17.2 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalLili Schutz, „regina serelor“ - 12 ani de puşcărie

Lili Schutz, „regina serelor“ – 12 ani de puşcărie

După cinci ani şi cinci luni de la trimiterea în judecată a Mariei Schutz, fost consilier judeţean din partea PSD Dolj şi fostă preşedintă a organizaţiei de femei a PSD Dolj, magistraţii Tribunalului Bihor au hotărât să o condamne la 12 ani de închisoare pentru fraudarea Orser Oradea şi Sere Codlea cu peste cinci milioane de euro.

Maria (Lili) Schutz, cunoscută drept „regina serelor“, 12 ani de închisoare, Ion Dascălu, partenerul său de afaceri, doi ani de închisoare, Corneliu Popa, fost preşedinte CA şi director general al Agenţiei Domeniilor Statului (ADS) Bucureşti, zece ani de puşcărie, Mihai Ciobanu, şeful Direcţiei de Urmărire Contracte al aceleiaşi instituţii, zece ani de închisoare. Acestea sunt pedepsele date ieri de judecătorii Tribunalului Bihor în dosarul fraudării SC Orser Oradea şi Sere Codlea SA Braşov.

Firme cumpărate şi devalizate

Controversata femeie de afaceri Maria Schutz şi cei trei complici ai săi au fost trimişi în judecată de procurorii DNA în decembrie 2007. Maria Schutz a fost acuzată de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi două infracţiuni de bancrută frauduloasă în formă continuată, Corneliu Popa şi Mihai Ciobanu – de complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, iar Ion Dascălu, asociat la SC Sere Codlea – pentru complicitate la bancrută frauduloasă în formă continuată.
Ingineriile financiare ale inculpaţilor au fost descrise pe larg de procurorii DNA: în octombrie 2002, ADS a încheiat un contract de vânzare-cumpărare de acţiuni la Orser SA Oradea cu societatea Mariei Schutz, Worldser Ţuglui, care a concesionat şi 104 hectare de teren. Societatea a câştigat licitaţia oferind cel mai mic preţ şi şi-a asumat obligaţia să realizeze un program de investiţii din surse proprii în valoare de două milioane de dolari, în doi ani. Worldser Ţuglui se înscrisese la licitaţie la mai puţin de o lună de la înfiinţare. Ulterior, şeful ADS, Corneliu Popa, a prelungit la cinci ani perioada investiţiilor, printr-un act adiţional încheiat fără aprobarea CA. Anchetatorii au mai stabilit că, pe perioada derulării contractului, Maria Schutz a prezentat date nereale, care atestau realizarea investiţiilor asumate. În realitate, majoritatea activelor Orser Oradea au fost înstrăinate către Gini Transcom SRL Craiova, în baza unor datorii fictive.
După aceeaşi schemă s-a desfăşurat şi privatizarea Sere Codlea SA Braşov, în septembrie 2000. Asociaţia Agricolă AGRO 2001 Ţuglui (controlată de Maria Schutz) a câştigat licitaţia, angajându-se că va face investiţii de peste un milion de dolari. Asociaţia agricolă respectivă fusese înfiinţată înainte cu două săptămâni de înscrierea la licitaţie, nu desfăşura nici o activitate agricolă, iar oferta de preţ pe acţiuni fusese inferioară celei a contraofertantului. Ulterior, deşi cumpărătorul nu plătise ratele aferente acţiunilor şi nu realizase investiţiile, ADS a prelungit acest termen. În final, AGRO 2001 Ţuglui nici măcar nu a mai achitat diferenţa de 80% din preţul acţiunilor. „Adevăratele intenţii ale inculpatei Maria Schutz au fost demonstrate şi de modul de administrare a SC Sere Codlea SA, ajungându-se la falimentarea societăţii după ce în prealabil aceasta a fost devalizată. Acest lucru a fost realizat de inculpată prin folosirea SC Gini Transcom SRL Craiova“, au arătat procurorii DNA. Anchetatorii au calculat prejudicul produs prin aceste inginerii financiare la peste cinci milioane de euro.

Toţi inculpaţii au fost trimişi la puşcărie

Ieri, după mai bine de cinci ani de la trimiterea în judecată a celor patru inculpaţi, judecătorii Tribunalului Bihor i-au găsit vinovaţi şi i-au condamnat.
Cea mai mare pedeapsă – 12 ani de închisoare, a primit-o Lili Schutz. Corneliu Popa şi Mihai Ciobanu, complicii inculpatei în devalizarea celor două societăţi comerciale, au primit câte zece ani de puşcărie. Ceva mai ieftin a scăpat Ion Dascălu, care a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru infracţiunile comise.
În plus, toţi inculpaţii au fost obligaţi să achite către ADS sumele de 3.100.882 de dolari, 6.667.069 de lei şi 1.330.760 de euro. Separat, Lili Schutz şi cele două firme ale sale prin care a comis infracţiunile – Worldser Ţuglui şi AGRO 2001 Ţuglui -, trebuie să achite ANAF 14.803.588 de lei, iar SC Electrocentrale ORADEA SA suma de 3.457.510 lei. Tot de la Lili Schutz, Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Braşov trebuie să primească drept despăgubiri suma de 2.317.904 lei. De asemenea, inculpata Lili Schutz trebuie să plătească împreună cu Dascălu către ANAF suma de 19.496.979 de lei.
Reprezentanţii Tribunalului Bihor au precizat, pentru GdS, că instanţa a menţinut sechestrul pus pe bunurile inculpaţilor pentru recuperarea acestor sume de bani. Hotărârea instanţei poate fi atacată cu apel atât de inculpaţi, cât şi de procurori şi de părţile civile din dosar.

Lili Schutz, ajutată de Cătălin Voicu?

Odată cu arestarea fostului senator PSD Cătălin Voicu, au ieşit la iveală mai multe interceptări, printre care şi una în care amintea de o anume „Şuţa“. România Liberă a titrat că „Şuţa“ era chiar Lili Schutz, despre care Cătălin Voicu discuta cu parlamentarul Alexandru Mazare: „Băga-mi-aş p…. în Geoană şi cu toţi americanii lui, care ni i-a adus la Curtea Supremă, că mulţi au dosare. Şi cu toate golăncile, cu şeful organizaţiei PSD de la Dolj. Şuţa aia cu serele, cu tot… Păi, şefa doamna Cristea de la Dâmboviţa, la fel, şi nu-ţi mai dau nume, că nu-i frumos. Mulţi! Dom’ne, i-am rezolvat pe toţi, dom’ne, că unde n-a fost loc de rezolvat, am dat suspendare, n-a plecat cu puşcărie….
La sfârşitul lunii aprilie, fostul senator PSD Cătălin Voicu a fost condamnat definitiv de către Înalta Curte la şapte ani de puşcărie pentru trafic de influenţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS