19.6 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalTaxa pe condiţii, îngropări în picioare şi chioşcuri desfiinţate

Taxa pe condiţii, îngropări în picioare şi chioşcuri desfiinţate

http://www.youtube.com/watch?v=27X-su8SY0w

În cadrul ultimei şedinţe de consiliu local din anul acesta, mai mulţi consilieri au făcut comentarii legate de prelungirea sau nu a contractelor pentru chioşcuri, de tarifele pentru cimitire şi de condiţiile din pieţele craiovene. Consilierul local PP-DD Ionel Pană este de părere că vom ajunge să ne facem locuri de veci în picioare, în timp ce consilierul PDL Marian Vasile consideră că nu ar trebui desfiinţate chioşcurile care deservesc cetăţenii, iar Dan Cherciu (PDL) propune reintroducerea taxei pentru îngrijirea locurilor de veci.

Şedinţa ordinară a consiliului local a avut pe ordinea de zi zeci de proiecte de hotărâre. Mai multe dintre acestea au stârnit discuţii între consilierii locali şi primarul Lia Olguţa Vasilescu. Spre exemplu, consilierul PDL Marian Vasile a întrebat-o pe primăriţă, în legătură cu proiectul de hotărâre privind prelungirea duratei contractelor de închiriere, cum se fac aceste prelungiri. „De ce tot timpul unele contracte se prelungesc, iar altele nu se prelungesc? De exemplu, sunt cetăţeni care au primit hârtii, care aveau prelungiri până la data de 31.12, şi li s-a spus că nu mai este oportun, şi după 31.12 să le ridice. Nu înţelegem care este criteriul de oportunitate, de ce unele se prelungesc, altele nu se prelungesc? Pentru că ar fi o egalitate de şanse, până la urmă, între toţi“, a întrebat Vasile.

Utilitatea chioşcurilor, în afara interesului primăriţei

Primarul Lia Olguţa Vasilescu i-a răspuns că anumite contracte nu s-au mai prelungit pentru că respectivele chioşcuri blocau căi de acces, iar pietonii nu mai aveau pe unde să trecă. „Sunt chioşcuri care sunt puse în buza pieţelor, nu se poate amenaja nici un fel de parcare, absolut nimic. Nu fac altceva decât să blocheze, practic, accesul şi cu autoturisme, şi al cetăţenilor. Aici avem situaţia din Craioviţa, unde au fost puse unul lângă altul, efectiv ţi-e complicat să treci cu două plase în mână până-n piaţă“, a spus primăriţa, completând cu alt exemplu: cele „amplasate direct în trotuar“ care „obstrucţionează accesul pietonilor, în zone intens circulate, în faţa Poliţiei, spre exemplu“.
La finalul explicaţiei, consilierul Marian Vasile a spus că aceste chioşcuri deservesc anumite zone şi oamenii chiar sunt îndrumaţi către ele. Primarul a spus că este dreptul său să nu cunoască unde este pus fiecare chioşc, fără să dea un răspuns exact în ceea ce priveşte utilitatea acestora. „Văd că ştiţi foarte bine situaţia, bănuiesc că această situaţie chiar o ştiţi foarte bine. S-a făcut o evaluare a serviciilor noastre din primărie şi chiar vă rog să-mi permiteţi să nu ştiu fiecare chioşc unde este amplasat, că nu m-a interesat. Personal, nu am nici un interes“, a încheiat primăriţa.

Sugestia lui Pană: taxe în piaţă în funcţie de condiţii

Altă discuţie a vizat SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL, o instituţie subordonată primăriei care a ieşit pe profit anul acesta. Vorbind despre taxele pentru utilizarea locurilor publice şi private din pieţe, dintre care s-au mărit cele pentru folosirea cântarelor (20%), cele pentru comercializarea de ouă (7,14%), cele pentru olari (11,11%), şi s-a introdus una nouă, cea pentru depozitare (0,5 lei/mp/zi), consilierul Pană de la PP-DD a recomandat autorităţii locale să facă taxele în funcţie de condiţii. „Consider că este bine să vedem şi să analizăm în continuare dacă preţurile şi tarifele pe care le stabilim sunt în concordanţă cu condiţiile pe care le asigurăm. Vezi Valea Roşie, unde iarna sunt condiţii improprii de lucru, la fel şi vara, vezi chiar şi Piaţa Mare. Să nu mai spun încă o dată de Valea Roşie, acolo vara practic este, dacă vreţi, o căldură insuportabilă. De aceea, încă o dată, este bine să analizăm, să vedem. Ştiu că nu s-au mărit acum taxele şi au rămas aceleaşi, dar haideţi să ne ocupăm şi să îmbunătăţim şi noi condiţiile în care lucrează aceşti oameni, dacă le punem aceste tarife. Dacă nu, amendamentul meu va fi, probabil, data viitoare, să le reducem în funcţie de condiţiile pe care le-am creat“, a sugerat Pană.
Primarul Craiovei i-a spus că schimbările din pieţele craiovene se datorează noului management, care s-a schimbat de la PNL la PSD, înlocuindu-l pe liberalul Cătălin Resceanu cu social-democratul Claudiu Neagoe. „(Pieţe şi Târguri Craiova – n.r.) a ieşit pe profit. Degeaba avem profit dacă se analizează ca aceşti bani să fie în salariile angajaţilor sunt formă de prime sau suplimentări. Am spus că nu este normal aşa ceva. Este normal ca banii pe care îi avem să îi investim în continuare în pieţe“, a precizat Lia Olguţa Vasilescu. Aceasta i-a spus consilierului Pană că el ar fi propus, într-o comisie, să nu mai existe taxe pe timp de iarnă pentru tarabe. „Aşa ceva este imposibil, pentru că vine Curtea de Conturi şi nu se poate justifica o asemenea măsură“, a replicat primarul. „Eu spusesem să fie mai mici pe perioada iernii“, a explicat Pană. Primarul i-a răspuns că şi asta e la fel de greu de explicat la Curtea de Conturi.

Discuţii sinistre despre îngroparea în picioare

La discuţia despre tarifele practicate de RAADPFL Craiova pentru cimitirele din subordinea Consiliului Local, consilierul PDL Dan Cherciu a sugerat ca regia să reintroducă o taxă mai veche. „Am solicitat de mai multe ori în comisii ca toate regiile aflate în subordinea consiliului local să aibă în vedere să-şi asigure veniturile nu doar exclusiv din nişte prestaţii pe care le asigură în momentul de faţă, prestaţii care sunt din când în când mărite ca preţ, ci prin lărgirea gamei de servicii pe care dânşii le oferă către populaţia Craiovei. Propuneam ca aceia care au în administrare cimitirul să ofere şi serviciul de întreţinere“, a spus Cherciu, menţionând că acum oamenii sunt nevoiţi să apeleze, pentru îngrijirea locurilor de veci, „la persoane dubioase. Plăţile se fac la negru, or, eu sunt convins că un astfel de serviciu ar putea să asigure nu numai un mediu civilizat, dar chiar ar fi util“. Primarul a luat cunoştinţă de recomandarea consilierului, rugându-l pe directorul regiei, Florin Lungu, să introducă în următoarea organigramă astfel de servicii.
Discuţia despre cimitire a mers mai departe, către un prag sinistru: consilierul Ionel Pană a intervenit, legându-se de dimensiunea locurilor de veci. „Se ştie că înmormântările au loc de mii de ani. Pe timpul faraonilor s-au făcut piramide, nu ne dorim piramide […] Se modifică şi suprafaţa acestor locuri de veci. Şi dacă tot mergem pe aceste modificări, de ce să nu facem locuri de veci de 1 metru pe 1 metru şi să înmormântăm oamenii în picioare?“, a glumit consilierul. Acesta a plusat cu faptul că nu trebuie introduse taxe noi şi că el este de acord cu hotărârea consiliului local din 2006 care prevede acest lucru. În prezent, locurile noi au dimensiuni de 1,20 x 2,50 metri (3 mp), iar cele vechi, 1,50 x 3 metri (4,5 mp).

Taxa pentru spaţiul ocupat în plus la cimitir

De data aceasta, răspunsul i-a fost dat de consilierul local PSD Bianca Predescu. Aceasta a spus că „nu se aduce nici o modificare în raport cu ceea ce a existat după 2006 încoace“, dar că există o noutate: o taxă pentru spaţiul ocupat în plus. „Ceea ce se observă – şi asta este modificarea principală – este faptul că unii oameni profită că nu există sancţiuni şi ocupă mai mult decât dimensiunile stabilite. Pentru această ocupare am stabilit o taxă, o contravaloare a folosinţei pentru ceea ce ocupă în plus. Nu mai poţi să intervii după ce locul de înhumare a fost deja realizat, nu poţi să-i dai nici amendă, pentru că sunt consecinţe, şi atunci am hotărât că există o posibilitate pecuniară de a realiza această situaţie: pe de o parte, prevederea să nu fie afectată aleea de trecere, iar pe de altă parte, taxarea a ceea ce ocupi în plus. Asta este singura noutate şi mi se pare absolut corectă“, a încheiat Bianca Predescu.
Taxa respectivă variază în funcţie de zona pentru care se plăteşte taxa, plecând de la 2 lei şi ajungând la 4 lei/loc/an pentru locurile concesionate pe 25 de ani, iar pentru cele concesionate pe o perioadă de şapte ani, taxa este cuprinsă între 5 şi 8 lei/loc/an. Singurii care nu vor plăti astfel de taxe sunt cei din zona 0, care au locuri de veci în cimitirul Dorobănţia, şi cei din zona a II-a, care au locuri de veci concesionate în cimitirul Craiova Nord.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS