14.4 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFinanţiştii doljeni, la recurs

Finanţiştii doljeni, la recurs

Dosarul celor 36 de angajaţi ai Fiscului doljean, acuzaţi că au acordat returnări ilegale de TVA de aproape 30 de milioane de euro lui Genică Boerică, Samir Sprânceană şi Ion Fotescu, a ajuns pe rolul Curţii de Apel Craiova, care judecă, începând de marţi, recursul formulat de procurori şi inculpaţi. În iulie 2011, 32 dintre finanţişti au fost găsiţi vinovaţi de Judecătoria Craiova, iar patru au fost achitaţi.

Cei 36 de angajaţi ai Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj au fost trimişi în judecată în iulie 2009, fiind acuzaţi de procurorii DNA din Craiova că au produs un prejudiciu de peste 30 de milioane de euro bugetului de stat. Procurorii anticorupţie au obţinut probe care au arătat că inculpaţii au semnat documentele în baza cărora 42 de firme controlate de afaceriştii Genică Boerică, Samir Sprânceană şi Ion Fotescu au beneficiat de returnări ilegale de TVA între anii 2001 şi 2004.
După trei ani, în iulie 2011, Judecătoria Craiova s-a pronunţat în acest dosar. Din cei cinci şefi de serviciu, 13 inspectori şi 18 consilieri, doar 32 au fost găsiţi vinovaţi pentru controalele formale în baza cărora s-au acordat returnările ilegale de TVA. Ceilalţi patru – Constantin Osiac, Cătălin Cristea, Nicoleta Tudor şi Adrian Matei – au fost achitaţi.
Instanţa a hotărât că singura care trebuie să stea după gratii este fosta şefă de serviciu Eugenia Ghigă, care a fost condamnată la trei ani de închisoare cu executare. 18 foşti subalterni ai săi – Doina Dorobanţu, Mihaela Nicolae, Georgeta Ligia Croitoru, Georgeta Seftulescu, Nicu Ciurlin, Andrei Costin Gheorghiţă Fiedler, Adriana Iordache, Milica Ionescu, Doiniţa Văduva, Mihaela Ionicoiu, Sorin Celea, Cristina Ciucă, Magdalena Florea, Eugen Dincă, Laura Voicu, Eugenia Barbu, Manuela Coca Popa, Veronica Domnişoru – au primit câte trei ani de închisoare, dar cu suspendare. Ceilalţi inculpaţi găsiţi vinovaţi – Alexandru Cojocaru, Lenuţa Corneanu, Dan Bozdogescu, Violeta Corcoveanu, Violeta Popescu, Liana Răcăreanu, Stelian Voicu, Petrida Dragomir, Carmen Mariana Săseanu, Georgeta Rodica Cojocaru, Ioseev Neagoe, Daniela Zanfirescu – au primit câte doi ani de închisoare cu suspendare.

TVA „fără număr“ pentru firme-fantomă

Potrivit hotărârii din 22 iulie 2011 a Judecătoriei Craiova, „probatoriul administrat în cauză relevă fără dubii că activitatea infracţională a inculpaţilor s-a realizat cu intenţia eludării cadrului legislativ aplicabil în materie de rambursare TVA“.
Judecătorii au reţinut că modul defectuos de realizare a controlului fiscal a condus la păgubirea bugetului de stat cu sume de bani în favoarea unor societăţi comerciale din Craiova, care au prezentat ca legale şi reale unele operaţiuni contrare legii.
Ilegalitatea achiziţiilor făcute de firmele controlate de cei trei oameni de afaceri putea fi constatată prin simpla analiză a indicatorilor economico-financiari ai solicitantului şi a împrejurărilor în care a avut loc operaţiunea de achiziţie. „Cu toate acestea, în rapoartele de inspecţie fiscală întocmite de funcţionarii DGFP Dolj nu s-a remarcat lipsa de activitate a firmelor ce solicitau rambursarea TVA, lipsa surselor de finanţare, a capacităţii de plată raportat la obligaţia creată faţă de furnizor. De asemenea, nu s-a ţinut cont de dimensiunea patrimoniului societăţilor beneficiare, toate aceste aspecte conducând la concluzia că tranzacţiile au avut caracter fictiv, urmărind rambursarea nejustificată a TVA“, au consemnat judecătorii în actul prin care i-a condamnat pe cei 32 de finanţişti.
De asemenea, din verificările Curţii de Conturi s-a stabilit faptul că, în majoritatea cazurilor, societăţile furnizoare erau firme-fantomă, fiind incluse în circuitul financiar în mod fictiv pentru a genera la ultimul beneficiar TVA de rambursat.
„În urma îndeplinirii defectuoase a atribuţiilor de serviciu, inculpaţii au contribuit la prejudicierea bugetului de stat cu sumele rambursate în mod nelegal cu titlu de TVA, Ministerul Finanţelor Publice –Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, în calitate de reprezentant al statului român constituindu-se parte civilă cu suma de 117.769.671,97 de lei“, au mai consemnat magistraţii. 
Sentinţa a fost atacată cu recurs la Curtea de Apel Craiova atât de inculpaţi, cât şi de procurori, dosarul fiind pus pe rolul instanţei pe 16 ianuarie 2012. Marţi, la primul termen, instanţa a hotărât să amâne judecarea pentru 13 martie.

Solicitare respinsă
În cursul cercetării judecătoreşti, Eugenia Ghigă a cerut extinderea cercetării pentru controlorii Curţii de Conturi şi membrii Comisiei de Aprobare a Rambursării, printre care Lucian Zaharia, Ion Filipescu şi Mihail Antonescu, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu. Procurorii au arătat că nu au dovezi care să demonstreze săvârşirea acestei infracţiuni, motiv pentru care instanţa a respins cererea inculpatei.

Zaharia, un manager slab
Procurora DNA care a întocmit rechizitoriul prin care i-a trimis în judecată pe finanţiştii doljeni, Claudia Roşu, a dispus scoaterea de sub urmărirea penală a lui Lucian Zaharia, şeful DGFP Dolj până în anul 2004. Procurorii au precizat că „neîndeplinirea corespunzătoare a sarcinilor de coordonare şi îndrumare poate pune în discuţie aptitudinile manageriale ale învinuitului şi nu se poate stabili o legătură între aceste deficienţe şi pagubele produse bugetului de stat“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS