17 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTatonări între prefectă şi directorii din Dolj

Tatonări între prefectă şi directorii din Dolj

Şedinţă calmă în aparenţă la primul Colegiu Prefectural cu directorii de deconcentrate prezidată de noul prefect de Dolj, Elena Costea. În ciuda asigurărilor date de aceasta că nici un director nu va fi schimbat, şefii deconcentratelor au venit la şedinţă oarecum resemnaţi că nu îi va mai prinde prea mult timp haina de director. Trebuie precizat că, la Colegiul Prefectural, întâlnire care are loc o dată pe lună, directorii instituţiilor prezintă pe scurt rezultatele activităţii şi problemele cu care se confruntă.
Prima care a luat cuvântul a fost inspectorul şcolar general, Mihaela Moţăţeanu, care a vorbit despre elevul ucis din Filiaşi. „Este obligaţia inspectorului general, a directorului şi a cadrelor didactice să se ocupe de siguranţa elevilor în incinta şcolii“, a replicat tăios prefecta. Moţăţeanu a explicat că în Școala din Filiaşi, cea mai mare din judeţ, învaţă 1.800 de elevi şi că este un singur profesor de serviciu, care imediat după incident s-a dus în clasă şi a anunţat ambulanţa. Pe rând, a luat cuvântul fiecare director de instituţie, cuvântul de ordine fiind „nu sunt probleme deosebite“. Cel care a făcut notă discordantă a fost comisarul-şef de la Protecţia Consumatorilor, Gheorghe Marinescu, cel care i-a fost şef actualei prefecte. „Fiţi deschişi, vă garantez că este un funcţionar public foarte bun. Sper să rămână acelaşi om deosebit“, a spus el cu voce tare spre amuzamentul celorlalţi colegi.

Şefa de la arhive dezgroapă probleme grave

Singura care s-a plâns de o problemă în activitatea pe care o desfăşoară a fost şefa Direcţiei Judeţene a Arhivelor Naţionale Dolj, Mihaela Dudu, care a spus că întâmpină probleme cu primarii din judeţ. „Este vorba despre importanţa pe care o acordă toţi creatorii şi deţinătorii de documente. De fapt, nu prea acordă importanţă. Nu înregistrează documentele, nu sunt prelucrate arhivistic, nu ne informează în momentul în care o societate se lichidează, iar oamenii vin să ceară adeverinţe de vechime şi nu ştim unde să-i îndrumăm. În urma controalelor de anul trecut am descoperit probleme grave cu primarii care au aruncat în beciuri şi poduri documentele pe care ar fi trebuit să le arhiveze. De asemenea, am găsit modificări în registrele agricole, iar primarii pun oamenii pe drumuri. Trebuie să intrăm în forţă şi să aplicăm sancţiuni care ajung la 20.000 de lei“, a spus Dudu.

Picătura chinezească

Explicaţii a dat şi directorul executiv al Fiscului doljean, Eugen Călinoiu, căruia prefecta i-a cerut să-i spună cât a colectat la bugetul consolidat al statului. „Pe primele patru luni există o diferenţă de 2,5 milioane de lei pe care o vom recupera în această lună“, a spus Călinoiu. Inspectorul-şef adjunct al Inspectoratului Teritorial de Muncă Dolj, Cătălin Mohora, a fost împuns de Elena Costea, după ce acesta începuse să spună că deţinătorul portofoliului de inspector-şef, Silviu Cotigă, a fost condamnat cu suspendare şi că postul lui este blocat, deocamdată. „Spuneţi-ne ce nu se ştie“, i-a cerut prefecta, după care Mohora i-a comunicat că numărul contractelor de muncă la nivelul Doljului a crescut anul trecut cu 15.000 faţă de 2010. Au mai vorbit directoarea executivă de la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă, Aurelia Tiribeja, care a spus că 4.736 de persoane s-au reîncadrat în muncă până la jumătatea acestei luni din totalul de 9.100, cât este în plan pentru 2012, directorul Casei de Pensii Dolj, Daniel Baciu, care a anunţat că există o cerere mai mare din partea pensionarilor pentru biletele de tratament, sau Daniela Dobrin, directoarea executivă a Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială. Ca să-i lase impresia că este bine informată, prefecta i-a spus că ştie că a crescut numărul persoanelor care au solicitat ajutoare sociale pe Legea nr. 416/2001. „Nu am identificat o creştere care să ne pună probleme“, a răspuns Dobrin.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS