17.2 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalManţog, la „mâna“ judecătorilor

Manţog, la „mâna“ judecătorilor

Deşi a provocat un accident în urma căruia o persoană a murit şi două au fost rănite grav, Ionel Manţog are mari şanse să scape cu o pedeapsă cu suspendare. Fostul preşedinte al PDL Gorj a fost trimis în judecată marţi pentru vătămarea corporală a unei singure persoane, riscând cel mult trei ani de închisoare.

La aproape un an de când Ionel Manţog a fost implicat într-un accident rutier soldat cu un mort şi doi răniţi grav, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova au încheiat cercetările şi au dispus trimiterea acestuia în judecată.
Evenimentul rutier a avut loc în după-amiaza de 24 noiembrie 2009, în localitatea gorjeană Câlnic. Din primele cercetări ale poliţiştilor s-a stabilit atunci că Ionel Manţog, care conducea un BMW, s-a angajat într-o depăşire neregulamentară şi a intrat într-o ambulanţă care circula din sens opus, cu semnalele luminoase în funcţiune.
În urma accidentului, Constantin Frăţilă, un pacient care era transportat din Motru la Târgu Jiu cu suspiciune de infarct, a decedat. Soţia sa, Victoria Frăţilă, care îl însoţea în ambulanţă, a suferit leziuni care au necesitat 35-40 de zile de îngrijiri medicale. De asemenea, asistentul medical de pe ambulanţă, Dumitru Vîlceanu, a fost rănit grav, el suferind leziuni care au necesitat 80-90 de zile de îngrijiri medicale pentru vindecare.
Ionel Manţog a scăpat cu câteva zgârieturi în urma accidentului produs de el.

Mortul oricum… murea

După accident, IML Gorj a efectuat necropsia cadavrului lui Constantin Frăţilă, stabilind că decesul bolnavului s-a produs ca urmare a unui infarct. De asemenea, medicii legişti au mai stabilit că nu există o legătură de cauzalitate între accident şi decesul lui Constantin Frăţilă, care, în momentul producerii evenimentului rutier, era transportat la Târgu Jiu cu suspiciune de infarct.
Ulterior, dosarul a fost preluat de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, pentru că era o „cauză complexă“. Anchetatorii craioveni au solicitat deshumarea cadavrului victimei lui Manţog pentru efectuarea unei alte expertize, în baza căreia să se stabilească exact dacă a existat o legătură între decesul pacientului transportat în ambulanţa lovită de BMW-ul condus de Manţog şi accident. După câteva luni, Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici“ a emis un raport de constatare medico-legală în care s-a stabilit că moartea lui Frăţilă a fost neviolentă şi a fost cauzată de un infarct.
De asemenea, în baza expertizei tehnice s-a stabilit că BMW-ul condus de Manţog era în stare bună de funcţionare şi avea în momentul impactului cu ambulanţa 80 de kilometri la oră. De asemenea, concluzia raportului de expertiză a fost că impactul dintre BMW şi ambulanţă putea fi evitat de Manţog, însă acesta s-a angajat într-o depăşire neregulamentară.

O plângere retrasă şi un raport favorabil te scapă de… griji

Potrivit reprezentanţilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, marţi, procurorii Secţiei de urmărire penală au dispus trimiterea în judecată în stare de libertate a lui Ionel Manţog numai pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală gravă din culpă.
În cazul morţii lui Constantin Frăţilă şi rănirii soţiei acestuia, anchetatorii nu au putut decât să dispună neînceperea sau scoaterea de sub urmărirea penală, după caz.
Pentru că raportul de constatare medico-legală l-a disculpat pe Manţog, procurorii au dispus scoaterea sa de sub urmărirea penală pentru comiterea infracţiunii de ucidere din culpă.
De asemenea, pe parcursul urmăririi penale, partea vătămată Victoria Frăţilă – care fusese rănită grav în urma accidentului, şi-a retras plângerea formulată împotriva învinuitului, astfel că procurorii nu au putut decât să dispună neînceperea urmăririi penale pentru vătămare corporală din culpă.
Procurorii craioveni au mai precizat că dosarul a fost înaintat pentru soluţionare Judecătoriei Târgu Jiu.
Manţog, în prezent director economic al Complexului Energetic de la Turceni, este judecat şi de Tribunalul Sibiu în dosarul „strămutaţilor de lux“.

Vătămarea corporală gravă
Potrivit Codului Penal, fapta prin care s-a pricinuit integrităţii corporale sau sănătăţii o vătămare care necesită pentru vindecare îngrijiri medicale mai mult de 60 de zile se pedepseşte cu închisoarea de la trei luni la doi ani sau cu amendă.
Dacă vătămarea corporală a unei persoane a survenit ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale, se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII