13.7 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDolj: Morminte celtice, descoperite de arheologi la Desa

Dolj: Morminte celtice, descoperite de arheologi la Desa

Participanţii la cea de-a XIII-a campanie de cercetări arheologice sistematice în localitatea Desa, judeţul Dolj, punctul „Castraviţa” au făcut recent o descopeire importantă, mai precis două morminte, care dovedesc faptul că această zonă era populată de către celţii din tribul scordiscilor, în a doua Epocă a Fierului, aproximativ în perioada dintre anii 200 – 80 î.Hr. Potrivit unui comunicat tranmis de Consiliul Judeţan (CJ) Dolj, concret, este vorba de două morminte de incineraţie aparţinând unor războinici. Artefactele depuse ca ofrandă în aceste morminte se compun din butoni de centură, un cuţit de bărbierit, o brăţară de mână, o zăbală de cal şi, cele mai importante piese, două spade, în teacă, îndoite ritual, precum şi două umbo de scut (partea centrală, metalică, a scuturilor ce, de regulă,erau confecţionate din lemn). Pe baza acestui inventar funerar, arheologii au presupus că este vorba de două persoane cu un statut social deosebit, probabil membri ai aristocraţiei militare conducătoare. Potrivit specialiştilor, aceste două morminte par a indica prezenţa unui cimitir celtic, luând în considerare faptul că şi în anii trecuţi au mai fost făcute astfel de descoperiri.

Un sit arheologic bogat

Punctul „Castraviţa”, aflat pe malul Dunării, unde se desfăşoară săpăturile arheologice, este unul deosebit de spectaculos, având în vedere că fiecare campanie a surprins arheologii prin descoperirile făcute: cele mai vechi morminte de incineraţie din sud-estul Europei (cca. 2300 – 1900 î. Hr., Epoca Bronzului), morminte tumulare ale unor războinici iliri din Prima Epocă a Fierului (cca. 800 – 650 î.Hr.), cimitirul celtic, cel mai vechi castru din piatră ridicat pe teritoriul Olteniei, încă din vremea împăratului roman Domiţian, un mormânt carpic cu depunerea rituală a unui lup, precum şi un tezaur cu monede din aur, unic în felul său, datat în sec. XIX.

Campania de cercetări arheologice se desfăşoară sub coordonarea Muzeului Olteniei Craiova, cu sprijinul financiar al CJ Dolj, la cercetări participând şi Universitatea din Craiova prin Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative, Departamentul de Istorie şi Relaţii Internaţionale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS