15.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalRăzboi pe terenul Liceului „Marin Sorescu“

Război pe terenul Liceului „Marin Sorescu“

Scandal cât casa în curtea Liceului de Artă „Marin Sorescu“ din Craiova. O persoană a devenit proprietară pe o porţiune de teren din curtea școlii şi a deschis şantier pentru o nouă construcţie chiar la jumătate de metru de clădirea unde fac practică elevii. Conducerea unităţii a cerut ajutorul primăriei, care a dispus sistarea lucrărilor prin Poliția Locală şi a contestat autorizaţia în instanţă. Ieri însă, muncitorii au revenit pe şantier.
Conflictul a început în urmă cu două săptămâni, când managerul Liceului „Marin Sorescu“ s-a trezit cu buldozerul în curte, după ce acesta dărâmase mai întâi o bucată din gardul care împrejmuiește clădirea. Proprietarul terenului din curtea școlii, David Sărdaru, dorește să construiască lângă corpul principal al şcolii unde fac practică elevii un spațiu comercial cu două etaje. Cum a reușit Sărdaru să obțină autorizație de construire de la primărie pentru o astfel de construcție care impietează procesul de învățare al elevilor rămâne un mister. Cert este că, sesizată de conducerea liceului, Poliția Locală a dispus oprirea lucrărilor. Totodată, Primăria Craiova a contestat autorizaţia în instanţă, care a şi suspendat-o până la soluţionarea cazului. Proprietarul îşi continuă însă proiectul cu toate dispoziţiile date. Ieri, a revenit în forţă pe şantier şi, pe lângă săpăturile din curtea unităţii, a dat la o parte toate pavelele de pe partea pietonală. Managerul liceului a sesizat din nou autorităţile, care au dat ordin să se sisteze toate lucrările. Potrivit reprezentanţilor IPJ Dolj, a fost sesizată şi poliţia, care i-a deschis proprietarului dosar de cercetare penală pentru comiterea infracţiunii de ameninţare.

Cum s-a ajuns aici

Cum a ajuns David Sărdaru proprietarul unui teren din curtea liceului? Simplu. L-a cumpărat de la Octavia Aniela Braun, care, la rândul ei, l-a obținut prin retrocedare de la Primăria Craiova acum patru ani. Povestea sună cam așa.
Octavia Braun a solicitat, de-a lungul timpului, despăgubiri pentru o suprafață de teren de peste un hectar pe care se află acum construite Casa Armatei și Liceul „Marin Sorescu“. Pentru suprafețele care au rămas libere de construcții, cum ar fi parte din curtea liceului și fâșia de teren dintre Casa Armatei și liceu, în suprafață totală de 1.265 de metri pătrați, Braun a cerut retrocedarea în natură. Așa cum prevăd legile retrocedării, ea a cerut terenul de la liceu, care este administratorul lui, dar conducerea lui de la acea vreme s-a opus, spunând că este necesar pentru desfășurarea procesului de învățare al elevilor. „Nu ne putem da acceptul, deoarece restituirile ar impieta buna desfășurare a activităților educative din școală și ar periclita avizele de funcționare în condițiile legii pentru instituția noastră“, se arată într-o adresă trimisă de liceu primăriei. Cu toate acestea, în noiembrie 2008, Primăria Craiova a decis să-i restituie în natură Octaviei Braun cele două suprafețe de teren. În referatul privind propunerea de restituire, comisia care s-a deplasat la fața locului a precizat că unul dintre amplasamentele solicitate se află în incinta liceului și a Casei Armatei, iar cealaltă se află parțial în incinta liceului, iar parțial este zonă verde. De asemenea, în procesul-verbal privind starea de fapt a imobilului, comisia a constatat că pe suprafața revendicată de peste un hectar sunt construcții și amenajări de utilitate publică executate, dar și teren liber de construcții. Prin urmare, cei 1.265 de metri pătrați au intrat în posesia Octaviei Braun.

Nu a respectat autorizaţia

A trecut timpul, iar proprietara a decis să vândă terenul lui David Sărdaru. Acesta a reușit să obțină pe 14 februarie anul acesta autorizație de construire pentru un imobil P+2, cu destinația de spațiu comercial. Cum pe sub terenul cumpărat treceau conducte de utilitate publică,  în autorizație, primăria l-a obligat pe Sărdaru să construiască un perete de beton pentru realizarea accesului peste conductele de termoficare, iar deasupra să pună o placă de beton carosabilă demontabilă. „Realizarea accesului auto se va face obligatoriu înaintea începerii lucrărilor la construcția și parcarea propusă“, scrie în autorizație. Tot din respectivul document reiese că valoarea lucrărilor la spațiul comercial pe care Sărdaru vrea să-l construiască în curtea liceului este peste 250.000 de lei. Pentru a-și crea spațiu de acces, Sărdaru a făcut o cerere către conducerea liceului, care a înaintat-o mai departe primăriei. Într-un răspuns din mai anul acesta, Poliția Locală spune conducerii liceului că polițiștii trimiși în control au constatat că David Sărdaru nu începuse lucrările de construire a imobilului. „La data controlului, beneficiarul executa o porțiune de gard cu caracter provizoriu pe latura de sud a proprietății, având ca scop delimitarea zonei unde se execută lucrările de construire și incinta liceului (…) referitor la crearea unui spațiu de acces, proprietarul va respecta condițiile din autorizația de construire“, se arată în răspunsul Poliției Locale. Disperată, conducerea liceului a cerut un răspuns și de la Inspectoratul de Stat în Construcții. „Vă rugăm să analizați și să ne comunicați punctul oficial de vedere privind solicitarea formulată de domnul Sărdaru David, referitoare la delimitarea proprietății personale cu un gard provizoriu, în baza autorizării de construire din 14.02.2012, prin care dorește să construiască un imobil P+2 la distanța de 0,5 metri de clădirea liceului, în fața geamurilor sălilor de clasă, împiedicând astfel desfășurarea activității didactice a elevilor, eliminând accesul în jurul instituției în caz de urgență“, a spus conducerea liceului. Inspectoratul Regional în Construcții a răspuns prompt liceului, spunând că lucrările de împrejmuire nu au fost incluse în documentația tehnică pe baza căreia s-a emis autorizația de construire și că primăria a atenționat proprietarul despre obligativitatea obținerii unei astfel de autorizații.
Dintr-o dată, primăria, prin Poliția Locală, a descoperit că David Sărdaru nu a respectat anumite obligații din autorizația de construire și a decis suspendarea lucrărilor. Dar nu s-a oprit aici, trecând chiar şi la intervenţia justiţiei în acest caz.

Proces cu recurs

Procesul a început la Tribunalul Dolj în mai anul acesta şi a avut până în prezent trei înfăţişări. La ultima dintre ele, din 1 noiembrie 2012, soluţia a fost chiar favorabilă Primăriei Craiova, în sensul că instanţa „dispune suspendarea autorizaţiei de construire nr. 122/2012 şi oprirea executării lucrărilor până la soluţionarea irevocabilă a cauzei. Cu recurs“. Dispoziţia nu a reprezentat o piedică pentru proprietar, ceea ce a provocat din nou îngrijorarea conducerii liceului. „Pe aripa de sud a şcolii, acolo unde s-a retrocedat spaţiul, la parter avem atelierele de pictură, sculptură, artă monumentală şi desen, care au nevoie de lumină naturală. În acele săli lucrează zilnic câte trei-patru grupe de câte 15 elevi. Dacă se va construi spaţiul comercial, practic, elevii înscrişi la clasele vocaţionale nu mai au unde să lucreze. Nu ştiu ce vom face cu ei. De altfel, nu numai atelierele vor fi afectate. Vom rămâne şi fără clasele de la etaj, pentru că nu avem cum să le folosim doar cu lumina artificială. Paralizăm un sfert din şcoală cu această construcţie“, a spus Lucia Vlădoiu, directorul Liceului de Artă „Marin Sorescu“ din Craiova. Pe de altă parte, proprietarul terenului nu vrea să renunţe la proiect pe motiv că a investit foarte mulţi bani atât pentru demararea lucrărilor, cât şi pentru plata angajaţilor care ar urma să lucreze în spaţiul respectiv.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS