19.6 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPrefectul acuză că pădurea e furată chiar de sub nasul pădurarilor

Prefectul acuză că pădurea e furată chiar de sub nasul pădurarilor

Prefectul de Gorj, Vasile Liviu Andrei, i-a transmis public şefului Direcţiei Silvice, Andrei Novac, să rezolve de urgenţă problema tăierilor ilegale de arbori din pădurile judeţului. În cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, care a avut loc ieri, Andrei a menţionat că Novac gestionează o situaţie care a scăpat de sub control şi se impun măsuri imediate pentru ca lemnul să nu mai dispară chiar de sub nasul celor care sunt plătiţi de Direcţia Silvică să păzească pădurea. „Nu ştiu ce se întâmplă în teritoriu. Se fură foarte mult material lemnos. Vin oameni la noi la instituţie şi se plâng că atunci când vor să îşi marcheze arbori pe care voi să îi taie, ajung în pădure şi îşi dau seama că le dispar în masă copacii. Sunt două situaţii aici: fie aţi numit lupul paznic la oi, la ocoalele silvice, la păduri, fie aceştia nu îşi fac treaba cum trebuie. V-aş ruga să vedeţi care este realitatea şi să fie luate măsurile ce se impun pentru a stopa acest furt în masă de material lemnos“, i-a transmis prefectul Liviu Andrei şefului Direcţiei Silvice Gorj, Andrei Novac.

Novac dă vina pe populaţie

Într-un raport prezentat prefectului de Gorj, Andrei Novac, şeful Direcţiei Silvice, dă vina pe populaţia care nu cooperează, în vederea asigurării pazei pădurilor. În opinia lui Novac şi justiţia are vina de a nu-i trage la răspundere pe cei prinşi că fură din domeniul silvic. „Greutăţile pe care le întâmpinăm zilnic în îndeplinirea sarcinilor de serviciu sunt generate de către proprietarii privaţi, care nu au înţeles şi nu vor să înţeleagă obligaţia pe care o au de a-şi asigura paza împotriva furturilor de lemne şi a altor fapte păgubitoare pentru pădure – incendii, atacuri de boli şi dăunători, prin ocoalele silvice din teritoriu. Lipsa contractelor cu paza şi neachitarea contravalorii acestor servicii îndeplinite cu personalul silvic specializat generează în continuare tăieri abuzive în proprietăţile lor. Chiar dacă sunt constatate şi instrumentate de noi, contravenţional sau penal, actele respective sunt soluţionate de instanţele de judecată prin absolviri de amenzi silvice sau NUP-uri“, a menţionat directorul Direcţiei Silvice Gorj

26.000 de hectare de pădure fără pază  

Potrivit conducerii Direcţiei Silvice Gorj, aproape jumătate din teritoriul judeţului este acoperit cu pădure. În prezent, 26.000 de hectare din domeniul silvic al Gorjului nu beneficiază de pază, pădurea fiind practic la mâna hoţilor. Aceste suprafeţe cu vegetaţie forestieră ca şi cele cu arbori izolaţi, păşuni împădurite şi zăvoaiele pâraielor constituie în prezent principala sursă a tăierilor şi însuşirilor ilegale de masă lemnoasă. Proprietarii celor 26.000 de hectare de pădure fără pază sunt în majoritate persoane fizice care nu au încheiat contracte cu vreo instituţie autorizată să desfăşoare activităţi de pază. De la începutul acestui an şi până în prezent, Direcţia Silvică a constatat 39 de infracţiuni silvice pentru tăieri ilegale de arbori, cu un prejudiciu de aproape 100.000 de lei. Alte opt infracţiuni au fost consemnate în legătură cu ocuparea ilegală a unor terenuri forestiere cu obiective ale Petrom, cu o valoare totală de peste un milion de lei. În aceeaşi perioadă, au mai fost aplicate peste 300 de amenzi, în valoare de peste 220.000 de lei pentru tăieri de arbori, păşunat abuziv şi transport ilegal de material lemnos.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII