18.4 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljO şcoală stă să cadă, iar alta are WC-ul peste stradă

O şcoală stă să cadă, iar alta are WC-ul peste stradă

http://www.youtube.com/watch?v=an8TAgFmA-k

Noul an şcolar găseşte multe unităţi de învăţământ nepregătite pentru a primi elevii cum se cuvine. În Dolj, până la reînceperea cursurilor se mai caută soluţii pentru două cazuri-limită, unul  în care structura de rezistenţă a şcolii a cedat, iar altul în care grupurile sanitare au fost amplasate peste stradă şi nu sunt funcţionale.

Situaţiile-limită se află în două localităţi rurale şi au fost prezentate chiar de inspectorul şcolar general, Georgică Bercea, ieri, după inspecţiile realizate împreună cu reprezentanţi ai Prefecturii Dolj,  privind stadiul pregătirii unităţilor de învăţământ înainte de începerea cursurilor.
„La Şcoala Tălpaş, structura de rezistenţă a clădirii a cedat. Urmează ca elevilor să li se ofere o altă locaţie. Un alt caz este la Şcoala Izvoare. În 2005-2006 s-a construit o toaletă care  a valorat 170.000 de lei, dar nu este funcţională. În afară de faptul că este făcută peste stradă de unitatea şcolară, ea nu este prevăzută cu fosă septică. Este nefiresc ca elevii să traverseze strada, pe durata pauzelor, ca să meargă la toaletă“, a precizat inspectorul şcolar general Georgică Bercea.  

Multe spaţii de învăţământ nu au autorizaţie

Peste 150 de locaţii nu au primit avizul sanitar de funcţionare. „Nu vă ascundem faptul că există şi mici disfuncţionalităţi în ceea ce priveşte igienizarea şi pregătirile unităţilor şcolare, dar vă asigurăm că vom rezolva în timp util. La nivelul judeţului Dolj, din 587 de spaţii de învăţământ, 341 au obţinut deja autorizaţia de funcţionare, 168 de unităţi şcolare nu au reuşit să obţină avizul sanitar, iar 78 au deja documentele depuse şi urmează să primească răspuns în cel mai scurt timp“, a subliniat inspectorul şcolar general.
În mediul rural există şi unităţi care au primit aviz chiar dacă au grupurile sanitare vechi de 50 de ani, insalubre şi fără nici o sursă de apă. Unul dintre aceste exemple ar fi şi Şcoala Bratovoieşti, dar pentru un astfel de caz răspunsul dat de şeful ISJ Doj a fost că „autorizaţia a fost dată de mult timp şi legea s-a mai schimbat“.  Alte unităţi sunt flancate de baruri, cum este Şcoala Teasc. De altfel, de la Malu Mare şi până la Rojişte am găsit astfel de spaţii comerciale foarte aproape de unităţile de învăţământ. „Legea spune că barurile trebuie deschise la o distanţă de cel puţin 100 de metri de şcoală. Dar pentru a deschide un asemenea spaţiu comercial trebuie mai multe avize şi cred că ar trebui să întrebaţi la DSP (Direcţia de Sănătate Publică)“, a precizat inspectorul şcolar general, Georgică Bercea.
 
Microbuze pentru şcoli

O altă problemă a unităţilor de învăţământ din mediul rural este transportul. Judeţul Dolj a solicitat „25 de microbuze şcolare“ după cum a precizat prefectul de Dolj, Marius Deca. „La momentul acesta avem 87 de microbuze şcolare funcţionale şi se mai aşteaptă şi altele de la Ministerul Educaţiei. Prioritare sunt însă trei localităţi: Dobreşti, Amărăşti şi Drăgoteşti“, a precizat Bercea. La alte unităţi de învăţământ, microbuzele zac în parcare pentru că nu au şofer. Este cazul școlilor din Breasta şi Goieşti.  În ceea ce priveşte partea didactică, conducerea Inspectoratului Şcolar Dolj a subliniat că „în aceste zile se vor derula ultimele şedinţe de încadrare pe posturi“.
Inspectorul şcolar general a precizat că „şcoala va începe normal în toate cele 587 de locaţii“ şi că se vor face inspecţii la unităţile de învăţămât care au înregistrat diferenţe de trei-patru puncte între notele elevilor de la clasă şi cele obţinute la evaluarea naţională.

S-a rezolvat situaţia la Lipovu

Prefectul de Dolj, Marius Deca, a precizat ieri că situaţia de la Şcoala Lipovu a fost remediată. Cadrele didactice şi-au încasat salariile după două luni, iar cursurile vor începe în condiţii normale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS