11.4 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalVârvor, „pepiniera“ VIP-urilor cu case de vacanţă

Vârvor, „pepiniera“ VIP-urilor cu case de vacanţă

http://www.youtube.com/watch?v=8UzGhdGkqiw

\n

Situată la 20 de kilometri de Craiova, comuna doljeană Vârvor poate fi considerată locul cu cea mai mare concentraţie de locuinţe de VIP-uri pe metrul pătrat. Au reşedinţe acolo numeroase persoane publice: Zgonea, Manda, mama Olguţei Vasilescu, judecători, procurori, foşti ştabi din SRI, doctori, avocaţi, dar şi o fostă campioană olimpică.

Comuna Vârvorul de Jos a atras ca un magnet multe persoane publice din Craiova. Existenţa utilităţilor şi liniştea locurilor i-au determinat pe mulţi dintre cei cu funcţii importante în oraş să se retragă într-o oază de verdeaţă şi de aer curat. Persoanele publice care şi-au făcut case de vacanţă la Vârvor nu atrag atenţia celor care călătoresc prin comună, nu au vile cu etaje multe, cu zeci de camere şi cu piscine impozante, ci şi-au făcut case simple, dar cochete, mânaţi, probabil, de viaţa liniştită de acolo, din acel colţ de ţară cu aer nepoluat şi lipsit de zgomotul urban.
Printre casele noi, elegante se interpun căsuţe vechi cu pridvor din lemn, semn că sunt construite de pe vremea bunicilor. Unele stau să cadă, altele sunt scoase la vânzare, respectiv cele mai căzute sunt cumpărate doar pentru teren şi pentru oportunitatea oferită de zonă.
Proprietarii caselor mai noi sunt diverse persoane cu funcţii de conducere şi factori de decizie din diverse instituţii: judecători, avocaţi, medici, procurori, dar şi sportivi şi foşti conducători de instituţii de cel mai înalt rang în judeţ. Fiecare locuinţă îşi are povestea ei, ca şi proprietarii.

Casa fostei campioanei olimpice a fost
călcată de hoţi

În satul Ciutura pe o singură stradă există case modeste, dar proprietarii lor sunt diverse personalităţi. Una dintre acestea este fosta mare atletă Cristieana Cojocaru, medaliată cu bronz la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, din 1984 (la 400 de metri garduri), şi a fost multiplă campioană naţională şi europeană. Casa ei este destul de simplă, încadrată de sălcii şi brazi imenşi, iar în spate se înalţă o plantaţie de pomi fructiferi, de care se ocupă chiar fosta campioană.
„Doamna Cristina Cojocaru vine în fiecare weekend la Vârvor, cu copiii care fac sport şi pe care îi aduce pe aici. Are o livadă de pomi fructiferi pe care chiar dânsa o îngrijeşte. Mai sunt personalităţi care au case pe aici, fostul prefect Georgescu, domnul Munteanu, care a fost la SRI, domnul Guţă, care are băiatul tot la SRI în Bucureşti, domnu’ a fost director la Drumuri şi Poduri, ingineri, doctori au case pe aici. Cred că zona îi atrage, că e frumoasă. Este balta, sunt pomi, că suntem înconjuraţi de pomi, dar mai sunt şi din ăştia care dau tot felul de spargeri. Au spart şi casa campioanei olimpice, au luat mai nimic: motocoasa cu care lucra ea, hainele i le-au luat… Doar aşa, ca să facă rău oamenilor“, a spus Adam Floarea, o vecină a campioanei. Casa campioanei a mai fost spartă, furându-i-se chiar şi medaliile. Acestea au fost recuperate ulterior.
Chiar vizavi de locuinţa campioanei se găseşte casa unui fost colonel de la jandarmerie (Victor Lazarciuc), dar imobilul pare abandonat. Pe aceeaşi parte a străzii, la câteva case distanţă se află o locuinţă simplă, despre care vecinii spun că este a fostului şef de prin SRI, Ion Munteanu, care este şi scriitor. Fiul lui Munteanu, Alexandru, a studiat chitara la Malaga, în Spania, şi este cunoscut publicului larg de la emisiunea „Românii au talent“.

Zgonea şi Manda
au lăsat un conac
în paragină

În urmă cu zece ani, actualul preşedinte al Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, cumpăra la un preţ de nimic, împreună cu finul său, deputatul Claudiu Manda, o fostă casă boierească din satul Ciutura, pe strada cu noua biserică. Cei doi ar fi dat pe fostul conac o sumă derizorie (aproximativ 500 de lei). Acolo a funcţionat şi o fostă grădiniţă, iar localnicii povestesc faptul că imobilul respectiv are o istorie importantă. Pe vremuri ar fi fost „un cuib de legionari acolo. Casa are tuneluri sub ea, semn că pe acolo părăseau legionarii conacul, dacă erau ameninţaţi de vreun intrus. Casa avea sobe de teracotă, pardoseală, scară interioară care urca la mansardă, dar au fost furate toate, că a fost lăsată în paragină“, povesteşte un sătean.
Acum, casa este în paragină, de-a dreptul o ruină. La exterior se văd infiltraţii, nu mai are nici măcar geamuri sau gard împrejmuitor, deşi zona este foarte bună. Deşi oamenii spun că nu i-au văzut prin zonă pe Zgonea şi pe Manda de ani buni, totuşi, terenul din faţa casei şi de prin împrejurimi era arat, iar buruienile erau parţial îndepărtate.

Şefii Curţii de Apel
se retrag la Vârvor

Pe strada principală din satul Vârvorul de Jos şi-a ridicat o locuinţă cu mansardă preşedinta Curţii de Apel Craiova, Mihaela Cotora, care locuieşte la câteva case distanţă de primarul comunei, Nicu Tabacu. Şi vicepreşedintele Curţii de Apel Craiova, Gheorghe Vintilă, ar avea o locuinţă prin zonă, la fel ca şi judecătorul Ion Iosif, medicul ortoped Dragoş Niculescu şi chiar şi un fost procuror, Dumitru, potrivit spuselor localnicilor.
La câteva sute de metri în spatele casei Mihaelei Cotora, sătenii spun că se află casa mamei primarului Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, achiziţionată în urmă cu patru ani, cu circa 28.000-30.000 de lei. Este o casă simplă, cu câteva anexe gospodăreşti mai în faţă şi cu ceva teren în spate.

Fostul prefect Georgescu are o casă cu vedere către lac

În satul Ciutura, toţi vecinii ştiu care este casa fostului prefect Eugen Georgescu. Este o căsuţă cochetă cu mansardă şi cu panouri solare necesare pentru a încălzi apa. Unii chiar sunt invidioşi de poziţia pe care o are casa de vacanţă a fostului prefect de Dolj: situată pe un deal, casa lui Georgescu are vedere panoramică asupra Lacului Fântânele şi asupra colinelor de prin jur. În zonă este foarte multă linişte, iar priveliştea este foarte frumoasă. Şi fostului reprezentant al guvernului i s-au furat diverse lucruri de prin curte, ca şi altor persoane publice care au case de vacanţă în zonă, dar care merg să se recreeze doar în weekend.

Un şef din Finanţe, chiar lângă primărie

O căsuţă elegantă, cu un design aparte faţă de celelalte din zonă deţine şi un director din Finanţele doljene, Ion Ghencea, care ocupă funcţia de şef Serviciu Bugete Locale. Casa lui este de culoare portocalie şi se află chiar în centrul comunei, lângă primărie.
Dacă atractivitatea zonei este importantă pentru cei care doresc să se retragă la ţară, un singur impediment important trebuie luat în considerare, şi anume faptul că se fură destul de des în satele comunei. Din acest motiv primăria are camere de supraveghere active şi chiar şi unii proprietari şi-au montat propriile camere video de supraveghere, pentru a-şi asigura proprietăţile.

Zonă de agrement
pe Lacul Fântânele

Primarul din Vârvorul de Jos, Nicu Tabacu, a explicat de ce sunt atât de multe persoane publice şi personalităţi concentrate în comună: „Persoanele publice caută liniştea şi aerul ozonificat de la Vârvor“.
„Comuna Vârvor este la doar 22 de kilometri de Craiova şi este la interferenţa zonei de câmpie cu zona de deal a Olteniei. Este o zonă extrem de frumoasă. Este foarte multă pădure, sunt foarte multe izvoare, aer ozonificat şi în plus la ceea ce am spus până acum există şi perspectiva înfiinţării unei zone de agrement pe Lacul de la Fântânele. După 12 ani de procese cu Agenţia Domeniilor Statului, am reuşit să câştigăm la sfârşitul anului 2013 şi am încheiat protocolul de predare-primire pentru cele 206 hectare de luciu de apă care se află pe teritoriul administrativ al comunei“, a spus Nicu Tabacu. Primarul a arătat că a pus în discuţia consiliului local realizarea unei zone de agrement la Vârvor, pe lacul Fântânele, după ce acesta va fi decolmatat, zonă unde vor fi aşteptaţi şi craiovenii. Cel mai important impediment pentru realizarea unui parc de distracţii la Vârvor este lipsa finanţării. Primarul spune că încearcă o finanţare cu fonduri europene, în condiţiile în care există o schiţă de proiect a întregului parc acvatic, schiţă ce se află la Agenţia de Dezvoltare Regională, în Craiova.

Utilităţile au atras VIP-urile şi au scumpit pământul

Deşi comuna Vârvor este o zonă plină de dealuri şi văi, satele sunt alimentate cu apă curentă şi există canalizare, chiar şi pe râpele cele mai abrupte.
Şi primarul confirmă că o serie de persoane cunoscute în Craiova şi-au făcut case de vacanţă de curând în comuna condusă de el. Întrebat dacă ştie ce personalităţi şi-au construit în ultimii doi ani case în Vârvor, edilul comunei a precizat că „sunt cinci-şase case nou-construite în ultimii doi ani, care aparţin unor persoane publice“. Întrebat de conacul deţinut de Zgonea şi Manda, edilul comunei a confirmat ceea ce ne spuseseră sătenii: „Domnul Zgonea şi domnul Manda au cumpărat o fostă grădiniţă în urmă cu circa zece ani, în satul Ciutura. Nu au investit nimic. Clădirea este cam în aceeaşi situaţie, ba mai rău decât era când au cumpărat-o. Voiau să-şi facă o reşedinţă acolo, dar nu au mai investit în ea“.
În permanenţă în Vârvor există oameni care vor să cumpere o casă sau un teren, dar localnicii au început să speculeze faptul că în comună există utilităţile cele mai importante pentru un trai decent: apă curentă şi canalizare. Cum era şi firesc, preţurile proprietăţilor în zonă au crescut fantastic de mult. Unele sunt exagerat de scumpe, altele sunt mai modeste, dar tendinţa este de scumpire atât a pământurilor, cât şi a locuinţelor. „Hectarul de teren se vinde în funcţie de aşezare. Dacă este la asfalt are un preţ, dacă nu e la asfalt, are alt preţ. Spre exemplu, Robymad (firma care produce sicrie în satul Criva – n.r.) a cumpărat în extravilan cu 10.000 de lei pogonul, adică 20.000 de lei hectarul. De la cei care cumpără teren pentru case s-au cerut şi nouă euro pe metrul pătrat, dar bineînţeles că nu s-a dat. Mai este cineva care are 30.000 de metri pătraţi pe malul Lacului Fântânele şi a cerut iniţial trei euro pe metrul pătrat, dar acum a zis că-l dă şi cu un euro, ori şi un euro e mult, n-o să reuşească să ia până când noi nu vom reuşi să facem infrastructură la baltă“, a explicat primarul Tabacu. Ca şi tranzacţii efective, o casă relativ nouă şi cu un teren de 1.500 de metri pătraţi (intravilan) s-a vândut cu 60.000 de lei.

Verdeaţă peste tot şi aer curat

Întreaga comună Vârvor se întinde pe 25 de kilometri pătraţi, având un teritoriu de 10.800 de hectare şi foarte multe zone cu pădure. Pe vremuri, în Pădurea Bujorului, se discutase să se înfiinţeze un sanatoriu, pentru persoanele care au nevoie de linişte şi de aer curat, dar proiectul a picat. În localitate trăiesc 2.960 de suflete.

În comună există şi o crescătorie de fazani

În pădurile imense de la Vârvor a existat pe vremuri şi o fazanărie, pe care autorităţile vor să o „resusciteze“. În prezent, Agenţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Dolj intenţionează să repopuleze zona cu fazani, pentru a putea fi vânaţi în sezon. „AJVPS vrea să pună la punct fazaneria, să o populeze cu pui de fazan, pentru că aveau două clocitoare electrice şi vor să scoată pui“, a spus primarul.

Un investitor caută teren în Vârvor pentru a creşte paulownia

Edilul comunei a mai precizat că un investitor care vrea să dezvolte o plantaţie de paulownia caută ceva mai mult teren în zonă. Paulownia este un arbore de esenţă tare, propice pentru industria de autoturisme, printre altele, şi care are cea mai rapidă creştere din lume. Planta respectivă este şi meliferă, astfel că ar avea un avantaj şi crescătorii de albine din localitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS