19.6 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalSala Polivalentă, inaugurată fără stingătoare

Sala Polivalentă, inaugurată fără stingătoare

La 18 ani după ce a fost distrusă aproape integral de un incendiu, Sala Polivalentă din Craiova este reinaugurată în grabă de primărie şi consiliul local, deşi pompierii au găsit grave lipsuri ale sistemului de securitate contra incendiilor

Consiliul Local Craiova a aprobat vineri, în unanimitate, preluarea din folosinţa Companiei Naţionale de Investiţii (CNI), în domeniul public al municipiului Craiova şi administrarea consiliului local, a obiectivului de investiţii „Refacere şi modernizare Sala Polivalentă cu 4.000 de locuri“. Valoarea de inventar a acestui edificiu este de 79.167.752 de lei (aproape 800 de miliarde de lei vechi).

Preluare fără mobilier

Interesant este faptul că Polivalenta a fost preluată fără mobilier, deşi, în vară, Primăria Craiova refuzase preluarea acestui obiectiv tocmai din cauza lipsei mobilierului şi a grupului electrogen. Într-o adresă datată 22 august 2012, Primăria Craiova încunoştiinţa în mod expres CNI cu privire la faptul că „lipsa grupului electrogen din instalaţia electrică de avarie atrage după sine neacordarea autorizaţiei de funcţionare“ pentru Sala Polivalentă, astfel că nu poate accepta preluarea obiectivului dacă nu are această dotare. Mai mult decât atât, în adresa către CNI se menţionează: „Vă facem cunoscut că v-am trimis, cu adresele 94086/2012, 95977/2012 şi 100760/2012, lista cu dotările şi echipamentele (e vorba în principal de piesele de mobilier lipsă – n.r.) ce nu au fost licitate de către CNI, fără de care funcţionarea sălii devine imposibilă. (…) Ţinând cont de cele prezentate mai sus, vă restituim protocolul, considerând că nu sunt întrunite condiţiile pentru semnarea lui. Preluarea Sălii Polivalente se va face la terminarea lucrărilor pentru întregul obiectiv şi va face obiectul unui proces-verbal de predare-primire încheiat între CNI şi Primăria Craiova“.
Acest proces-verbal s-a semnat miercuri, 7 noiembrie. Între timp, grupul electrogen a fost adus şi montat, dar de mobilierul necesar pentru buna desfăşurare a activităţii nu şi-a mai adus aminte nimeni, în graba de a prelua sala, ca să poată fi organizată în ea Gala K1. Nici Primăria Craiova n-a formulat obiecţiuni în această privinţă – bazându-se, probabil, pe promisiunea CNI că va organiza o licitaţie pentru a achiziţiona piesele de mobilier de care mai este nevoie -, şi nici consilierii locali nu şi-au adus aminte de această problemă, fiindu-le gândul mai curând la campania electorală care a început deja.

Prevederile  contra incendiilor, nerespectate

Graba de preluare şi inaugurare cu orice preţ a Polivalentei, pentru a se organiza competiţia favorită a primăriţei, a ieşit la iveală la recepţia din 7 noiembrie, când s-au contabilizat şi deficienţele sistemului de pază contra incendiilor. În verificările lor periodice, pompierii doljeni atrăseseră atenţia constructorilor şi beneficiarilor să remedieze aceste lipsuri, dar asta nu s-a întâmplat până acum. Primăria Craiova şi-a asumat aceste deficienţe, dar mergând înainte cu organizarea galei din 10 noiembrie. I-a trasat însă sarcină constructorului Concas Buzău să se ocupe de lucrările suplimentare, care să fie gata până pe 10 ianuarie 2013.
Lista problemelor descoperite de reprezentanţii pompierilor – aşa cum a fost ea surprinsă într-o anexă a procesului-verbal de predare-primire a Sălii Polivalente – nu e deloc scurtă. Cea mai gravă deficienţă este că „nu a fost asigurată dotarea cu stingătoare şi cu materiale pentru formarea liniilor de furtun, contrar prevederilor scenariului de securitate la incendiu“. Iar lista neregulilor continuă: „Nu au fost montate detectoare deasupra tavanelor false, acolo unde există riscul iniţierii unui incendiu“; „Nu s-au montat detectoare de fum în toate spaţiile delimitate de grinzi cu înălţimi mai mari de 5% din înălţimea încăperii, încălcându-se astfel prevederile Normativului de siguranţă la foc a construcţiilor“; „Nu s-au amplasat clapete antifoc la trecerile canalelor de aer prin pereţi şi planşee rezistente la foc, contrar prevederilor punctului 2.3.b din scenariul de siguranţă la foc, care a stat la baza emiterii avizului de securitate“; „Nu au fost marcaţi, spre identificare, hidranţii interiori de incendiu, senzorii de fum, butoanele de acţionare a pompelor de incendiu şi butoanele de semnalizare a incendiului“; „Ţevile de refulare ale hidranţilor interiori nu au fost dotate cu robinete de închidere a alimentării cu apă“. Iar exemplele pot continua…

„Nu e nici o problemă dacă se organizează această competiţie“

Pompierii susţin, însă, că aceste lipsuri pe care proprietarii clădirii trebuie să le rezolve în termen de două luni nu pun în pericol spectatorii de la gala K1.
„Nu e nici o problemă dacă se organizează această competiţie. Am controlat hidranţii şi staţiile de pompare şi acestea funcţionează, acum există şi un grup electrogen funcţional. În plus, vom lua şi noi măsuri suplimentare pe timpul galei, pentru a ne asigura că nu sunt probleme“, a declarat col. Alexandru Păsărică, adjunct al inspectorului-şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dolj.
Cât despre neregulile constatate, colonelul Păsărică a menţionat că acestea sunt, de fapt, doar nişte condiţii noi, impuse de normativele în vigoare, pe care Sala Polivalentă trebuie să le îndeplinească la recepţia din ianuarie. „Abia atunci clădirea trebuie să corespundă din punct de vedere al normativelor pentru stingerea incendiilor, pentru că atunci se va face recepţia de la terminarea lucrărilor: acum s-a făcut doar o recepţie a contractelor, la care noi nu am fost invitaţi“. Şi atunci, ce recepţie au aprobat prin vot, vineri, consilierii locali?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS