18.4 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCJ Gorj îşi continuă programul de investiţii cu fonduri europene

CJ Gorj îşi continuă programul de investiţii cu fonduri europene

Consiliul Judeţean (CJ) Gorj are în derulare mai multe proiecte cu finanţare europeană, dintre care două au fost verificate recent de specialiştii instituţiei. Primul proiect vizează realizarea sistemului integrat de salvare montană al judeţului Gorj. Proiectul „Realizarea sistemului integrat de salvare montană al judeţului Gorj“ se finanțează în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013 N– Axa Prioritară 5, Domeniul major de intervenţie 5.2., crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale şi creşterii calităţii serviciilor turistice. Având în vedere capacitatea şi potenţialul turismului montan din judeţul Gorj, precum şi dezvoltarea capacităţii de cazare, numărul celor aflaţi la un moment dat în arealul montan prezintă o creştere exponenţială, drept urmare necesitatea existenţei în mod permanent a formaţiilor de salvatori montani în zonele de interes devine vitală. Investiţia ce se efectuează pentru realizarea obiectivului proiectului reprezintă construirea a şase clădiri noi, structurate cu parter şi mansardă, care vor reprezenta posturile salvamont, amplasate în zonele de importanţă turistică de la poalele masivelor muntoase lângă care se găsesc. Localităţile unde se vor construi aceste clădiri sunt următoarele: comuna Padeş, sat Motru Sec; comuna Runcu; comuna Schela; comuna Baia de Fier, zona Corneşul Mare-Rânca, punctul Coada Râncii; comuna Baia de Fier, satul Baia de Fier, zona intrare Peştera Muierilor; comuna Polovragi, sat Polovragi, punctul Poiana Mănăstirii.

Trei clădiri reabilitate

De asemenea, investiţia urmăreşte şi reabilitarea a trei clădiri, prin consolidare şi amenajare, care nu au o funcţionalitate precisă în acest moment şi care se găsesc în zone strategice din punct de vedere al accesului către ariile montane: oraşul Bumbeşti-Jiu, sat Pleşa; comuna Stăneşti, sat Vaidei; oraşul Tismana, în extravilan, Casa Tismana. În acelaşi timp se doreşte dotarea şi echiparea acestor clădiri cu materiale şi echipamente specifice activităţii de salvare montană, conform standardelor în vigoare. Valoarea totală a proiectului „Realizarea sistemului integrat de salvare montană al judeţului Gorj“ este de 9.160.491,80 lei, din care: cheltuieli eligibile 7.197.807,18 lei, cheltuieli neeligibile 199.256,62 lei şi TVA 1.763.428 de lei. Contribuţia financiară a Consiliului Judeţean Gorj la implementarea proiectului „Realizarea sistemului integrat de salvare montană al judeţului Gorj“ este de 2.106.640,76 lei.

Nouă locuri de muncă

Sabin Cornoiu, şeful Serviciului Public Salvamont Gorj, a precizat că proiectul va fi gata la finele lunii august 2013 şi vor fi create nouă locuri de muncă. „Este vorba de sume considerabile investite în acest proiect. O să vedem dacă vor fi create nouă locuri de muncă în plus sau le vom ocupa pe cele existente deja în organigrama aprobată la înfiinţarea Salvamont. Noi la Salvamont avem acum 11 salvatori montani şi un administrator. Cele nouă centre vor avea fiecare câte un administrator care va avea grijă de o bază de o valoare de 400.000 de lei. Sperăm să fie motivaţi salarial şi să nu le oferim chiar salariul minim. Pe lângă ajutorul material pe care îl vor oferi salvatorilor montani în cazul unor intervenţii, administratorii vor avea obligaţia să ofere şi informaţii turiştilor. Vor avea program normal de lucru. În prezent, avem o clădire gata în proporţie de 90%, iar la restul stadiul este de peste 80%. Sunt toate premisele ca lucrările să fie gata mai repede decât este prevăzut în contract“, a menţionat Sabin Cornoiu.

Încă 50 de locuri în Căminul de bătrâni de la Dobriţa

Al doilea proiect cu finanţare europeană al cărui beneficiar este Consiliul Judeţean Gorj vizează extinderea şi dotarea Centrului de îngrijire şi asistenţă Dobriţa. Valoarea contractului este de 3,4 milioane de lei, din care finanţarea nerambursabilă depăşeşte 2,6 milioane de lei. Lucrările au fost demarate în luna aprilie a anului trecut şi vor fi încheiate la sfârşitul lunii noiembrie 2012. Proiectul prevede construirea unui pavilion cu o capacitate de 50 de locuri de cazare, lângă Căminul de bătrâni deja existent. Lucrările sunt finalizate, urmând să fie executate ultimele finisaje şi dotări cu mobilier. Au fost construite 23 de dormitoare, clădirea fiind dotată cu sală de mese, vestiare, depozite alimente, spaţiu de socializare, lift, cabinete pentru personal, centrală proprie. Apa caldă va fi asigurată prin intermediul instalaţiilor solare. Suprafaţa construită este de 1.624 de metri pătraţi. De asemenea, pe lângă Centrul cu 50 de locuri va fi înfiinţat şi un Centru de recuperare-reabilitare cu o capacitate de 11 locuri.

Protocol de colaborare cu regiunea Basilicata

Pentru a întări relaţiile de bună colaborare cu state din Uniunea Europeană şi pentru a profita de experienţa altor ţări în ceea ce priveşte cheltuirea fondurilor europene, conducerea Consiliului Judeţean Gorj va semna un protocol de colaborare cu Regiunea Basilicata din Italia. Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, a declarat că se va deplasa miercuri în Italia, alături de premierul Victor Ponta, pentru a semna protocolul amintit. „Este o regiune în care se derulează foarte multe proiecte sociale. Chiar s-a vorbit foarte mult de acel proiect care prevedea introducerea câte unui calculator în fiecare casă pentru a facilita accesul populaţiei la informaţii. Vom semna acest protocol care prevede o colaborare strânsă la foarte multe niveluri şi încheierea de parteneriate. Va fi un protocol care va avea în vedere şi impulsionarea mediului de afaceri şi atragerea de investitori către Gorj, prin condiţiile pe care noi le putem oferi în prezent la nivel local“, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS