19.8 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGdS a afişat drepturile pacienţilor şi în spitalele din Mehedinţi

GdS a afişat drepturile pacienţilor şi în spitalele din Mehedinţi

Campania de informare a pacienţilor asiguraţi în privinţa drepturilor pe care le au pe perioada internării, derulată de Gazeta de Sud, a ajuns şi în spitalele din Mehedinţi

Din cele cinci judeţe ale Olteniei, Mehedinţiul are cele mai puţine spitale, patru, dintre care două se află în municipiul reşedinţă de judeţ, Drobeta Turnu Severin: Spitalul Judeţean de Urgenţă şi Spitalul General Căi Ferate. Celelalte două unităţi medicale sunt la Orşova şi Baia de Aramă, toate patru deservind cei 300.000 de locuitori ai judeţului. Spitalele din Strehaia şi Vânju Mare s-au desfiinţat, dar, în prezent, ele găzduiesc secţii ale Spitalului Judeţean Drobeta Turnu Severin.
Campania de informare a pacienţilor asiguraţi din Oltenia în privinţa drepturilor pe care le au pe perioada internării, derulată de Gazeta de Sud, a ajuns şi la spitalele din Mehedinţi. Afişele GdS au fost lipite atât la intrarea în secţiile din cadrul unităţilor medicale, cât şi în Ambulatoriu şi în Urgenţă. Conducerile spitalelor au manifestat deschidere faţă de campania GdS şi au afirmat la unison că în Mehedinţi drepturile bolnavilor sunt respectate şi că nu se pune problema ca pacienţii internaţi să-şi cumpere medicamente sau să plătească pentru analizele făcute în timpul spitalizării. „Este o zonă săracă şi nu-i poţi pune pe oameni să plătească pentru tratamentul din spital. Şi nici nu este legal“, au fost răspunsurile primite de la spitale. Două lucruri ar mai fi de remarcat la unităţile medicale din Drobeta Turnu Severin: stricteţea de la Spitalul Judeţean de Urgenţă, administrat de o firmă privată, şi deschiderea şi ordinea de la Spitalul General Căi Ferate.

Spitalul Orşova aşteaptă dotare şi personal

După spitalele din Turnu Severin, cea mai mare unitate medicală din judeţ este la Orşova. Spitalul municipal are 120 de paturi, cu secţii de interne, chirurgie şi obstetrică-ginecologie, compartimente de pediatrie, cardiologie, terapie intensivă, neonatologie şi recuperare medicală, ambulatoriu de specialitate şi Compartiment de Primiri Urgenţe (CPU), acesta deserveşte circa 40.000 de locuitori, din Orşova, comunele de pe Defileul Dunării, care ţin de Mehedinţi, şi localităţile care aparţin de Caraş-Severin, cum ar fi Mehadia, Băile Herculane sau Topleţ.
Unitatea, care şi-a îndeplinit planul de conformare, urmând să fie acreditată de gradul IV, a avut anul trecut 4.729 de internări, 240 de naşteri şi o medie de 40 de prezentări la Urgenţă, în 24 de ore. „În general, oamenii vin aici cu tot felul de boli, de stomac, de ficat, de inimă, care ţin de interne sau cardiologie. Avem două linii de gardă, pe chirurgie şi interne, avem şi CPU, dar cazurile grave le trimitem la Spitalul Judeţean din Severin, unde au şi mult mai multe specialităţi. Tot acolo este şi Serviciul de Ambulanţă, cu ajutorul căruia bolnavii sunt trimişi eventual la clinicile mari din Timişoara, Craiova sau Bucureşti. Rar trimitem noi un caz direct la o clinică, fără a mai trece pe la spitalul din Severin“, susţine Radu Viorel Gandă, care deţine din ianuarie funcţia de manager al Spitalului Municipal Orşova.
Marea problemă de aici este lipsa de personal şi de dotarea. „Este nevoie de personal pe toate secţiile, avem 45 de posturi vacante. Avem 13 medici rezidenţi, în diferite etape ale pregătirii, în toate specialităţile, oftalmologie, neurologie, diabet, ORL, din care trei ar trebui să vină în toamnă şi unul în ianuarie. Dintre aceştia, cu noroc poate rămân doi la noi, pentru că din două rezidente, una a născut şi cealaltă trebuie să nască. Nici cu dotarea nu stăm mai bine. Avem aparatura de bază, dar nu dispunem de un ecograf performant pentru obstetrică-ginecologie, avem cardiolog, dar nu avem ecocardiograf care să-l ajute la cazuri, avem doi medici cu cursuri de endoscopie digestivă, dar nu avem endoscop…“, afirmă Radu Gandă. Managerul spune că problema cu dotarea ar putea fi rezolvată în acest an, cu ajutorul proiectului cu fonduri europene pentru reabilitarea ambulatoriului, aflat în derulare, care include şi dotare cu aparatură medicală modernă a tuturor cabinetelor.

ICM, în creştere la Orşova

Spitalul din Orşova a încheiat anul fără datorii şi cu un ICM (indicele de complexitate a cazurilor rezolvate) de 0,88. „Nu ai cum să scoţi o minune de ICM din patru-cinci specialităţi de bază, dar el este în creştere. Cu un an în urmă, a fost de 0,75. Oricum, este în conformitate cu dotarea cu aparatură, care este modestă“, a spus managerul Radu Gandă. Spitalul dispune însă de aparatură pentru chirurgia laparoscopică, rezolvând toate cazurile în care se poate interveni laparoscopic.
Managerul spitalului se bazează pentru creşterea indicelui şi pe rezidenţii care trebuie să vină pe posturile vacante, acestora încercând să le rezolve şi problema locuinţei. „Un rezident este pe diabet şi avem mulţi diabetici în zonă, care merg acum la Severin. Unora le asigurăm tratamentul prin secţia de interne, dar ei trebuie să facă şi nişte controale periodice. Rezidenta care trebuie să nască este neurolog. Dacă va veni, va exista posibilitatea să-i creăm un compartiment ca să şi interneze. Astfel va creşte şi ICM-ul spitalului şi aşa s-ar putea primi mai mulţi bani pentru un caz rezolvat“, afirmă Radu Gandă.  

Spitalul de la… 1891

Pentru populaţia din nordul judeţelor Mehedinţi şi Gorj, spitalul care oferă servicii medicale este cel din Baia de Aramă. Acesta dispune de o clădire modernă, renovată de primărie, unde se află secţiile de interne, pediatrie, cabinetul TBC, cabinetul de recuperare şi laboratorul de imagistică, dar şi de un imobil din 1891. Aici sunt compartimentele de chirurgie, obstetrică-ginecologie, laboratorul de analize şi ambulatoriul. Spitalul este de gradul IV, iar urgenţele se primesc la camera de gardă, cazurile grave care nu pot fi internate aici fiind direcţionate către spitalele judeţene din Târgu Jiu sau Drobeta Turnu Severin.
Unitatea are 80 de paturi, se remarcă prin stricteţe şi curăţenie şi se mândreşte cu medicii care au lucrat aici, în special cei care au profesat înainte de cel de-al doilea Război Mondial, în clădirea veche. Nefiind renovat din 1934, imobilul va intra în reabilitare în acest an, printr-un proiect cu fonduri europene. „Noi am tot modernizat interiorul, aşa cum am putut, acum aşteptăm să se facă şi exteriorul“, susţine conducerea spitalului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS