15 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCât mai costă terenurile din Olt

Cât mai costă terenurile din Olt

În județul Olt, cotat și astăzi ca unul cu pământuri extrem de roditoare, s-au înregistrat în doar trei ani peste 15.000 de tranzacții cu teren arabil, suprafețele mici fiind vândute, uneori, pe sume derizorii.

Prețul pământului arabil, cel puțin cel din acte, oscilează între sume de tot râsul și valori colosale. Pe bani puțini se vinde în localitățile îmbătrânite, situate pe dealuri, unde accesul este dificil, în vreme ce în comunele de la marginea orașului Slatina prețul a explodat. Dacă aceste prețuri sunt sau nu reale este greu de spus, parte din tranzacții fiind realizate cu ani buni în urmă și perfectate legal de-abia acum.
Cert este că datele Direcției Agricole Județene Olt (DAJ) arată că, în ultimii trei ani, de la intrarea în vigoare a Legii 17/2014, s-au înregistrat 15.505 tranzacții, pentru o suprafață de 14.420 de hectare, media/tranzacție fiind de mai puțin de un hectar. Directorul DAJ Olt, ing. Ion Anuța, spune că este pozitiv faptul că se produce o comasare a terenurilor, fiind vorba, în general, de suprafețe mici, greu de lucrat, la care proprietarii renunță din acest considerent.
Cât despre prețuri, unele sunt aproape neverosimile. La Făgețelu, de exemplu, se înregistrează cel mai mic preț, doar 0,04 lei/m/p (400 lei/hectar). La polul opus este Slătioara, situată la nici patru kilometri de Slatina, unde prețul a urcat până la 66,89 lei/mp (668.900 lei/hectar). „Prețurile cred că sunt mai mici, de fapt“, a spus directorul Ion Anuța, cu referire la sumele maxime practicate.
Apropierea de oraș ridică însă sensibil prețul, cu atât mai mult cu cât în localități sunt situații în care autoritățile adoptă din timp în timp și schimbarea regimului anumitor terenuri, din extravilan în intravilan, iar faptul că pe acesta se poate construi îi ridică considerabil valoarea.

Ce alte prețuri se mai practică

Că pământul din Olt este roditor o spun datele privind productivitatea înregistrată în cazul diverselor culturi. DAJ a raportat către minister, pe baza datelor anunțate din județ, următoarele producții la culturile predominante: 5,8 tone/hectar la grâu, 5,3 tone/hectar la triticale, 6,75 tone/hectar la porumb, 3,45 tone/hectar la floarea soarelui, 30 tone/hectar la pepeni verzi etc. Chiar dacă nu le ating pe cele din comunism, producțiile obținute situează județul pe locul II la nivel național.
Iată care sunt prețurile practicate la perfectarea tranzacțiilor, în câteva din cele 112 localități ale județului: Piatra-Olt – 0,09 lei/mp, Movileni – 0,1 lei/mp (1.000 lei/hectar), Topana – 0,12 lei/mp, Oboga – 0,15 lei/mp, Găvănești – 0,16 lei/mp, Osica de Jos (o zonă de terenuri nisipoase, în lunca Oltețului) – 0,3 lei/mp, localități cu cele mai mici prețuri înregistrate în contractele de vânzare-cumpărare.
În altele, în schimb, prețurile par la fel de greu de crezut: Slătioara (între 36,76 lei și 66,89 lei/mp), Milcov – 35,99 lei/mp (localitate vecină cu municipiul Slatina), Scărișoara – 31,6 lei/mp (o localitate cunoscută pentru suprafețele întinse de solarii), Colonești (25,85 lei/mp), Găneasa – 9,69 lei/mp. În Slatina, în schimb, terenul arabil s-a vândut cu sume cuprinse între 22,5 lei/mp și 23,33 lei/mp.
„La noi, pământul e scump și de negăsit, și va fi din ce în ce mai scump. Pământul va avea din nou valoarea pe care o avea pe vremea părinților și bunicilor noștri, care-l cumpărau cu litra, cu cinzeaca, și reprezenta o avere. Deja chiria, arenda, pentru 1.000 mp, pe care o plătim noi, legumicultorii, se ridică la 1.000- 3.000 lei/an, în funcție de unde este situat, de cât e de aproape de casă, dacă are sursă de apă sau poți să sapi un puț la suprafață… Hectarul, în zona Pleșoiu, se vinde cu prețuri între 5.000 și 7.000 de euro când vorbim de teren comasat, suprafețe mai mari, pentru cereale, dar poate ajunge și la 10.000-20.000 de euro, pe suprafețe din acestea mici, pretabile la culturile de care suntem noi interesați. Odată cu cadastrarea terenurilor, cred eu, valoarea lui va crește cu cel puțin 30-60%, asta în următorii ani. Anumite lucruri nu se spun, nici prețurile reale nu prea se comunică, dar adevărul este că a crescut și crește în continuare prețul“, a explicat Ion Păunel, legumicultor din zona Pleșoiu, președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS