31.7 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalEvaziune fiscală în floare cu brazii din Piaţa Mare

Evaziune fiscală în floare cu brazii din Piaţa Mare

http://www.youtube.com/watch?v=a96dIjutPEw

Mai sunt câteva zile până la Crăciun şi craiovenii sunt în goană după bradul perfect. În această perioadă, evaziunea este în floare în cazul comercializării brazilor din Piaţa Mare, pentru că vânzătorii nu dau clienţilor bon fiscal.

Ieri am mers în Piaţa Mare din Craiova şi am încercat să aflăm dacă vreun comerciant le dă clienţilor bon fiscal. Oferta este bogată, iar preţurile variază în funcţie de calitatea şi mărimea bradului. Cel mai ieftin brad costă în jur de 40 de lei, iar cel mai scump – 400 de lei, însă vânzătorii sunt gata să negocieze, mai ales că sunt ultimele zile în care îşi pot vinde marfa.
Primul comerciant la care am mers ne spune că vine cu brazii din Harghita, iar ultimul preţ pe care ni-l oferă este de 70 de lei. Când îi cerem, însă, bon fiscal rămâne surprins şi spune pe un ton hotărât: „De unde bon? Nu am cum să vă dau aşa ceva, nu o să vă dea nimeni de aici bon“.
Mergem la alt comerciant, care, cum ne vede, începe să îşi prezinte oferta. Îl întrebăm dacă poate să ne dea bon fiscal pentru că trebuie să transportăm bradul undeva la ţară, iar răspunsul pe care îl primim este şi de această dată negativ: „Aaaa, nu pot să vă dau bon. Nu are cum să vă oprească poliţia şi să vă ceară bon, chiar dacă îl transportaţi mai mulţi kilometri“. Insistăm, spunând că se fac controale în trafic şi că am vrea neapărat să primim bon, dar, uşor enervat, vânzătorul ne spune: „Nu vă opreşte nimeni, n-auziţi?! Eu n-am de unde să vă dau bon. Dacă vă opreşte cineva, îl trimiteţi la mine“.

„E şmecherie cu eticheta aia. Cum să nu trebuiască bon fiscal?“

Comercianţii de pomi de Crăciun susţin sus şi tare că locul bonului fiscal îl ţine eticheta, care arată provenienţa bradului. Ei spun că nici un cumpărător nu va avea probleme cu legea dacă bradul este însoţit de această etichetă. În realitate, însă, eticheta de care vorbesc comercianţii din Piaţa Mare arată numai faptul că bradul provine de la Romsilva şi nu este furat. În nici un caz eticheta pe care o veţi găsi pe brazi nu ţine loc de bon fiscal.
Găseşti în piaţă câţiva comercianţi care vând brazi chiar şi fără această etichetă de la Romsilva. Ei sunt cei care îi dau de gol pe comercianţii care scot la înaintare eticheta, în loc de bon fiscal. „E şmecherie cu eticheta aia. Cum să nu trebuiască bon fiscal? Eticheta aia e în caz de control, şi nimeni nu o să vă dea bon fiscal“.
Singurii comercianţi care oferă clienţilor bon fiscal sunt cei care vând brazi din import. Mergem şi la unul dintre aceşti vânzători, care ne spune că poate să ne dea bon fiscal dacă solicităm. Însă, la aceşti brazi nu este loc de tocmeală.
Alexandru Cristea, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale Antifraudă din cadrul ANAF, a declarat pentru GdS că „în mod automat, orice acţiune de comercializare a unor produse pentru persoane fizice necesită eliberarea de bon fiscal“, acest lucru fiind valabil şi în cazul brazilor.

Unii comercianţi au intrat deja în vizorul poliţiştor doljeni

Marţi, poliţiştii doljeni au început controalele în Craiova, Dăbuleni şi în comuna Călăraşi, pentru prevenirea şi combaterea faptelor ilegale legate de tăierea, transportul şi comercializarea brazilor.
În cadrul acţiunii, poliţiştii doljeni au efectuat zece controale în locurile special amenajate pentru comercializarea brazilor, în trafic şi în fondul forestier. În urma controalelor, au fost depistate 16 fapte de natură contravenţională şi s-au aplicat sancţiuni în valoare de 10.400 de lei. Pe lângă aceste amenzi, poliţiştii au confiscat şi 50 de pomi de Crăciun.
În urma controlului efectuat în oraşul Dăbuleni, a fost depistat Florin S., care avea la vânzare 23 de molizi fără documente legale de provenienţă şi fără sigiliu-crotaliu prevăzut de normele privind circulaţia materialelor lemnoase. Acesta a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 5.000 de lei, iar cei 23 de molizi au fost confiscaţi şi predaţi Ocolului Silvic Dăbuleni pentru valorificare.

Brazi confiscaţi şi la Târgu Jiu

Poliţiştii gorjeni şi inspectorii silvici au început controale la comercianţii de material lemnos şi brazi de Crăciun. De asemenea, au fost instituite filtre la ieşirile şi intrările în judeţ. Oamenii legii au constatat 15 infracţiuni, dintre care opt prevăzute de Codul Silvic, şi au aplicat 37 de sancţiuni contravenţionale prevăzute de legislaţia din domeniul silvic în cuantum de 37.780 de lei şi 424 de contravenţii prevăzute de alte acte normative, în valoare de 89.660 de lei. De asemenea, au fost confiscaţi 61,02 metri cubi de material lemnos, în valoare de 9.465 de lei, şi 174 de brazi şi molizi, care au fost tăiaţi ilegal din fondul forestier naţional, în valoare totală de 8.275 de lei.
Eugen Măruţă

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS