11.7 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalVictimele lui Silviu Lung ar putea primi despăgubiri

Victimele lui Silviu Lung ar putea primi despăgubiri

Familia bărbatului ucis în accidentul de circulaţie provocat de Silviu Lung poate primi daune materiale şi morale din partea societăţii de asigurare la care acesta a încheiat poliţa RCA pentru Mercedesul său. Prima condiţie este ca rudele bărbatului decedat să se constituie părţi civile în dosarul penal de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă întocmit pe numele lui Silviu Lung.

Potrivit normelor emise de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, limita de despăgubire pentru pagubele materiale produse într-un accident rutier este la nivelul de un milion de euro, începând cu anul 2012. Pentru vătămări corporale şi decese, limita de despăgubire a fost stabilită la cinci milioane de euro. Despăgubirile se plătesc în echivalentul în lei la cursul de schimb al pieţei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Naţională a României. Asta nu înseamnă însă că rudele lui Constantin Niţu, bărbatul de 41 de ani care şi-a pierdut viaţa în urma unui accident provocat, miercuri, de Silviu Lung, pe DN 56, vor fi despăgubite cu cinci milioane de euro, cuantumul despăgubirilor materiale şi morale fiind stabilit de instanţa de judecată.

Se pot înţelege cu Silviu Lung sau pot cere despăgubiri în instanţă

Un judecător din cadrul Curţii de Apel Craiova a explicat pentru GdS care este calea de urmat pentru ca victimele unui accident de circulaţie ori rudele lor să fie despăgubite de instanţă.
Încă din cadrul urmăririi penale, procurorul de caz va întreba rudele lui Constantin Niţu, dar şi pe celelalte două victime ale accidentului, dacă se constituie părţi civile în acest dosar penal.
Există însă şi posibilitatea ca victimele să se înţeleagă cu autorul accidentului, în acest caz Silviu Lung, şi să accepte de la acesta anumite sume de bani pentru a nu mai depune o plângere pentru vătămare corporală din culpă. Va rămâne însă infracţiunea de ucidere din culpă, iar când dosarul este trimis în instanţă, la primul termen judecătorul le cere rudelor victimelor să precizeze dacă se constituie părţi civile în proces şi cu ce sume. Şi în cazul despăgubirilor materiale, cum ar fi cheltuielile cu înmormântarea şi pomenirile ulterioare ale decedatului, dar şi în cazul daunelor morale, părţile civile, împreună cu avocatul, pot estima şi cere o sumă de bani, însă, în final, cuantumul despăgubirilor va fi stabilit de instanţă. În proces va interveni şi societatea de asigurări, care va încerca, pe cât posibil, să micşoreze sumele de bani pe care ar trebui să le primească victimele accidentului rutier sau rudele acestora. Fiind vorba şi de două persoane rănite, cei doi copii ai lui Constantin Niţu, Spitalul de Urgenţă Craiova se va constitui parte civilă cu sumele cheltuite cu spitalizarea răniţilor.
Judecătorii craioveni spun că rudele lui Constantin Niţu trebuie să cântărească bine ce vor să facă în perioada următoare: ori să ajungă la o înţelegere cu Silviu Lung în ceea ce priveşte vătămarea corporală a celor doi copii şi să ceară despăgubiri în instanţă numai pentru moartea lui Constantin Niţu, ori să „parieze“ numai pe despăgubirile date de judecători.
Pe lângă despăgubirile materiale şi daunele morale, cei trei copii ai familiei Niţu pot primi o indemnizaţie lunară care se va calcula în raport cu salariul minim, dat fiind faptul că tatăl lor nu avea un loc de muncă. Această prestaţie periodică are rolul de a acoperi ajutorul material dat copiilor de Constantin Niţu dacă nu ar fi murit.  

Despăgubiri şi de două milioane de lei pentru o viaţă

Pentru că despăgubirile materiale şi daunele morale rămân la „pixul“ judecătorului, despăgubirile sunt diferite de la caz la caz.
De exemplu, în cazul accidentului produs de Florin Siclitaru pe 31 martie, anul trecut, instanţa de fond (Judecătoria Craiova) a hotărât ca rudele celor doi tineri ucişi de acesta – Andrei Dragomir, de 20 de ani, şi Cosmin Băbălău, de 21 de ani, să primească daune morale în valoare totală de 290.000 de euro (aproximativ 1,6 milioane de lei) şi 30.000 de lei drept despăgubiri materiale.
În plus, Siclitaru a fost condamnat la patru ani de închisoare. La recurs, Curtea de Apel Craiova a dispus însă ca Siclitaru să execute şase ani de închisoare, iar rudele celor doi tineri să fie despăgubite de SC Carpatica Asig cu suma totală de 1,1 milioane de lei.
În cazul accidentului produs de taximetristul Adrian Boşonea, de 29 de ani, din Craiova, despăgubirile au fost mai mici. Taximetristul a fost trimis în judecată după ce, pe 30 august 2009, a trecut pe roşu la intersecţia străzii Maria Tănase cu bulevardul Titulescu şi a lovit un Renault. Acesta din urmă s-a răsturnat şi a lovit două persone care aşteptau în dreptul scuarului, o femeie de 59 de ani fiind ucisă pe loc.
Ulterior, în mai 2013, taximetristul a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare. SC Carpatica Asig, societatea de asigurări la care inculpatul avea RCA în momentul accidentului, a fost obligată să achite părţilor civile din dosar daune morale în valoare de 350.000 de lei şi 20.000 de lei daune materiale.
În cazul unui accident, soldat cu moartea unui tânăr timişorean, despăgubirile au ajuns la două milioane de lei. Este vorba de accidentul produs în august 2008 de Adrian Iosif Cocoană, care a pierdut controlul autoturismului Ferrari pe care îl conducea, a intrat pe trotuar şi a lovit doi tineri – pe Lucian Reja-Peter şi pe prietena sa, Cristina Rohnean. Lucian a murit la câteva minute după accident, iar prietena sa a scăpat cu viaţă. După trimiterea în judecată a inculpatului, dosarul a fost strămutat pe rolul Judecătoriei Craiova, care s-a pronunţat în iulie 2010. Cocoană a fost condamnat la patru ani de închisoare şi, în plus, judecătorii au admis acţiunile civile, obligându-l pe Cocoană să plătească împreună cu societatea de asigurări aproape 70.000 de lei despăgubiri materiale şi trei milioane de lei despăgubiri morale Aureliei Grămescu, mama lui Reja-Peter. Celelalte părţi civile au primit despăgubiri morale şi materiale de aproape 90.000 de lei. La apel, Tribunalul Dolj a menţinut sentinţa dată de Judecătoria Craiova, însă a scăzut valoarea despăgubirilor morale pentru Aurelia Grămescu, de la trei la două milioane de lei. Atât inculpatul, cât şi societatea de asigurări au făcut recurs la Curtea de Apel Craiova, instanţă care a respins recursurile.

Accident provocat de Silviu Lung

Miercuri după-amiază, în jurul orei 15.30, un Mercedes condus de Silviu Lung dinspre Calafat către Craiova, la kilometrul 14 al DN 56, într-o curbă uşoară la dreapta, a lovit un Renault care circula din sens opus şi era condus de Constantin Niţu. În urma impactului violent dintre cele două autovehicule, Renaultul a fost proiectat în afara drumului, iar şoferul a murit pe loc din cauza leziunilor suferite. De asemenea, doi dintre pasagerii din Renault, Andreea şi Andrei, de 17, respectiv 15 ani, copiii lui Constantin Niţu, au fost răniţi şi transportaţi la Spitalul de Urgenţă Craiova. Andreea a fost internată cu leziuni grave la nivelul capului şi toracelui, iar fratele său cu câteva contuzii. Şi fostul fotbalist a fost transportat la aceeaşi unitate medicală, unde medicii au stabilit că nu a fost rănit grav.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS