20.1 C
Craiova
sâmbătă, 27 iulie, 2024
Știri de ultima orăLocalDezastrul de pe strada Arţarului

Dezastrul de pe strada Arţarului

-

Un adevărat dezastru. Asta se poate spune despre o stradă din Craiova, paralelă cu bulevardul 1Mai. Este vorba despre o stradă din zona centrală a oraşului care pleacă din spatele fostului Stadion al Tineretului şi ajunge până la Liceul „Marin Sorescu”. Aceasta aşteaptă de ani buni asfaltul şi canalizarea. Strada este făcută praf, spartă, în stare de şantier din 2022. Mai mulţi operatori, cel de apă şi canal, de tremoficare, firme de asfaltare şi-au făcut de lucru în zonă. Locuitorii, cu precădere cei din blocurile de pe strada Arţarului spun că nu mai ştiu care a fost primul, operatorul de canal, operatorul de gunoi, cel de la tremoficare sau asfaltatorul. Cert este că niciunul nu şi-a dus la bun sfârşit treaba.

În primăvara anului 2020 în zonă au demarat lucrările de modernizare, respectiv asfaltarea şi lucrări la reţeaua de apă şi canalizare. S-a asfaltat strada Dealul Spirei, strada Buziaş, s-au schimbat reţelele, dar strada Arţarului a fost ocolită. Aceasta s-a ales doar cu trotuarele asfaltate şi o parte din borduri schimbate. Motivul pentru care strada a fost scoasă de la asfaltare, lipsa canalizării. Pare de necrezut ca o stradă din zona centrală a oraşului să fie lipsită de utilităţi. Trotuarul de pe partea dreaptă a străzii este asfaltat, trotuarul de pe partea stângă nu. Strada arată ca după bombardament. Într-un sfârşit au început şi lucrările de introducere a canalizării ( Reabilitare extindere rețele de apă şi canalizare în Zona de Est a Municipiului Craiova – Asocierea S.C. DSE CONSULTING S.R.L. – S.C. THERMAL PIPES SOLUTIONS S.R.L. – S.C. UTALIM S.A. termen de finalizare: 4 mai 2024). S-au făcut săpături şi cârpeli şi s-au lăsat în urmă gropi şi şanţuri.

„Au făcut canalizarea pe stradă, dar nu este funcţională. Au băgat conducta pe mijlocul drumului şi de prin noiembrie 2023, aşa a rămas. Capacele de la gurile de canal s-au spart şi gurile de canalizare sunt pline cu mizerie. Cu alte cuvinte, canal nu este, asfalt nu este”, spune un locatar. Într-adevăr strada este un dezastru, un morman de bucăţi de beton spart zace pe carosabil, bordurile stau aruncate la voia întâmplării, iar capacele de la gurile de canal sunt sparte. Precauţi locuitorii din zonă au „plantat”, într-o astfel de gaură o plantă artificială, un fel de semn de atenţionare. „Gurile astea stau aşa de anul trecut, din noiembrie. Sunt pline cu mizerie. Acolo au pus o plantă să nu dea maşinile în groapă”, spune un locatar.

Containerul îngropat a fost sudat. Maşina de gunoi nu poate ajunge la el

În urmă cu trei ani în zona blocurilor a fost montată o platformă de gunoi cu un container îngropat. „Containerul este amplasat de trei ani aici. Maşina de gunoi nu are cum să intre. La acest moment sistemul de acces la container este sudat. Au lipit un afiş că acesta nu poate fi folosit. Anul trecut au venit doi consilieri de la primărie şi au stabilit să se spargă asfaltul să facă legătura până la platforma de gunoi”, explică un craiovean. Proiectantul a uitată, însă, să ia în calcul şi calea de acces. Ulterior, operatorul de salubrizare şi-a dat seama că nu are cale de acces către containerul cu pricina şi a cerut autorităţilor să-i proiecteze şi să paveze o alee.

În 2023 au demarat lucrările, spaţiul verde din jurul blocului a fost răvăşit, pământul excavat şi s-a trasat calea de acces dinspre strada Arţarului spre platforma de gunoi. Pentru proprietarii din bloc s-au adus containere clasice şi au fost amplasate pe stradă. Lucrările au fost un dezastru, ploile căzute anul trecut au surpat, pur şi simplu, aleea. Apa a năvălit prin canalele de termoficare şi a inundat subsolurile blocurilor M6, M7 şi M4 din cartieurl 1 Mai. Cum o nenorocire nu vine niciodată singură, operatorul de termoficare a apărut şi el în zonă pentru nişte intervenţii la reţelele de termoficare. Tot spaţiul verde din grădina blocurilor şi aleea de acces sunt acum praf: bucăţi mari de beton zac împrăştiat la voia întâmplării, iar gropile sunt adânci de câţiva zeci de centimetri.

În aşteptarea asafaltului

Din cele spuse de către reprezentanţii unora dintre operatori, aici se lucrează. Cu alte cuvinte, lucrările la reţeaua de canalizare sunt în curs de desfăşurare, spun reprezentanţii CAO. Aici lucrează firmele S.C. DSE CONSULTING S.R.L. – S.C. THERMAL PIPES SOLUTIONS S.R.L. – S.C. UTALIM S.A., iar lucrările ar urma să se încheie în luna mai. Constructorul a uitat, însă, să delimiteze şantierul şi să semnalizeze lucrările. La rândul lui operatorul de salubritate spune că aşteapă asfaltarea străzii Arţarului.
„Se asfaltează strada Arțarului, iar până nu se termina lucrarea nu putem colecta platforma îngropată. Însă în apropiere există containere supraterane pentru deșeurile reciclabile și eurocontainere pentru deșeurile reziduale, pe care oamenii le pot folosi”, a declarta pentru GdS Ana Maria Predilă, purtător de cuvânt Iridex.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Momente inedite la Paris! Nadia Comăneci a dus Flacăra...

Update: Seara s-a încheiat cu un show plin de...

ȘTIRI GdS