15.1 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalHârbul îi scoate de la ajutoare

Hârbul îi scoate de la ajutoare

Craiovenii care deţin autoturisme mai vechi de zece ani ce depăşesc valoarea unui voucher,
adică 3.800 de lei, riscă să fie scoşi de la plata alocaţiei de susţinere a familiei

Direcţia de Asistenţă şi Protecţie Socială a întocmit un raport prin care solicită consilierilor locali să revizuiască lista cu bunuri mobile care nu sunt de strictă necesitate în cazul craiovenilor care beneficiază de alocaţie. În baza acestui raport se va întocmi un proiect de HCL care va fi luat în discuţie în şedinţa de săptămâna viitoare.
Lista cu bunuri fusese votată de aceiaşi consilieri în urmă cu două luni ca o completare la Legea nr. 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei, în scopul de a reduce cât mai mult numărul beneficiarilor. De această dată, sunt vizate modificări numai la Anexa nr. 2 la HCL nr. 122/2011. Aici se află o listă cu bunurile care nu sunt considerate de strictă necesitate şi pe care cei care solicită alocaţie nu trebuie să le deţină. Printre acestea se află şi mijloacele de transport cu o vechime mai mică de zece ani: autoturisme, autoutilitare, autocamioane de orice fel cu sau fară remorci, şalupe, bărci cu motor, scutere de apă, iahturi, rulote, autobuze, microbuze, motociclete, motorete, scutere şi altele asemenea. Acum, Direcţia consideră că nu trebuie să primească alocaţie nici cei care au o maşină mai veche de zece ani, dacă aceasta este evaluată la mai mult de 3.800 de lei. De exemplu, dacă un craiovean are o Dacie mai veche de zece ani, pe care ar obţine un preţ de 4.000 de lei, nu mai are dreptul să solicite alocaţie de sprijin, chiar dacă ar îndeplini toate celelalte condiţii. În schimb, dacă rabla funcţionează, dar ar face 3.700, proprietarul poate primi alocaţie.
Partea proastă este că nu se ştie cine trebuie să evalueze aceste mijloace de transport, beneficiarul sau tot angajaţii Direcţiei. Aceştia din urmă ar trebui să refacă anchetele sociale, peste 600 la număr. Acesta este numărul dosarelor aflate în plată în prezent.

Ai adresă,
ai ajutor

Beneficiarii de venit minim garantat au parte de încă o noutate. Dacă până acum aceştia declarau că au domiciliul stabil la o adresă, erau crezuţi, conform declaraţiei pe proprie răspundere. Declaraţia era verificată ulterior printr-o anchetă socială, dar beneficiarii nu erau obligaţi prin lege să depună la dosar şi un act de identitate din care să reiasă că locuiesc la adresa indicată. „În lege se prevede ca ei să aibă domiciliul pe raza municipiului unde solicită ajutor. Prin HCL nr. 122/2011 s-a specificat ca beneficiarii să depună şi o copie după cartea sau buletinul de identitate, ca să demonstreze că locuiesc cu forme legale la adresa indicată în cerere. În caz contrar, li se sistează plata ajutorului. Prin urmare, mulţi dintre ei s-au grăbit să solicite eliberarea unui act de identitate de la Evidenţa Populaţiei“, a specificat Iulia Bădicescu, purtător de cuvânt al Primăriei Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII