26.7 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalŞpagă la bacalaureat: 800 de lei ascunşi în sutien

Şpagă la bacalaureat: 800 de lei ascunşi în sutien

Costica Vărzaru a intervenit la şefa Inspectoratului Şcolar al Sectorului 5 să fie desemnate anumite persoane în comisia de bacalaureat, cerându-i chiar să meargă la ISMB pentru „a alege «Bolintineanu»“, aceasta spunând că nu poate participa pentru că a fost profesoară la acest liceu.

Fosta directoare a Liceului „Dimitrie Bolintineanu“ din Capitală, Costica Vărzaru (foto), a fost arestată preventiv pentru 29 de zile, marţi, de Tribunalul Bucureşti, fiind acuzată de trafic de influenţă în scopul fraudării examenului de bacalaureat.
Parchetul Tribunalului Bucureşti arată în referatul cu propunerea de arestare preventivă a Costicăi Vărzaru că, pe 12 iunie, procurorii s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunilor de dare de mită de angajaţi ai Liceului Teoretic „Dimitrie Bolintineanu“ şi de luare de mită de către membrii comisiei de supraveghere de la examenul de bacalaureat care se susţine la acest liceu.
Potrivit procurorilor, Costica Vărzaru a intervenit să fie desemnaţi anumiţi supraveghetori „permisivi“ la probele scrise ale examenului de bacalaureat, precum şi ca în comisie să fie anumite persoane care ar putea fi influenţate „în sensul realizării unor fraude în desfăşurarea examenului“.
În referatul procurorilor se arată că, pe 25 iunie, Costica Vărzaru a avut cu Iuliana Costeniuc, inspector şcolar la Inspectoratul Şcolar al Sectorului 5, o discuţie telefonică în care i-a cerut să meargă la Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) pentru „a alege «Bolintineanu»“.
Surse oficiale au declarat pentru Mediafax că Iuliana Costeniuc este şefa Inspectoratului Şcolar al Sectorului 5.
În aceeaşi zi, Costeniuc i-ar fi comunicat telefonic lui Vărzaru că a vorbit, dar i s-a comunicat că nu poate participa, întrucât a fost profesoară la Liceul Teoretic „Dimitrie Bolintineanu“ şi mai ales pentru că a avut clasa a XII-a.
„În aceste împrejurări, cele două discută cu privire la ce profesor ar putea să participe la examenul de bacalaureat ce se susţinea la acest examen, stabilind că nu este recomandabil să participe Oprea, ci Curcan. În acest scop, Costeniuc Iuliana urma să transmită persoanei ce avea în atribuţii repartizarea profesorilor cererea directoarei Costica Vărzaru cu privire la participarea la examenul de bacalaureat ce se susţinea în liceu a lui Curcan: «Îi spui că ai vorbit cu mine şi că îl vreau pe domnul Curcan, da?», notează procurorii în referat.
Totodată, Vărzaru i-ar fi cerut lui Costeniuc să îi spună numele vicepreşedinţilor şi membrilor înscrişi pentru comisia de examen de la Liceul «Bolintineanu». Ulterior, Costeniuc i-a spus lui Vărzaru că „s-a rezolvat“ şi i-a comunicat faptul că „s-a discutat la inspectorat că este mai bine ca Curcan să fie monitor în comisia pentru examenul de bacalaureat, în loc de preşedintele acesteia“, potrivit procurorilor.
Pe 30 iunie, Costica Vărzaru a discutat din nou cu Costeniuc, pentru a se asigura că se vor îndeplini promisiunile pentru care a pretins şi primit bani. Procurorii mai arată că Vărzaru ştia cine este preşedintele comisiei de examen, discutând pe 26 iunie cu Costeniuc despre acesta.

Filmul şpăgii

Potrivit procurorilor, în timpul percheziţiilor care au avut loc luni, la Liceul „Dimitrie Bolintineanu“ din Capitală, s-au găsit numeroase sume de bani în sălile de examen.
În sala 1 de examen s-au găsit asupra Elenei Macasoi Berbec 820 de lei ascunşi în sutien, în sala 2 de examen erau 410 lei în sertarul catedrei, iar în sala 6 de examen, alţi 440 de lei, într-un pachet de şerveţele găsit asupra asistentului.
Procurorii au mai arătat că, din cei 12.900 de lei adunaţi în total de la elevi, preşedintele comisiei de examinare urma să primească 5.000 de lei, vicepreşedintele, 3.000 de lei, iar la fiecare membru al comisiei trebuia să ajungă câte o mie de lei.
În timpul percheziţiilor, în Liceul „Dimitrie Bolintineanu“ a fost găsită o persoană care nu era angajată a şcolii şi care nu avea dreptul să fie atunci în liceu. Aceasta a recunoscut că au fost xerocopiate foi cu răspunsuri ale subiectelor de examen.
Potrivit procurorilor, în semestrul al doilea al anului şcolar 2012-2013, Costica Vărzaru a pretins şi primit bani de la elevi care urma să susţină examenul de bacalaureat în sesiunea iunie-iulie, promiţând că va interveni la membrii comisiei pentru a le facilita promovarea examenului.
Sumele de bani, în cuantum de 500 de euro de elev, reprezentând costurile pentru petrecerea de absolvire şi «cheltuieli» pentru examenul de bacalaureat, au fost strânse prin intermediul diriginţilor claselor terminale.
Anchetatorii au stabilit că printre diriginţii care ar fi strâns de la elevi câte 500 de euro este şi profesorul de religie Leonard Petre.
Banii ajungeau la Costica Vărzaru, care se angajase să „relaţioneze“ cu profesorii supraveghetori de la probele scrise ale examenului de bacalaureat.
Astfel, arată procurorii, Costica Vărzaru s-a ocupat de remiterea acestor bani, care erau daţi fie direct, fie disimulat, puşi în pachete de ţigări, ziare sau reviste, ce erau lăsate pe catedrele supraveghetorilor.
Procurorii arată, în documentul citat, în cel fel erau ajutaţi elevii de la Liceul „Bolintineanu“ care dăduseeră bani. Astfel, după deschiderea subiectelor de examen, directoarea liceului stabilise convocarea profesorilor care predau materiile de examen, pentru a rezolva repede subiectele. După rezolvarea subiectelor de către profesori, Costica Vărzaru şi alţi profesori urma să împartă rezolvările multiplicate elevilor, sub pretextul suplimentării filelor de ciornă.
Costica Vărzaru ar fi convenit cu alte cadre didactice să solicite noi sume de bani pe parcursul derulării examenului, sub pretextul că vor fi oferite membrilor comisiilor de corectare a lucrărilor, au mai arătat procurorii în documentul citat.

Fragment din interceptările discuţiilor, prezentate de procurori în referatul
cu propunerea de arestare a lui Vărzaru

„Iuliana Costeniuc: Am vorbit, s-a aranjat.
Costica Vărzaru: Da.
I.C.: Şi primul şi membru şi la mine, lângă mine şi am aflat şi că e lângă mine, pe ăla mare, preşu de la mine. E Craiova
C.V.: Dacă mă întrebai, îţi spuneam eu.
I.C.: Nu am ştiut.
C.V.: Păi, eu am crezut că ţi-am spus.
I.C.: Nu, nu mi-aţi zis de ăla, mi-aţi zis doar de ea, de Graţi.
C.V.: Da.
I.C.: Şi zice, cine e, că vă dau aici pe cine a zis. Păi, nu ştiu. A! Staţi că aveţi. Ce bine zic. Nu ştiam. Şi a zis că da, se rezolvă toate.
C.V.: Da.
I.C.: I-am cerut şi lui un membru, i-am zis, OK, a zis că e OK.
C.V.: Bine.
I.C.: Ca să ştii şi tu.
C.V.: Nu uita de bârtie, da?
I.C.: … decizie şi acum o iau.
C.V.: Şi să-i trimitem, îi mai dau certificat medical?
I.C.: Păi da, trebuie copie după certificat.
C.V.:Şi Bogdan. Să ştie neapărat Bogdan, da?
I.C.:M-am dus la Mihaela Cârstea şi acum mă duc şi la Bogdan şi îi spun.
C.V.: Bun. Bine“

 

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS