19.6 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalÎncep Zilele „Mihai Viteazul“

Încep Zilele „Mihai Viteazul“

Pentru prima ediţie a acestui eveniment, Primăria Craiova urmează să cheltuiască din bugetul local circa 350.000 de lei.

În 1997, fostul primar Vasile Bulucea a iniţiat organizarea din bani publici a Zilelor Municipiului Craiova, în preajma Sfântului Dumitru, patronul spiritual al Craiovei. Aceste festivităţi au fost continuate de Antonie Solomon în cei opt ani cât acesta a fost primar. Urmaşa lui în fruntea primăriei, Lia Olguţa Vasilescu, a venit cu ideea mutării pe 1 iunie a Zilei oraşului. Cum, însă, aceste manifestări nu i s-au părut suficiente, întâia femeie a urbei a iniţiat încă o chermesă din bani publici. Noua găselniţă se numeşte „Zilele Mihai Viteazul“.

Expoziţii şi simpozioane

Primăria Craiova a anunţat ieri programul final al manifestărilor dedicate Zilelor „Mihai Viteazul“, aflate la prima ediţie. Festivităţile dedicate fostului Ban al Craiovei, făuritor al Marii Uniri de la 1600, vor costa circa 350.000 de lei, banii fiind asiguraţi din bugetul municipal.
Manifestările încep joi, 9 mai, cu un simpozion intitulat „Mihai Viteazul şi Bănia“, ce se va desfăşura de la ora 10.00 la Secţia de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei. La Casa de Cultură „Traian Demetrescu“ va avea loc, de la ora 11.00 – atât în salonul Vollard, cât şi în salonul Medieval – un vernisaj de pictură al elevilor olimpici ai Liceului de Artă „Marin Sorescu“, având ca temă „Epoca Mihai Viteazul“. Altă expoziţie cu tema „Mihai Viteazul şi Bănia“ va fi găzduită de Casa Băniei, începând cu ora 12.00. Câştigătorii „Galei Micilor Artişti“, concurs organizat de Clubul Arti în parteneriat cu Casa de Cultură „Traian Demetrescu“, vor fi premiaţi de la ora 15.00 la Teatrul Liric „Elena Teodorini“. Ziua se va încheia cu filmul „Buzdugan cu trei peceţi“, ce va rula în Piaţa „Mihai Viteazul“, începând cu ora 20.30.

Filme şi concerte

Programul zilei de vineri debutează, la ora 10.00, cu depunerea unor coroane de flori la statuia domnitorului Mihai Viteazul din centrul Craiovei. În piaţa care poartă numele fostului Ban al Craiovei, Casa de Cultură „Traian Demetrescu“ va organiza, de la ora 17.00, un spectacol de teatru şi poezie.
Începând cu ora 19.00, Filarmonica „Oltenia“ îi invită pe melomani la un concert simfonic extraordinar susţinut de Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Oltenia“, dirijor Gheorghe Costin. Solişti: Cătălina Costin (vioară) şi Florin Lupulescu (contrabas). În program: Partea I: Tiberiu Olah – „Mihai Viteazul“, tablouri simfonice după muzică din film (selecţiuni); Giovanni Bottesini – Gran Duo Concertante pentru vioară, contrabas şi orchestră (primă audiţie). Partea a II-a: Giuseppe Verdi (200 de ani de la naştere) – Uvertura operei „Nabucco“; Ruggero Leoncavallo – Intermezzo din opera „I Pagliacci“ („Paiaţe“); Giuseppe Verdi – Preludiu la actul III – opera „La Traviata“; Pietro Mascagni (150 de ani de la naştere) – „Amico Fritz“ („Amicul Fritz“), preludiu; Giacomo Puccini – Intermezzo din opera „Manon Lescaut“; Giuseppe Verdi – Uvertura operei „La forza del destino“ („Forţa destinului“). Accesul în sală se face pe bază de abonament sau de bilet. Preţul biletului este de 15 lei, respectiv opt lei pentru elevi, studenţi, sau pensionari. Concertul va fi prefaţat, la ora 18.00, de vernisarea expoziţiei „Chipuri de lut“ – de Onuţ-Cătălin Piciu. Prezintă Magda Buce, critic de artă.
Amatorii de film n-au fost nici ei daţi uitării. Începând cu ora 20.30, ei vor putea urmări în Piaţa „Mihai Viteazul“ filmul care-l întruchipează pe Amza Pellea în rolul domnitorului unificator al celor trei Ţări Române. Proiecţia filmului va fi întreruptă pentru câteva minute, la ora 20.30, de parada intitulată „Intrarea lui Mihai Viteazul în cetate“, în cadrul căreia un grup de actori, jucând rolul domnitorului şi a suitei acestuia, vor sosi călare în faţa spectatorilor.

Bătălia de la Călugăreni, reconstituită la Craiova

Manifestările de sâmbătă, 11 mai, vor avea loc în Parcul „Nicolae Romanescu“. Acolo, în zona foişorului din faţa Casei „Bibescu“, va avea loc de la ora 11.00 un spectacol de teatru organizat de Casa de Cultură „Traian Demetrescu“. Reprezentaţiile se vor muta, începând cu ora 12.00, la Hipodrom, unde vor susţine concerte Ansamblul Folcloric „Maria Tănase“ (de la ora 13.00), Veta Biriş (de la 17.30), Sava Negrean Brudaşcu (18.30) şi Nicolae Furdui Iancu (de la 19.30).
Începând cu ora 20.15, va fi reconstituită în faţa craiovenilor Bătălia de la Călugăreni, în cadrul unui spectacol la care vor lua parte Maia Morgenstern, Ion Besoiu, Maria Buză, Vlad Miriţă, Radu Pietreanu, Vasile Calofir şi cei mai buni cascadori din România, care îşi vor demonstra măiestria călărind 12 superbi cai de rasă.
Duminică, 12 mai, în ultima zi a acestei manifestări, va avea loc în Piaţa „Mihai Viteazul“, de la ora 18.00, un Carnaval al dansului şi costumelor. Festivităţile dedicate fostului Ban al Craiovei se vor încheia cu un concert simfonic extraordinar susţinut în aceeaşi piaţă de Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Oltenia“, dirijor Gheorghe Costin, începând cu ora 18.30. În program: Tiberiu Olah – „Mihai Viteazul“, tablouri simfonice după muzică din film (selecţiuni); Franz von Suppé – Uvertura „Leichte Kavallerie“ („Cavaleria uşoară“); Gioacchino Rossini – Uvertura operei „La gazza ladra“ („Coţofana hoaţă“); Giuseppe Verdi – Uvertura operei „La forza del destino“ („Forţa destinului“); Dmitri Şostakovici – Vals din Suita a II-a de jazz; Gioacchino Rossini – Uvertura operei „Wilhelm Tell“ (fragment); John Philip Sousa – „Semper Fidelis“ (marş).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS