13.7 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGenică Boerică a fost condamnat definitiv la zece ani de puşcărie

Genică Boerică a fost condamnat definitiv la zece ani de puşcărie

Magistraţii Curţii supreme l-au condamnat definitiv la zece ani şi trei luni de închisoare pe omul de afaceri craiovean Genică Boerică, într-un dosar privind returnări ilegale de TVA în valoare de peste 4,5 milioane de euro. Inculpaţii din acest dosar trebuie să înapoieze statului peste 11 milioane de lei, sumă la care se adaugă dobânzile şi penalităţile legale până la data achitării prejudiciului.

Povestea acestui dosar începe în anul 2004, când omul de afaceri craiovean Genică Boerică şi alţi inculpaţi au fost arestaţi de procurorii DIICOT din Bucureşti pentru returnări ilegale de TVA de la Direcția Generală a Finanțelor Publice (DGFP) Dolj.
După ce Boerică şi alţi membri ai grupului infracţional au ajuns după gratii, anchetatorii au constatat că finanţiştii din cadrul DGFP Dolj nu au mai avut cui să returneze TVA în valoare de milioane de euro. „În perioada iunie 2001 – iunie 2003, a fost obţinută, numai din faptele deduse judecăţii în prezentul dosar, suma totală de 4.535.984,41 euro. După intervenţia organelor judiciare în prezenta cauză, la nivelul DGFP Dolj s-a înregistrat o subită diminuare a cuantumului sumelor rambursate cu titlu de TVA. De la o medie de 112 miliarde de lei (lei vechi – n.r.) lunar în perioada anterioară, în prezent nivelul se situează la aproximativ zece miliarde de lei (lei vechi – n.r.) lunar“, au consemnat procurorii DIICOT în rechizitoriul întocmit în 2005.
Ulterior, pe 19 martie 2005, anchetatorii au dispus trimiterea în judecată a 12 inculpaţi – Genică Boerică, Florentin Şargarodschi, Elena Popa (contabila lui Boerică), Vasile Stănescu (soţul Niculinei Stoican), dar și patru egipteni – Nassar K.A.A. Mohamed, El Kholy H. Nashat, El Tembedawy M. Khaed și El Araby M. Abdou, doi iordanieni – Ayyoub A.H.H. Bassem și Al Switi A.M.A. Nail, un iranian – Honar Sood Monfared Mostafa şi irakianul Abdulhameed G. Shaban.
Procurorii DIICOT au reținut că, în perioada iunie 2001 – iunie 2003, prin folosirea de înscrisuri falsificate şi de alte mijloace frauduloase, cum ar fi o serie de societăţi – fantomă, Genică Boerică, Popa, Şargarodschi şi Stănescu, sub coordonarea omului de afaceri craiovean şi cu sprijinul filierei de cetăţeni egipteni, iordanieni, iranieni şi irakieni, au solicitat și obținut de la Direcția Generală a Finanțelor Publice Dolj echivalentul în lei a peste 4,5 milioane de euro la data efectuării plăților.
Mai trebuie spus că acest dosar vizează doar o parte din returnările ilegale de TVA obţinute de Genică Boerică şi „partenerii“ săi, omul de afaceri craiovean fiind judecat în prezent şi în alte dosare penale.

Condamnat definitiv după aproape nouă ani de judecată

După nouă luni de la trimiterea în judecată a inculpaţilor, în decembrie 2005, Tribunalul Bucureşti i-a şi condamnat. Genică Boerică a primit opt ani de închisoare, Florentin Şargarodschi – cinci ani, iar Elena Popa, contabila lui Boerică, trei ani. Vasile Stănescu a fost și el condamnat la trei ani de detenție, iar egiptenii, iordanienii, iranianul şi irakianul au primit pedepse cuprinse între trei şi cinci ani de închisoare.
Ulterior, inculpaţii au făcut apel, iar în aprilie 2006, Curtea de Apel Bucureşti a dispus ca Tribunalul Bucureşti să rejudece acest dosar. Şi s-a rejudecat timp de aproape șase ani, până pe 19 martie 2012, când Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe Boerică la 12 ani de închisoare pentru faptele comise.
Nassar K.A.A. Mohamed a fost condamnat la opt ani de închisoare, iar Honar Sood Monfared Mostafa a fost condamnat în lipsă la zece ani de închisoare, pentru că iranianul a fugit din ţară înainte să fie deferit justiţiei. Şargarodschi urma să execute trei ani de închisoare în condiţiile în care infracţiunile de uz de fals în formă continuată, fals în declaraţii, complicitate la fals privind identitatea în formă continuată şi complicitate la uz de fals în formă continuată s-au prescris. Ceilalţi au fost condamnaţi la pedepse cu închisoarea între doi şi șapte ani.
Inculpaţii au făcut din nou apel împotriva hotărârii Tribunalului Bucureşti, însă de această dată, pe 15 iulie 2013, şi Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat. Instanţa a decis să-i scadă pedeapsa lui Boerică la zece ani şi trei luni de puşcărie, lui Nassar H.A.A. Mohamed – la şase ani, ca şi lui El Kholy H. Nashat şi Vasile Stănescu. Restul inculpaţilor au primit pedepse între un an şi zece luni şi doi ani şi şase luni de închisoare.
Hotărârea Curţii de Apel a fost atacată cu recurs de inculpaţi şi, după cum scriam în ediţia din 24 iulie 2013 a Gazetei de Sud („Boerică, mai aproape de puşcărie“), Curtea Supremă urma să dea o hotărâre definitivă în cel mult o jumătate de an în acest dosar. Hotărârea a fost dată marţi seară, după şase luni şi câteva zile de la formularea recursurilor de către inculpaţi, când Curtea Supremă a respins ca nefondate recursurile formulate de inculpaţi. Atât Boerică cât şi „partenerii“ săi de afaceri trebuie să execute pedepsele date în iulie de Curtea de Apel Bucureşti.
Mandatul de executare a pedepsei a fost emis de instanţă ieri-dimineaţă, însă până aseară poliţiştii din cadrul IPJ Dolj nu reuşiseră să-l găsească pe Boerică pentru a-l duce în arest.
În schimb, Florentin Şargarodschi, care trebuie să execute doi ani şi jumătate de închisoare, şi Elena Popa, condamnată la doi ani de închisoare, au fost ridicaţi ieri de poliţişti şi conduşi în arestul de pe strada Amaradia.

Finanţiştii DGFP Dolj, pedepse mai uşoare

În rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor condamnaţi definitiv marţi de Curtea Supremă, procurorii DIICOT au mai reţinut că grupul infracţional condus de Boerică reuşise să stabilească contacte la nivelul DGFP Dolj, dar şi „penetrarea sistemului de decizie“ al instituţiei doljene.
În martie 2005, anchetatorii au dispus disjungerea cauzei şi efectuarea de cercetări într-un dosar separat faţă de finanţiştii doljeni care au aprobat returnarea ilegală de TVA firmelor controlate de Boerică.
Ulterior, 36 de angajaţi ai DGFP Dolj au fost deferiţi justiţiei de procurorii DNA Craiova în anul 2008, care au stabilit că funcţionarii au semnat documentele în baza cărora 42 de firme controlate de oamenii de afaceri Genică Boerică, Samir Sprânceană şi Ion Fotescu au beneficiat de o serie de returnări ilegale de TVA între anii 2001 şi 2004. După trei ani de judecată, în iulie 2011, Judecătoria Craiova s-a pronunţat în acest dosar. Din cei cinci şefi de serviciu, 13 inspectori şi 18 consilieri, 32 au fost găsiţi vinovaţi pentru controalele formale în baza cărora s-au acordat returnările ilegale de TVA şi condamnaţi la pedepse cuprinse între doi şi trei ani de închisoare cu suspendare. Singura care a primit o pedeapsă cu executare, de trei ani, este Eugenia Ghigă, fosta şefă de serviciu în cadrul DGFP, iar alţi patru inculpaţi au fost achitaţi. Hotărârea instanţei a rămas definitivă pe 20 iulie, anul trecut, când Curtea de Apel Craiova a respins recursurile inculpaţilor.

Boerică, avocat şi doctor în ştiinţe juridice

Genică Boerică este avocat definitiv înscris în Baroul Bucureşti din 4 decembrie 2008 şi poate depune concluzii la Judecătorii, tribunale şi curţi de apel. În rechizitoriul prin care l-au trimis în judecată pe omul de afaceri Genică Boerică, anchetatorii au consemnat că acesta are studii superioare, cu specializarea Drept Civil, fiind absolvent al Universităţii de Stat din Chişinău, Republica Moldova. Deţine titlul de doctor în ştiinţe juridice, conferit de aceeaşi instituţie.

 Condamnat şi la Craiova

Genică Boerică şi alţi trei „parteneri“ ai săi de afaceri, Radu-Constantin Drăgan, Aurel Dorian Prie şi Florentin Şargarodschi, au fost condamnaţi de Tribunalul Dolj pe 22 mai 2012, într-un alt dosar penal privind o serie de returnări ilegale de TVA în valoare totală de peste 2,65 milioane de lei. Şargarodschi a primit trei ani şi şase luni de închisoare, Drăgan – patru ani, iar Prie a primit cinci ani şi şase luni de puşcărie. În schimb, Boerică a fost condamnat la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru infracţiunile comise. După pronunţarea sentinţei, inculpaţii au făcut apel, dosarul fiind în acest moment pe rolul Curţii de Apel Craiova. Următorul termen a fost fixat de instanţă pe 17 februarie.

Niculina Stoican şi-a vizitat soţul în arestul IPJ

Cântăreaţa Niculina Stoican a ajuns la arestul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj, pentru a-şi vizita soţul, pe Vasile Stănescu. Acesta a fost încarcerat marţi seară, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins recursul său şi a altor zece inculpaţi din dosarul privind constituirea unui grup infracţional, condus de Genică Boerică. Din arestul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj, Vasile Stănescu va fi transferat la un penitenciar din ţară pentru a-şi ispăşi condamnarea de şase ani de închisoare. Niculina Stoican nu a vrut să comenteze situaţia în care se află soţul său.
Eugen Măruţă

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS