10.9 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalIoana Spătaru încearcă de peste o lună să se interneze din cauza durerilor insuportabile - „Mori cu zile când te văd sărac“

Ioana Spătaru încearcă de peste o lună să se interneze din cauza durerilor insuportabile – „Mori cu zile când te văd sărac“

https://www.youtube.com/v/C46gT7gg96g

O femeie de 46 de ani, din comuna doljeană Bulzeşti, trece prin clipe de coşmar: suportă dureri îngrozitoare şi umilinţe greu de imaginat. De câteva săptămâni bate des cei 60 de kilometri către Spitalul Judeţean de Urgență Craiova cu speranţa că vreun medic o va asculta şi va decide internarea ei în clinica de chirurgie. Reprezentanţii spitalului craiovean susţin că femeia nu reprezintă o urgenţă medicală şi, în consecință, medicii au procedat corespunzător.

La redacţia Gazetei de Sud a ajuns ieri, Ioana Spătaru, o femeie aflată la capătul puterii şi răbdării. Cu lacrimi curgându-i pe faţă, sleită de puteri, cu dureri greu de stăpânit în ciuda calmantelor, femeia a dorit să spună lumii întregi bătaia de joc prin care consideră că este nevoită să treacă. Ar merge până la Ministerul Sănătăţii, însă nu dispune de resursele financiare necesare deplasării. Ultimii bani pe care i-a avut în casă, 200 de lei, i-a luat de la gura copiilor pentru a veni la Craiova să îşi rezolve problema medicală. Într-o pungă de plastic avea un halat şi o cană pentru cazul în care medicii decideau să o interneze. Din cauza suferinţelor medicale, are picioarele foarte umflate, iar femeia mai poate merge doar în papuci. Multe dintre problemele de sănătate ale femeii au început în urmă cu opt ani, la un an după ce a adus pe lume copilul cel mic. Suferă de obezitate gradul II, a fost operată de fibrom uterin, însă, din cauza problemelor grave, medicii au decis că este nevoie de histerectomie totală cu anexectomie bilaterală, procedură chirurgicală ce presupune extirparea uterului, a colului uterin, precum și a ambelor ovare. Intervenţiile chirurgicale nu s-au oprit aici. După numai câţiva ani, a fost nevoie de o nouă operaţie, de eventraţie ombilicală. Aceasta înseamnă practic că la nivelul unei foste operaţii s-a format o hernie, stratul intern al abdomenului (peritoneul) s-a deplasat spre exterior, împins fiind de presiunea intraabdominală. Cu alte cuvinte, organele din abdomen (în special intestinul subţire – n.r.) ies din cavitatea abdominală prin zonele slabe ale stratului de muşchi care formează peretele.

Risc de ocluzie intestinală

Pe 2 iulie, Ioana Spătaru a venit la Unitatea de Primiri de Urgenţe a Spitalului Județean Craiova, cu dureri insuportabile de burtă. A ajuns în jur de ora 14.00. „Din momentul în care medicii de gardă m-au văzut, m-au tratat cu indiferenţă. Unul dintre doctorii din Urgenţă mi-a spus că şi el are dureri de cap, motiv pentru care a mers la farmacie şi şi-a cumpărat un calmant. La fel să fac şi eu. I-am explicat că deja calmantele nu mai faţă durerilor mele. După trei ore, la ora 17.00, mi-au făcut într-un final o radiografie, mi-au recoltat sânge şi m-au văzut doi medici chirurgi. În tot acest timp, toţi din urgenţă îmi spuneau că pentru problema mea trebuie să mă operez urgent, altfel risc ca în orice moment să fac ocluzie intestinală“, a povestit femeia. Ioana Spătaru susţine că în toată această perioadă a fost ţinută pe un scaun pe culoar. După alte minute de aşteptare, femeia mărturiseşte că i s-a spus să se schimbe în halat pentru că va fi internată. La ora 21.00 însă, după şapte ore petrecute în Urgenţa spitalului, a primit vestea că trebuie să plece acasă.
„Am început să plâng, aveam dureri greu de descris, însă nu le-a păsat. Le-am spus că nu vreau să mor, că am patru copii de întreţinut. Nu le-a păsat de suferinţa mea. Mi-au zis să părăsesc spitalul. Nici măcar flexura din mână nu s-au obosit să mi-o scoată. Mi-am scos singură flexura şi am plecat spre Bulzeşti“, a povestit Ioana Spătaru.

„Dacă nu ai bani, nimeni nu te bagă în seamă. Mori cu zile când te văd sărac“

Femeia a povestit că, din cauza durerilor insuportabile pe care le are în ultimele săptămâni, a fost nevoită să mai bată distanţa de 60 de kilometri de la Bulzeşti la Spitalul Judeţean craiovean şi în urmă cu aproximativ o lună. A rămas însă cu un gust amar şi cu teama de a mai ajunge în faţa medicilor din ambulatoriul acestei unităţi spitaliceşti.
„Am mers la Cabinetul de Chirurgie, în Policlinica Spitalului, iar, după consultul de specialitate, am fost întrebată dacă sunt pregătită pentru operaţie. A spus că sunt, am adus de acasă tot ce îmi trebuie pe perioada spitalizării, însă mi-au spus că nu la asta se referă, ci la banii necesari operaţiei. Am întrebat atunci de câţi bani am nevoie şi mi-au răspuns că cel puţin 1.000 de lei: 500 de lei pentru plasa necesară refacerii peretelui abdominal, 150 de lei pentru anestezist, cel puţin 400 de lei pentru medic, plus banii pe care trebuie să îi am pentru a-mi cumpăra medicamentele necesare pe care mi le vor prescrie. Am plecat atât de amărâtă spre casă! Am fost zile când nici mişcările mâinilor nu le mai controlam. Dacă nu ai bani, nimeni nu te bagă în seamă. Mori cu zile când te văd sărac“, a adăugat Ioana Spătaru.

Altă încercare de internare, alt eşec

Încercarea femeii de a se interna în Spitalul Judeţean de Urgență Craiova a continuat şi ieri. După ce a depus sesizarea la Gazeta de Sud, Ioana Spătaru a mers iar la Unitatea de Primiri Urgenţe în jur de ora 10.00. Se aştepta să fie văzută şi de alţi medici.
„S-au uitat la mine, s-au uitat pe actele mele medicale, le-am spus că am fost şi cu o zi înainte aici, şi atunci mi-au zis să merg să mă internez prin Policlinică, nu prin urgenţă. Le-am explicat că nu mai îndrăznesc după păţania de acum o lună, când mi-au spus clar să vin cu bani, pentru că eu nu dispun de nici un leu. Sunt femeie săracă, trăiesc împreună cu familia mea din ajutor social. Mi-au replicat: «Şi ce să-ţi facem noi? Să-ţi dăm noi bani? Nici noi nu avem». Am aşteptat în zadar alte două ore şi jumătate! Nimeni nu s-a uitat la mine!“, a adăugat femeia. A ieşit din Urgenţa spitalului împleticindu-se, mărturisind că nu mai are putere să se ţină pe picioare. Având în geantă trimiterea de la medicul de familie a considerat că trebuie să încerce să fie văzută şi de un medic din Policlinică. Mergea împleticindu-se din cauza oboselii, încercând să facă faţă durerilor. A urcat scările din Policlinică şi a bătut la uşa cabinetului de chirurgie. Nu a durat mai mult de un minut şi a ieşit şi din acest cabinet medical mărturisind că i s-a sugerat să îl caute pe medicul specialist care o operase cu ani în urmă, pe profesorul univ. dr. Ion Vasile, medicul primar chirurg care îi ştia istoricul medical cel mai bine. Plângând, a plecat din nou spre Bulzeşti, mărturisind că nu s-ar mai întoarce în veci în acest spital…

„Medicii au decis că pacienta nu prezintă risc vital şi nu este o urgenţă medicală“

Reprezentanţii unităţii spitaliceşti consideră însă că acest caz este tipic al persoanei care se prezintă în UPU fără a fi o urgenţă şi că doljenii trebuie să facă diferenţa între urgenţă medicală şi boală. „În cazul prezentat de dumneavoastră este vorba de o pacientă cu suferinţă cronică, care de-a lungul anilor a suferit mai multe intervenţii chirurgicale şi care nu a ţinut cont de recomandările postoperatorii ale medicilor. Femeia a făcut efort fizic, fapt care a dus la eventraţie ombilicală. În urma consultului de specialitate şi a radiografiei, medicii au decis că pacienta nu prezintă risc vital şi nu este o urgenţă medicală“, a precizat dr. Cristina Geormăneanu, purtătorul de cuvânt la Spitalului de Urgenţă Craiova.
Potrivit dr. Cristina Geormăneanu, prin serviciul de Urgenţă trec zilnic aproximativ 400 de persoane, în timp ce unitatea dispune doar de patru medici care să trieze şi să consulte toţi pacienţii, iar cele şapte ore pe care pacienta le-a petrecut în Urgenţă sunt astfel justificate. În ceea ce priveşte acuzaţiile Ioanei Spătaru, potrivit cărora medicii i-au sugerat să vină „pregătită“ cu bani pentru intervenţia chirurgicală de care are nevoie, doctorul Cristina Geormăneanu consideră că sunt simple speculaţii. „A devenit un sport naţional de a arunca cu noroi în medici. Sunt unul dintre medicii care nu am dat un leu pentru a-mi rezolva o problemă şi nu am primit un leu în cei 20 de ani de activitate. La fel ca mine sunt mulţi dintre colegii mei. Un pacient care susţine că i-au fost ceruţi bani este vinovat că nu depune plângere în secunda doi“, a declarat dr. Cristina Geormăneanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgență Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS