimetrale“, se explică în proiect.
Tot de aici aflăm că în cimitir va fi construită şi o clădire pentru ceremoniile funerare, în regim de înălțime P+1E parțial, care va cuprinde o sală pentru ceremonii, o cameră frigorifică, un oficiu, un grup sanitar și un spațiu tehnic. O altă clădire se va construi la intrarea în cimitir, lângă accesul auto, destinată personalului administrativ, cu trei spații de birouri, un oficiu, un grup sanitar pentru personal și un grup sanitar public. În partea laterală stânga a intrării principale va fi amenajată şi o parcare de cinci locuri, cu acces restricționat.
Cimitirul va avea o împrejmuire opacă, din panouri de beton turnate monolit, în partea posterioară, părţile laterale, părțile laterale ale limitei de la frontul stradal și zonele de acces pietonal și auto. La limita sudică însă, va fi un gard metalic, „cu un grad mare de transparență“. „Împrejmuirea opacă are rolul de a diminua posibilul disconfort creat de contactul vizual al exteriorului cu zonele destinate înhumării, dar și de a oferi intimitate aparținătorilor. Tipologia de împrejmuire descrisă este susținută și de limitarea riscului împotriva accesului neautorizat din exterior“, se mai arată în proiect. Potrivit Studiului de Fezabilitate, durata de realizare a cimitirului Craiova Nord II este de zece luni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS