22.3 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMinistrul transporturilor, Răzvan Cuc, întrebat dacă există finanţare pentru lucrările la Drumul Expres Craiova – Târgu Jiu

Ministrul transporturilor, Răzvan Cuc, întrebat dacă există finanţare pentru lucrările la Drumul Expres Craiova – Târgu Jiu

Senatorul de Gorj, Florin Cârciumaru, este nemulţumit de starea drumurilor din judeţul Gorj. Parlamentarul i-a trimis o interpelare ministrului transporturilor, Răzvan Cuc, în care îl întreabă pe oficialul guvernamental care este soarta unor proiecte de infrastructură începute pe raza judeţului Gorj sau care urmează să fie demarate, cum ar fi viitorul drum expres Craiova – Târgu Jiu. Potrivit documentului, un prim proiect care ridică o serie de întrebări este DN 66 Defileul Jiului, respectiv parcarea şi podul din zona Mănăstrii Lainici. Despre parcare nu se mai ştie nimic, iar lucrările la podul peste râul Jiu au fost stopate din motive necunoscute. Actuala parcare de la mănăstire pune în pericol desfășurarea traficului în acea zonă, întrucât vizitatorii lăcașului de cult (destul de numeroși) traversează cu mare risc pentru a ajunge pe partea mănăstirii.

Traficul greu ocoleşte Gorjul

De asemenea, întârzierea începerii lucrărilor la podul de la Lainici afectează desfășurarea traficului de mare tonaj pe acest sector de drum național. Din cauza restricțiilor de tonaj impuse, camioanele cu gabaritul mai mare de 30 de tone ocolesc Gorjul pentru a putea ajunge în județul Hunedoara, potrivit lui Florin Cârciumaru. Ministrul transporturilor mai este chestionat de senatorul de Gorj în legătură cu DN 67 D Târgu Jiu – Tismana – Baia de Aramă (Mehedinți) -Băile Herculane (Caraș-Severin). Încă nu au fost demarate procedurile pentru organizarea licitaţiei privind modernizrea şoselei respective. Alt drum național cu probleme, care tranzitează Gorjul, este DN 67 B Scoarța – Licurici – Târgu Logresti – Drăgășani (Vâlcea) – Pitești (Argeș), despre reabilitarea acestuia discutându-se de mai mult timp, însă execuția nu a fost demarată nici până acum, mai spune Cârciumaru.

Ce se întâmplă cu viitorul drum expres Târgu Jiu – Craiova

Parlamentarul mai solicită lămuriri în legătură cu necesitatea unor lucrări de reparaţii la Transalpina, reluarea lucrărilor la varianta ocolitoare a municipiului Târgu Jiu şi îl întreabă pe ministru dacă există buget aprobat pentru construirea drumului expres Târgu Jiu – Craiova şi care va fi traseul acestuia. „În final, domnule ministru Răzvan Cuc, vă întreb dacă există buget pentru construirea drumului expres Târgu Jiu – Craiova? Acest proiect a iscat numeroase controverse în rândul gorjenilor, subiectul fiind folosit cu caracter politic de către opoziție pentru manipularea cetățenilor. Într-un ulterior studiu de fezabilitate se analizează transformarea drumului național Târgu Jiu – Craiova într-unul expres sau construirea unei noi artere rutiere care să lege cele două orașe din Oltenia?“, potrivit lui Florin Cârciumaru.

Bani pentru studiul de fezabilitate

Compania Naţională de administrare a Infrastructurii Rutiere a alocat peste 6 milioane de euro în acest an pentru studiul de fezabilitate şi pentru proiectare. Contractul se află în faza de licitaţie.
„Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA, în calitate de solicitant, a elaborat și depus în data de 4 februarie 2019 Aplicația de Finanțare pentru proiectul „Elaborare Studiu de Fezabilitate și Proiect Tehnic de Execuție pentru Drum Expres Craiova – Târgu Jiu” în vederea obținerii de finanțare nerambursabilă alocată prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020, în cadrul Axei Prioritare 2-Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal, de calitate, durabil și eficient, Componenta 1, Obiectiv Specific 2.1 -Apel de proiecte pentru Dezvoltarea Infrastructurii Rutiere-sprijin pregătire proiecte de investiții, Operațiunea- Creșterea mobilității pe rețeaua rutieră TEN-T globală. Obiectivul general al proiectului, ca parte din rețeaua TEN-T Globală, este îmbunătățirea competitivității economice a României prin dezvoltarea infrastructurii de transport care facilitează integrarea economică în Uniunea Europeană, contribuind astfel la dezvoltarea pieții interne cu scopul de a crea condiții pentru creșterea volumului investitorilor, promovarea transportului durabil și a coeziunii în rețeaua de drumuri europene. Rezultatele așteptate ale proiectului sunt: realizarea Studiului de Fezabilitate și a Proiectului tehnic de execuție. Valoarea totală a proiectului este de 28.547.436,84 lei și va fi finanțat prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020 astfel: 85% contribuția Uniunii Europene din Fondul European de Dezvoltare Regională – 20.540.754,91 lei, 15% contribuția proprie – 3.624.839,10 lei, restul de 4.381.842,83 lei reprezentând cheltuieli neeligibile inclusiv TVA. Durata proiectului: 25 luni“, potrivit unui comunicat al companiei.

Ministrul transporturilor şi şeful CNAIR sunt aşteptaţi la Târgu Jiu

Ministrul transporturilor ar trebui să fie prezent la Târgu Jiu până la finalul acestei săptămâni. Cel puţin aceasta este promisiunea liderului PSD Gorj, Mihai Weber. Parlamentarul a declarat că ministrul Răzvan Cuc va ajunge săptămâna acesta în Gorj pentru a prezenta proiectele în ceea ce priveşte infrastructura de transport. Este vorba de varianta ocolitoare, drumul Târgu Jiu – Vâlcea, Scoarţa – Piteşti şi drumul expres. La Târgu Jiu este aşteptat şi Narcis Neaga, directorul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS