17.8 C
Craiova
sâmbătă, 26 octombrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPe o stradă din centrul Craiovei s-a amenajat un singur trotuar, celălalt a fost uitat

Pe o stradă din centrul Craiovei s-a amenajat un singur trotuar, celălalt a fost uitat

-

De ani buni, o stradă din imediata vecinătate a centrului oraşului aşteaptă asfaltul şi canalizarea. Locuitorii şi-au pierdut răbdare şi spun că nu mai au încredere în promisiunile administraţiei locale. La fiecare ploaie mai puternică strada se umple cu apă fiindcă aici nu există canalizare pluvială. Asfaltul este cârpit, iar trotuarele uitate la faza de şantier. Pe unul dintre trotuare tronează containerele de gunoi pentru că platforma cu containere îngropate este , încă, nefuncţională.

Strada Arţarului din Craiova este una dintre cele mai „cârpite” străzi ale oraşului. De cum intri pe stradă, la intersecţia cu strada Dealu Spirei vezi dezastrul lăsat în urmă de constructori de ani buni. Strada nu este asfaltată, deşi se află în zona A oraşului, paralelă cu bulevardul 1 Mai. Aceasta face legătura între strada Dealul Spirei şi strada Adrian Păunescu, mergând până în spatele Colegiului Marin Sorescu. În anul 2020 în zonă au demarat lucrările de modernizare, respectiv asfaltarea şi lucrări la reţeaua de apă şi canalizare. S-a asfaltat strada Dealul Spirei, strada Buziaş, s-au schimbat reţelele, dar strada Arţarului a fost ocolită. Aceasta s-a ales doar cu o parte a trotuarelor asfaltate şi o parte din borduri schimbate. Motivul pentru care strada a fost scoasă de la asfaltare, lipsa canalizării. Pare de necrezut, dar o stradă din zona centrală a oraşului era în anii 2000 lipsită de utilităţi. Anul 2022, a prins-o tot fără canalizare. Abia în vara aceluiaşi an, operatorul de apă şi canal a demarcat traseul canalizării şi a demarat lucrările. Ocazie cu care strada a fost făcută praf şi odată cu ea şi aleea de acces către blocurile de pe aceastră stradă.

„Cred că e unic în istoria unui oraş ca pe o stradă din Zona A, adică în buricul oraşului, să nu existe canalizare. Când a fost furtuna era apa până la genunchi pe stradă. Strada Dealul Spirei este în pantă şi toată apa de pe această stradă şi de pe Bulevardul 1 Mai se strânge aici. Au venit de la CAO, au trasat pe unde să bage canalizare, apoi au plecat şi aşa au lăsat aşa“, spunea la acel moment un localnic de pe strada Arţarului.

Odiseea canalizării pe strada Arţarului

Într-un final au început şi lucrările la canalizarea menajeră, pluviala lipseşte , spun locuitorii, deşi nişte geigere au fost montate pe marginea carosabilului.

„Nu este canalizare pluvială. Scurgerile astea sunt înfundat şi dacă ar prelua apa de ploaie se duce în cea menajeră. Eu am făcut sesizare la primărie de două luni şi nu am primit răspuns. Am fost şi în audienţă. Primăria doarme. Stradă din centrul oraşului fără canal, cu tomberoanele puse pe trotuar, un focar de infecţie, deşi noi avem container îngropat. Când s-au apucat de lucrări au distrus şi aleea care duce la blocui şi totodată calea de acces la platforma de gunoi. Nu ştim unde să mai mergem, cui să ne adresăm”, spune un localnic din blocul M7.

Toamna anului 2023, a găsit strada tot în stadiu de şantier, cu lucrările la canalizare pe jumătate terminate, fără asfalt, cu un trotuar amenajat şi altul făcut praf. În primăvara anului 2024, strada era tot un dezastru, cu carosabilul ciuruit, bordurile aruncate la voia întâmplării şi capacele de la gurile de canal sparte şi înfundate cu mizerie.

S-a terminat canalizarea? Vine asfaltul?

Conform programului de reabilitare, lucrările de canalizare s-ar fi finalizat pe 4 mai 2024. ( Reabilitare extindere rețele de apă şi canalizare în Zona de Est a Municipiului Craiova – Asocierea S.C. DSE CONSULTING S.R.L. – S.C. THERMAL PIPES SOLUTIONS S.R.L. – S.C. UTALIM S.A. termen de finalizare: 4 mai 2024). Starea actuală ridică, însă, mari semne de întrebare. Carosabilul este peticit şi plin de gropi, rămase de la lucrările de canalizare. Geigerele par a fi mai mult de formă, fiindcă gurile de scurgere sunt pline de gunoaie şi pământ. Aleea de acces, plină de buruien şi neamenajată. „Ce pluvială? Nu este pluvială, este o gură de canal care duce în canalizarea menajeră. Au spart, vai de noi! Containere, pe trotuar pentru că au uitat să fac aleea pentru maşina de gunoi. Au făcut canalizarea, au plecat… În rest nimic… De peste 30 de ani fac studii. De ani de zile stăm cu gropi, fără trotuar amenajat”, spune un alt craiovean.
Reprezentanţii Companiei de Apă Oltenia şi cei ai Primăriei Craiova nu au dat nici un răspuns cu privire lucrările de canalizare, respectiv asfaltare de pe strada Arţarului.

Strada Elena Teodorini, plină de gropi

De menţionat că o altă stradă, intens circulată şi situată foarte aproape de centrul Craiovei se află în aceeaşi stare. Este vorba despre strada Elena Teodorini. Asfaltată în trecut, aceasta a fost spartă pentru lucrări la reţeaua de gaze, apă şi canal. Refacerea şi aducerea la starea iniţială a carosabilului lasă de dorit.. Drmul este plin de gropi şi şanţuri, iar şoferii fac slalom printre capcane.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

80 de trenuri vor sta o oră în gări,...

Peste 80 de trenuri aparţinând tuturor operatorilor de transport...

ȘTIRI GdS