15 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalFostul primar din Băileşti, condamnat pentru luare de mită

Fostul primar din Băileşti, condamnat pentru luare de mită

Magistraţii Curţii de Apel Craiova l-au condamnat, miercuri, pentru a doua oară pe fostul edil al municipiului Băileşti, Ioan Negreţ, trimis în judecată în anul 2006 pentru comiterea infracţiunilor de mită şi abuz în serviciu.
Procurorii Serviciului Teritorial Craiova al DNA au dispus, la începutul lunii august 2006, trimiterea în judecată a lui Ioan Negreţ, pe atunci primar al municipiului Băileşti, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. În acelaşi dosar de corupţie a fost deferit justiţiei pentru trafic de influenţă şi complicitate la luare de mită şi Ion Berbecaru, contabilul Poliţiei Comunitare Băileşti.
Din probele administrate de procurorii anticorupţie a reieşit că, în perioada septembrie 2005 – aprilie 2006, Negreţ, în calitate de primar al Băileştiului, a pretins de la reprezentanţii SC Corp Mobil Impex SRL diverse sume de bani şi bunuri, din care a primit, prin intermediul lui Berbecaru, suma de 1.500 de lei. În schimbul banilor, primarul s-a angajat să aprobe plata contravalorii lemnelor de foc livrate de firma respectivă şcolilor din subordinea primăriei. Procurorii au mai stabilit că, deşi dispunea de fonduri, Negreţ a refuzat cu bună ştiinţă să pună la dispoziţia şcolilor banii necesari pentru achitarea sumele datorate firmei care livrase lemnele. În acest context, în perioada martie – aprilie 2006, Ion Berbecaru a primit suma de 500 de lei de la reprezentanţii firmei care livrase lemne şcolilor din municipiu, „uzând de influenţa pe care o avea asupra primarului din Băileşti, pentru a-l determina pe acesta să deblocheze parţial efectuarea plăţilor de şcoli către firma care le livrase lemnele“, au consemnat procurorii DNA. Anchetatorii au stabilit că Berbecaru a luat numai o parte din şpagă, restul de 1.500 de lei ajungând la primarul Negreţ.

Condamnat şi pentru luare de mită

În martie 2008, după un proces care a durat un an şi jumătate, Tribunalul Dolj s-a pronunţat în acest dosar. Atât primarul Ioan Negreţ, cât şi contabilul Ion Berbecaru au fost găsiţi nevinovaţi în cazul acuzaţiei de luare de mită, respectiv complicitate la luare de mită, fiind achitaţi. În schimb, au fost găsiţi vinovaţi pentru celelalte infracţiuni. Negreţ a fost comndamnat la şase luni de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, iar Berbecaru s-a ales cu o pedeapsă de un an şi şase luni de închisoare cu suspendare, pentru trafic de influenţă.
A urmat apelul, iar în iunie 2009, judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au menţinut pedepsele date de colegii lor de la Tribunalul Dolj. Procurorii DNA au făcut recurs împotriva sentinţei, dosarul de corupţie al celor doi inculpaţi fiind înregistrat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pe 31 noiembrie 2009. Pe 29 aprilie 2010, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au considerat că instanţele din Craiova au fost cam „iertătoare“ cu inculpaţii, aşa că au dispus rejudecarea acestora, dosarul fiind înapoiat judecătorilor de la Curtea de Apel Craiova.
Miercuri, după mai bine de şase ani de la trimiterea în judecată a celor doi inculpaţi, instanţa a analizat din nou probele din acest dosar şi i-a condamnat şi pentru luare de mită, respectiv complicitate la luare de mită. De data acesta, Ioan Negreţ a primit doi ani de închisoare cu suspendare, iar Berbecaru a rămas cu pedepasa de un an şi jumătate cu suspendare.
Hotărârea dată miercuri de Curtea de Apel Craiova poate fi atacată cu recurs.

Cheltuieli mult mai mari decât şpaga

Tot miercuri, judecătorii au mai dispus confiscarea sumei de 1.500 de lei de la Negreţ şi au menţinut sechestrul pus pe sumele de 300 de euro şi 941 de lei ridicate de anchetatori de la acesta. În plus, cei doi inculpaţi au fost obligaţi să plătească câte 8.500 de lei drept cheltuieli judiciare către stat şi aproape 5.000 de lei drept cheltuieli cu judecata ale SC Corp Mobil Impex SRL, care s-a constituit parte civilă în dosar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS