15.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalBiserica bagă zâzanie în consiliul local

Biserica bagă zâzanie în consiliul local

Secretarul Consiliului Local Craiova susţine că „nu e nelegal“, ci e doar „nefiresc“ ca biserica să încaseze chirii de pe terenul primit gratuit să facă o catedrală în Craioviţa Nouă

Consiliul Local Craiova a fost ieri scena unei aprige dispute pe tema tratamentului diferenţiat pe care Primăria Craiova îl acordă chioşcarilor din cartierul Craioviţa Nouă. Municipalitatea a început să demoleze unele chioşcuri, chiar dacă proprietarii lor au plătit lună de lună chiria către primărie, în timp ce alţii stau pe terenul unde Mitropolia Olteniei se chinuie de vreo două decenii să facă o catedrală.

Bani albi pentru sutane negre

În 2004 şi 2009, în două tranşe, Consiliul Local Craiova a atribuit în folosinţă gratuită Mitropoliei Olteniei – pe o perioadă de 49 de ani – o suprafaţă de 17.762 mp (aproape două hectare) de teren intravilan pe bulevardul George Enescu, nr. 79, vizavi de Complexul Racheta din Craioviţa Nouă, în vederea construirii Catedralei „Sf. Ioan Botezătorul“. Catedrala, însă, la care se lucrează din anii ‘90, tot nu e gata. Dar biserica s-a gândit să facă un ban de pe urma terenului primit gratis de la primărie, aşa că a închiriat vreo 2.000 mp.
Acolo se află câteva zeci de magazine, mai vechi sau mai noi. Întreaga sumă de bani încasată de la acestea – după unii, e vorba de vreo 300.000 de lei pe an, exact de cât ar fi avut nevoie Arhiepiscopia pentru cofinanţarea celor patru proiecte europene pentru care a mers cu mâna întinsă la Primăria Craiova – se duce în bugetul bisericii. Iar primăria nu se alege cu nimic.
În timp ce chioşcarii aşezaţi fără autorizaţie pe terenul municipalităţii de lângă Poşta de la BIG-ul nou au început să fie demolaţi, cei aflaţi pe cealaltă parte a străzii stau liniştiţi, pentru că au contract cu Mitropolia. Instituţia preoţimii obţine astfel venituri de pe urma unui teren primit gratis de la municipalitate.

„Eu consider că legea e la fel pentru toată lumea“

Tocmai aceste sume de bani încasate de biserică de pe urma unor chioşcuri aflate pe terenul municipalităţii au fost, ieri, subiectul unei interpelări adresate de consilierul local UNPR, Gheorghe Albăstroiu, conducerii Primăriei Craiova.
„Noi i-am acordat catedralei din Craioviţa Nouă un teren în concesiune, cu titlu gratuit. În loc ca biserica să folosească acest teren în scopul pentru care i-a fost dat, a subconcesionat diferitelor persoane private, care şi-au construit acolo tot felul de chioşcuri. Eu consider că legea e la fel pentru toată lumea, deci nimeni nu are voie să subconcesioneze. Acolo biserica trebuia să facă un părculeţ, să sădească pomi, să pună băncuţe, nu să permită aceste chioşcuri! Tocmai de aceea aş veni cu propunerea ca venitul încasat de pe urma acelor subconcesionări ilegale să intre în bugetul Consiliului Local Craiova“, a cerut consilierul Gheorghe Albăstroiu.
În calitate de reprezentant al executivului local, viceprimarul Cristina Calangiu (PNL) a spus că situaţia chioşcurilor de pe terenul dat bisericii este analizată în prezent de angajaţii municipalităţii.
„În ceea ce priveşte chioşcurile aflate pe terenul din jurul construcţiei care va fi catedrala, a fost încă de la început o înţelegere cu dânşii să-i păstreze pe cei care au existat. Dat fiind că a apărut şi-n presă, acest aspect se află în analiza angajaţilor noştri de la Patrimoniu. Cei care funcţionează acolo erau deja pe aceste amplasamente când s-a concesionat terenul pentru construirea catedralei şi, imediat ce se va încheia construcţia, aceste chioşcuri – ştiu şi proprietarii lor asta – vor fi demolate. Acum, eu nu zic că este în regulă situaţia respectivă, dar probabil că dânşii (n.r. – biserica) au avut astfel şi o sursă de venituri suplimentare, pentru că nu e uşor să construieşti o catedrală când nu te sprijină altcineva“, a spus Cristina Calangiu.

„Nu putem să-i tratăm diferit pe unii chioşcari“

Insistenţa consilierului Albăstroiu, care a susţinut că „nu se respectă legea în acel caz“ şi că „nu putem să-i tratăm diferit pe unii chioşcari faţă de alţii“ a atras intervenţia în discuţie a secretarului consiliului local, Nicoleta Miulescu. Aceasta l-a corectat pe Gheorghe Albăstroiu, explicându-i că nu este vorba de o concesionare sau o subconcesionare a respectivului teren către chioşcari.
„E vorba de atribuirea acestui teren în folosinţă gratuită pentru construirea catedralei, ca în cazul oricărei biserici. Potrivit înţelegerii pe care biserica a acordat-o acestor titulari de chioşcuri, îi păstrează până finalizează lucrarea. Nu e concesiune, nu e subînchiriere, nu putem încasa noi acele sume“.
„Dar biserica încasează nişte bani de acolo!“, a insistat Albăstroiu.
„Încasează, pentru că are titlu, biserica are titlu pe terenul respectiv pentru că noi i l-am atribuit. Nu e nelegal ce se întâmplă acolo. Pare nefiresc, pentru că ceilalţi au fost demolaţi. Dar Arhiepiscopia poate să-i menţină până când realizează lucrările de amenajare. Nu-i vina noastră! Dacă vreţi, putem să vorbim cu Înalt Prea Sfinţitul, să ne facă evidenţa lor, pe care s-o înaintăm la Patrimoniu, dar nu putem face nimic“, a încercat să-i reteze elanul secretarul Nicoleta Miulescu.

„Un temei de drept nu avem nici unii, nici alţii“

În discuţie a intervenit şi consilierul local prof. univ. Bianca Predescu (PSD). Aceasta a susţinut că în cazul bisericii nu este clar dacă are voie să încaseze acele chirii, dar nici consiliul local nu ar putea să perceapă respectivele taxe chioşcarilor, din moment ce terenul e deţinut acum de biserică.
„Problema este a modului în care au fost încheiate contractele atunci, dar în privinţa atribuirii cu titlu gratuit a acestui teren către biserică nu a fost prevăzut nimic cu privire la o eventuală subînchiriere. De aici porneşte situaţia pe care dumneavoastră aţi adus-o în discuţie şi care cred că poate fi soluţionată pe cale amiabilă. Dar un temei de drept care să stea în picioare nu avem nici unii, nici alţii“, a declarat Bianca Predescu.
Altfel spus, Primăria Craiova nu poate să perceapă banii pe care acum îi încasează Mitropolia decât pe baza unei înţelegeri amiabile cu biserica. Dacă nu vrea Mitropolia, primăria rămâne cu buza umflată…
Şi, totuşi, o soluţie ar exista la problema ridicată de Gheorghe Albăstroiu. Şi e foarte simplă: Consiliul Local Craiova şi-ar putea lua înapoi terenul dat bisericii, mai precis porţiunea pe care se află în prezent chioşcurile. În acest caz, municipalitatea poate decide ce să facă: să perceapă chirie chioşcarilor respectivi ori să dispună demolarea lor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS